1. Which of the following lake is situated at an altitude of 3962 meters where the Gaddi Tribals visit on Janamashtami to offer prayers?

(a) Machhiyal Lake

(b) Lama Dal Lake

(c) Ghadasaru Lake

(d) Kumarwah Lake

Answer: Lama Dal Lake

 

 

 

2. Which of the following temple of H. P. has been rated as one of the finest monuments of the Western Himalayas and a unique example of later Gupta Tradition?

(a) Masrur Temples

(b) Hidimba Temple

(c) Baijnath Temple

(d) Bajaura Temple

Answer: Bajaura Temple

 

 

 

 3. Who is the Chairman of ‘State Women Council’ constituted to review and monitor the effective implementation of ‘National Policy for the Empowerment of Women 2001’ (NPEW) and to advise on the policy matter?

(a) Minister for Social Justice and Empowerment

(b) Education Minister

(c) Health Minister

(d) Thief Minister

Answer: Thief Minister

 

 

 

 4. Which of the following incident was termed as ‘Shimla Terror’ and `Shimla Genocide’ by the English newspapers in England?

(a) Revolt of 1857

(b) Anglo-Gurkha War

(c) Dhami Firing incident

(d) Quit India Movement

Answer: Revolt of 1857

 

 

 

 5. Who designed Christ Church at Shimla and St. George Church at Agra?

(a) A. H. E. Boileau

(b) J. T. Boileau

(c) Henry Irwin

(d) H. S. Harringtom

Answer: J.T. Boileau

 

 

 

 6. Which of the following place was known as Baltohianaula Shehar’and ‘Chhota Muradabad’ for its brass utensils of various sizes and shape?

(a) Jaisinghpur

(b) Gangath

(c)-Dhaula Kuan

(d) Gagret

Answer: Gangath

 

 

 

 7. Women of which district have decided to plant sea-buck thorn in the region to conserve the environment, which is considered an eco-friendly plant for that area?

(a) Una

(b) Palampur

(c) Lahaul-Spiti

(d) Shimla

Answer: Lahaul-Spiti              

 

 

 

 8. Match list one and list two and select the correct answer from the codes given below —

List one (Thakurais)   

(i) Junga

(ii) Theog

(iii) Jubbal

(iv) Tharoch

List two (Area)

(A) 14455555555 Sq. mile

(B) 094 Sq. mile

(C) 295 Sq. mile

(D) 070 Sq. mile

(E) 297 Sq. mile

Codes : (i)        (ii)        (iii)       (iv)

(a)        C          A          D          E

(b)        B          C          D          A

(c)        C          A         E         D

(d)        D          C         A         E

Answer: C        A         E         D

 

 

 

 9. An which district of H.P. the proportion of 7.8 percent population of Scheduled Caste is recorded, which is the lowest in the State?

(a) Kinnaur

(b) Chamba

(c) Una

(d) Lahaul-Spiti

Answer: Lahaul-Spiti

 

 

 

 10. In which district of H.P. two Eulogies (Prasastis) have been found having mention of the focal Chief Lakshmana or Lakshman Chandra and his overlord King Jayachandra?

(a) Chamba

(b) kangra

(c) Kullu

(d) Sirmaur

Answer: Kangra

 

 

 

11. The person who set up an apple orchard ‘Bundrole Orchard’ in 1870 after obtaining plants from U.K. was —

(a) Cap. R. C. Lee

(b) Capt. A. T. Banon

(c) Capt. Harcourt

(d) Cap. Monday

Answer: Cap. R. C. Lee           

 

 

 

 12. Which of the following building earned national recognition and the ‘Vishwakarma Award — 2011’ to the Public Works Department by the Construction Industry Development Council (CIDC) for having several unique features in the project?

(a) High Court Building

(b) Police Headquarter Building

(c) Nirman Bhawan

(d) IGMC Building

Answer: Nirman Bhawan

 

 

 

 13. The Bill namely ‘The State of Himachal Pradesh Act’, which was introduced in the Parliament on July 31, 1970 to elevate the status of H. P. to a full-fledged state was passed by the Union Parliament on —

(a) 15th September, 1970

(b) 24th September, 1970

(c) 18th November, 1970

(d) 18Th December, 1970

Answer: 18th November, 1970            

 

 

 

14. Who amongst the following notable persons never contributed to the cause of education in the Pradesh?

(a) Pandit Ram Saran

(b) Satya Nand Stokes

(c) Pratap Singh Negi

(d) Bansi Lal Padha

Answer: Bansi Lal Padha

 

 

 

15. What is the net sown area in Himachal Pradesh out of the total geographical area of 55.67 lakh hectare?

(a) 3.35 lakh hectare

(b) 2.73 lakh hectare

(c) 5.83 lakh hectare

(d) 10.2 lakh hectare

Answer: 5.83 lakh hectare      

 

 

 

16. To make tourists familiar with the ancient cultural heritage of the state and to train the local youngsters as cultural guide with the objective to provide themselves employment, a scheme has been started by Govt. of H. P. Name of the scheme is

(a) Aaj  Purani Rahon Se

(b) Gaon Bhi Apna Sheher Bhi Apna

(c) Nai Raahein Nai Manzilein

(d) Jaane Kahan Gaye vo Din

Answer: Aaj  Purani Rahon Se           

 

 

 

 17. Which pass provides the main approach to Spiti from Lahaul?

(a) Manirang Pass

(b) Hamta Pass

(c) Kunzum Pass

(d) Baralacha Pass

Answer: Kunzum Pass

 

 

 

 18. The Chinese Pilgrim Hiuen-Tsang called the Chandertal with which name?

(a) Brighu Sarovar

(b) Lohtiya Sarovar

(c) Manas Tal

(d) Swam Tal

Answer: Lohtiya Sarovar        

 

 

 

 

 

19. To tap the curative potential of hot water spring, HPTDC has built Turkish type baths near which hot water spring of H.P.?

(a) Khirganga

(b) Manikaran

(c) Vashist

(d) Jeori

Answer: Vashist

 

 

 

 20. ‘Pacha’, ‘Shill’ and ‘Tapan’ are some prominent names in Chandra Valley?

(a) Rivers

(b) Peaks

(c) Glaciers

(d) Hot water springs

Answer: Glaciers

 

 

 

 

21. According to Greierson who were the earlier known Indo-Aryans of the Himalayan tract?

(a) Khasas

(b) Kiratas

(c) Nagas

(d) Kinners

Answer: Khasas

 

 

 

 

 22. Famous Philologist Dr.Grierson called with what name to the common language (Pahari) of Himachal Pradesh?

(a) Western Pahari

(b) Eastern Pahari

(c) Central Pahari

(d) Common Pahari

Answer: Eastern Pahari

 

 

 

 23. Kinnauri women were compared to whom on account of their woollens raiment by ‘Cummins’?

(a) Arabian g

(b) Germans and Russians

(c) Scottish and Algerian

(d) Chinese and Korians

Answer: Scottish and Algerian

 

 

 

 

24. In which district ‘Marich Hawan Kund’ is located which was reopened after 900 years in 2005?

(a) Sirmaur

(b) Kangra

(c) Shimla

(d) Bilaspur

Answer: Shimla

 

 

 

 25. Which of the following Gompa has the largest collection of ‘Kangyur and Tangyur’?

(a) Sashur Gompa

(b) Gemur Gompa

(c) Tayul Gompa

(d) Kardang

Answer: Kardang

 

 

 

 26. In which year the famous Chamba Rumal was declared world heritage by UNESCO?

(a) 15th June, 2018

(b) 124th September, 2010

(c) 31st October, 2008

(d) 24th November, 2005

Answer: 31st October, 2008   

 

 

 

 27. At which place in Kullu district, the Indian Council of Animal Research is maintaining fur Animal Division’?

(a) Katrain

(b) Bhuntar

(c) Garsha

(d) Ani

Answer: Garsha

 

 

 

 28. Who amongst the following donated the ‘Hall Estate’ to the ‘International Roerich Memorial Trust’ which is now known as the ‘Roerich Art Gallary’?

(a) Indira Gandhi

(b) Arnrit Kaur

(c) Devika Rani

(d) Sarojini Naidu

Answer: Devika Rani

 

 

 

 29. Apple the most important fruit crop of the state constitute what percentage of the total fruit production of H.P.?

(a) 65%

(b) 50%

(c) 70 %

(d) 85%

Answer: 85%

 

 

 

 30. Which of the following reservoir of H.P. has the distinction of highest per hectare fish production in the country?

(a) Chamera

(b) Ranjit Sagar Darn

(c) Pong Dam

(d) Govind Sagar

Answer: Govind Sagar

 

 

 

 31. ‘One citizen one tree campaign’ is a campaign with the airm to plant more trees is launched by which of the following states:

(a) Meghalaya

(b) Uttrakhand

(c) Haryana

(d) Manipur

Answer: Meghalaya                

 

 

 

 32. Nandan Nilekani Committee has been set up by the Government of India —

(a) To review the existing status of demonetization of currency

(b)To review the existing status of urbanization in India

(c) To review the existing status of School education in India

(d) To review the existing status of digitization of payments in the country

Answer: To review the existing status of digitization of payments in the country

 

 

 

 33. What is the name of the recently developed world’s thinnest gold?

(a) Micro seaweed

(b) Nano Seaweed

(c) Small seaweed

(d) Atom seaweed

Answer: Nano Seaweed          

 

 

 

 34. Which initiative is launched by the NITI Aayog to promote innovation at the community level in underserved rural regions of India?

(a) Atal Innovation Mission Centre

(b) Atal Community Innovation Centre

(c) Atal Community Innovation Mission

(d) Programme for Atal Community Innovation

Answer: Atal Community Innovation Centre

 

 

 

 35. Yohei Sasakawa got the Gandhi Peace Prize for the year, 2018 for his contribution in-

(a) Poverty eradication in India and across the world

(b) Child Labor eradication in India and across the world

(c) Leprosy eradication in India and across the world

(d) Addressing the issue of hunger in India and across the world

Answer: Leprosy eradication in India and across the world

 

 

 

 

36. Which of the following Indian celebrities has been appointed as new SDG Advocate of UN?

(a) Amitabh Bachchan

(b) Diya-Mirza

(c) Priyanka Chopra

(d) Vivek Oberoi

Answer: Diya-Mirza

 

 

 

 37. An all women police patrol unit ‘Rani Abbakka Force’ has been introduced in which of the following cities?

(a) Pune

(b) Kolkata

(c) Mangaluru

(d) Indore

Answer: Mangaluru

 

 

 

 38. Which book has won the 2019 Pulitzer Prize for Fiction?

(a) The Overstory by Richard Powers

(b) Sacred by Kelly Link

(c) Grand by Adam Hutchinson

(d) Less by Andrew Sean Greer

Answer: The Overstory by Richard Powers    

 

 

 

 39. The Muslim Women (Protection of Rights on Marriage) Act, 2019 provides that —

(a) All declarations of instant triple talaq will be void and illegal

(b) Instant triple talaq remains a cognizable offence with a maximum of three years imprisonment and a fine

(c) The offence is non-bailable

(d) All of the above

Answer: All of the above

 

 

 

40. Who of the following has been appointed recently as the Country Representative to International Union for Conservation of Nature (IUCN) India?

(a)  Vivek Saxena

(b) Meenakshi Datta Ghosh

(c)-Priya Ranjan Sinha

(d) Grethel Aguilar

Answer: Vivek Saxena

 

 

 

 41. The Women and Child Development Ministry launched online platform She-box’ to enable women employees to file complaints related to sexual harassment at the workplace. In She, ‘e’ refers to:

(a) Electronic

(b) Empowerment

(c) Effective

(d) Essential

Answer: Electronic

 

 

 

 

42. Name the country which announced one month free visa on arrival to forigen nationals from nearly 50 nations:

(a) Sri Lanka

(b) Bangladesh

(c) Maldives

(d) Myanmar

Answer: Sri Lanka

 

 

 

 43. Jyske Bank, which has launched world’s first negative interest rate mortgage, is associated to which country?

(a) Finland

(b) Sweden

(c) Norway

(d) Denmark

Answer: Denmark

 

 

 

 44. India’s first water clinic for elephants has operied in which of the following cities?

(a) Mathura

(b) Jaipur

(c) Raipur

(d) Jhansi

Answer: Mathura

 

 

 

 45. STRIDE, which is in news recently, is associated to which of the following issues?

(a) To boost research culture

(b) To boost women empowerment

(c) To boost tribal development

(d) To protect water bodies

Answer: To boost research culture

 

 

 

 46. Which international organization has recently released its report ‘Working on a Warmer Planet’?

(a) ILO

(b) UNISEF

(c) UNESCO

(d) FAO

Answer: ILO

 

 

 

 47. Which of the following Indian mountains was included by UNESCO in the tentative list of World Heritage Sites recently?

(a) Mount Trishul

(b) Mount Kamet

(c) Mount Kailash

(d) Mount Nanda Devi

Answer: Mount Kailash

 

 

 

 48. Who has become the first Indian to win an individual medal at the Gymanstics World Cup?

(a) Aruna Budda Reddy

(b) Aditya Ranjan

(c) Sachin Reddy

(d) Sakhya Krishnan

Answer: Aruna Budda Reddy

 

 

 

 49. Which state government has launched `KHUSHI’ scheme to provide free sanitary napkins to school girls?

(a) Goa

(b) Bihar

(c) Odisha

(d) Assam

Answer: Odisha

 

 

 

50. President Ram Nath Kovind inaugurated the World Hindi Secretariat building in?

(a) Sri Lanka

(b) Mauritius

(c) Nepal

(d) Thailand

Answer: Mauritius

 

 

 

 51. Which UT has become the first in India to be 100% solar energy efficient?

(a) Chandigarh

(b)Diu

(c) Delhi

(d) Puducherry

Answer: Diu

 

 

 

 52. Which country launched its first commercial movie theatre after a nearly 40 year ban?

(a) Saudi Arabia

(b) Qatar

(c) Oman

(d) Nigeria

Answer: Saudi Arabia

 

 

 

 

53. English Language Day is observed on April 23rd. It is the birthday and date of death of which famous writer?

(a) Oscar Wilde

(b) Charles Dickens

(c) John Milton

(d) William Shakespeare

Answer: William Shakespeare

 

 

 

 54. Who has recently been awarded the MS Swaminathan award for Environment Protection 2019?

(a) Jose Graziano da Silva

(b) Achim Steiner

(c) Antonio Guterres

(d) Kenneth

Answer: Kenneth

 

 

 

 55. M Quinn fr.f Which Government has passed an amendment by which Sikhs in the country will be allowed to carry kirpans and use it during religious and cultural functions?

(a) Canada

(b) Australia

(c) United Kingdom

(d) United States

Answer: United Kingdom

 

 

 

56. In which Indian city the first Tree Ambulence has been inaugurated?

(a) Chennai

(b) Kochi

(c) New Delhi

(d) Amravati

Answer: Chennai

 

 

 

 57. LIC’s slogan `yogakshemam vahaamyaham’ is which means in English ‘Your welfare is our responsibility’ is derived from which of the following ancient Hindu text?

(a) Bhagwad Gita

(b) Ramayan

(c) Arthashastra

(d) Riged

Answer: Bhagwad Gita

 

 

 

 58. The Lok Sabha has passed the Personal Laws (Amendment Bill), 2018, which seeks to remove which disease as a ground for divorce? 

(a) Tuberculosis

(b) AIDS

(c) Cancer

(d) Leprosy

Answer: Leprosy

 

 

 

 59. Which of the following cities has become the world’s first National Park City?

(a) London

(b) New York

(c) Stockholm

(d) Mexico city

Answer: London

 

 

 

60. Which country has lost its first glacier named ‘Okjokull Glacier’ due to climate change?

(a) Icelands

(b) Finland

(c) Denmark

(d) Norway

Answer: Icelands

 

 

 

61. Which country topped Asia in Dell Global Women Enti Sin Cities Index 2019?

(a) Indonesia

(b) Pakistan

(c) Singapore

(d) India

Answer: Singapore

 

 

 

 62. The scientists of which country have developed a concept named Ramanujan Machine?

(a) Japan

(b) Isreal

(c) United States

(d) France

Answer: Isreal

 

 

 

63. The interpretation of the Constitution of India is based on the spirit of —

(a) Fundamental Duties

(b) Fundamental Rights

(c) Preamble

(d) Federal System

Answer: Preamble

 

 

 

 

64. The Fundamental Duties in the Constitution of India were adopted from —

(a) Canadian Constitution

(b) Russian Constitution

(c) American Constitution

(d) French Constitution

Answer: Russian Constitution

 

 

 

 65. The Constitution of India empowers the Supreme Court of India to adjudicate disputes between the Centre and the States through:

(a) Appellate Jurisdiction

(b) Advisory Jurisdiction

(c) Writ Jurisdiction

(d) Original Jurisdiction

Answer: Original Jurisdiction

 

 

 

 

  1. In Democracy, source of Authority is vested in —

(a)  The People

(b) The Party

(c) The Constitution

(d) The Law

Answer: The People

 

 

 

67. In India, the concept of single citizenship is adopted from —

(a) USA

(b) UK

(c) Australia

(d) Japan

Answer: UK

 

 

 

68. Which one of the following Institutions is responsible for Social Audit?

(a) Gram Sabha

(b) Village Panchayat

(c) Intermediate Panchayat (Panchayat Samiti)

(d) District Panchayat (Zila Parishad)

Answer: Gram Sabha

 

 

 

 

69. Which of the following does not secrete any hormone?

(a) Thyroid

(b) Ovary

(c) Testis

(d) Spleen

Answer: Spleen

 

 

 

70. Human saliva contains Ptyalin which digests —

(a) Lipids

(b) Glycerol

(c) Lactose

(d) Starch

Answer: Starch

 

 

 

 

  1. Which of the following is the secondary pollutant?

(a) Smog

(b) Carbon dioxide

(c) Carbon mono-oxide

(d) Fly-ash

Answer: Smog

 

 

 

72. Which has maximum caloric value?

(a) Fat

(b) Protein

(c) Carbohydrate

(d) Amino acids

Answer: Fat

 

 

 

 73. Which of the following electromagnetic radiations has the maximum energy?

(a) Visible light

(b) Infrared rays

(c) Ultraviolet rays

(d) X-rays

Answer: X-rays

 

 

 

 74. Which of the following elements is a semi conductor?

(a) Aluminium

(b) Silicon

(c) Silver

(d) Lead

Answer:

 

 

 

75. A seed can germinate in the absence of –

(a) Adequate light

(b) Supply of oxygen

(c) Suitable moisture

(d) Suitable temperature

Answer: Adequate light

 

 

 

 76. The plants which grow under water stress condition of deserts are —

(a) Epiphytes

(b) Xerophytes

(c) Sciophytes

(d) Heliophytes

Answer: Xerophytes

 

 

 

77. Identify from among the following, who is not associated with the Prarthana Samaj?

(a) Atma Ram Pandurang

(b) Mahadev Gobind Ranade

(c) Veerasalingam Pantulu

(d) Pandit Lekh Ram

Answer: Pandit Lekh Ram

 

 

 

 

78. Consider the following, and arrange them in chronological order from the code given below:-

(i) The Tribune

(ii) Hindoo Patriot

(iii) Indian Mirror

(iv) Pioneer

Code:

(A) (ii); (iv); (iii), (i)

(B) (ii); (iii), (i); (iv)

(C) (iv); (ii); (iii); (i)

(D) (iii); (i); (ii); (iv)

Answer: (ii); (iv); (iii), (i)

 

 

 

 79. Which of the following statements is not correct?

(a) B.R. Ambedkar did not trust Gandhiji

(b) The local leaders of Kheda movement got in touch with Gandhil throu h Vinoba Bhave

(c) The no-revenue campaign in kheda was started by its local leaders

(d) Sardar Patel had great trust and regard for the civil services

Answer: The local leaders of Kheda movement got in touch with Gandhil throu h Vinoba Bhave

 

 

 

80. Which of the following is correct about the Home Rule Leagues of Lakamanya Tilak and Annie Besant?

(a) Annie Besant started it first and Tilak later

(b) Tilak started it in April 1916 and Annie Besant in September, 1916

(c) Annie Besant started it in September, 1916 and Tilak in August, 1916

(d) Tilak started it in June, 1916 and Annie Besant in July, 1916

Answer: Tilak started it in April 1916 and Annie Besant in September, 1916

 

 

 

81. Where was accepted the suggestion of Non-Cooperation and the leadership of Gandhiji to lead the Khilafat movement by the Khilafat Committee in 1920?

(a) Karachi

(b) Lahore

(c) Allahabad

(d) Ahmedabad

Answer: Allahabad

 

 

 

82. Of the following, which is correct about the formation of various socio-political organizations by B.R. Ambedkar?

(a) He formed the Independent Labour Party in 1937

(b) He formed the Peoples’ Education Society in 1943

(c) He formed the All India Scheduled Caste Federation in 1942

(d) He formed a Buddhist Society in 1934

Answer: He formed the All India Scheduled Caste Federation in 1942

 

 

 

 83. Who of the following wrote to the Governor General protesting against the government proposal to open a Sanskrit College in Culcutta?

(a) Bankim Chandra Chatterji

(b) Sayyid Ahmad Khan

(c) Annie Besant

(d) Ram Mohan Roy

Answer: Ram Mohan Roy

 

 

 

 84. Which of the following is correct about Swami Dayananda Saraswati?

(a) He criticised strongly the varna system of the Veda

(b) His work, the Satyartha Prakash was published in 1874

(c). He went to Calcutta and met the Brahma including Keshab Chandra Sen there

(d) He did not believe in the theory of Karma

Answer: He went to Calcutta and met the Brahma including Keshab Chandra Sen there

 

 

 

 

85. Identify from among the following the later scholar of the Deoband School who supported the Pakistan Movement?

(a) Husayn Ahmad Madani

(b) Muhammad Qasim Nanotawi

(c) Shabbir Ahmad Uthmani

(d) Mahmud al-Hasan

Answer: Shabbir Ahmad Uthmani

 

 

 

 

86, Which of the following Brahmo Samajas (after various splits) persisted and remained a force for reforms in Bengal?

(a) The Brahmo Samaj of India & Calcutta

(b) The Brahmo Samaj

(c) Adi Brahmo Samaj

(d) The Sadharan Brahmo Samaj

Answer: The Sadharan Brahmo Samaj

 

 

 

 

 

87. Which of the following is the subject of Bankim Chandra Chatterjee’s book, the Anandamath?

(a) The Sannyasi Rebellion

(b) The Santhal Uprising

(c) The Paik Rebellion

(d) The Satnami Revolt

Answer: The Sannyasi Rebellion

 

 

 

88. Which of the following is not matched correctly?

(a) Annie Besant — Madras Christian Forum

(b) Sayyid Ahmad Khan — Scientific Society

(c) G.K. Gokhale — The Servants of India Society

(d) Keshab Chandra Sen — Indian Reform Association

Answer: Annie Besant — Madras Christian Forum    

 

 

 

89. Productivity of Indian agriculture can be enhanced by:

(a) Increased public investment

(b) Increased irrigation facilities

(c) Shifting workers from industry to agriculture

(d) Higher support price to the farmers

Answer: Increased irrigation facilities

 

 

 

90. Fiscal deficit less interest payment is called:

(a) Net fiscal deficit

(b) Monetised deficit

(c) Primary deficit

(d) Budgetary deficit .

Answer: Primary deficit

 

 

 

91. Which of the following is a most likely consequence of implementing the ‘United Payments Interface (UPI)?

(a) Mobile wallets will not be necessary for online payments

(b) Digital currency will totally replace the physical currency in about two decades

(c) FDI inflows will drastically increase

(d) Direct transfer of susidies to poor people will become very effective

Answer: Mobile wallets will not be necessary for online payments

 

 

 

92. If the Reserve Bank of India lowers reserve requirements, which of the following is most likely to happen to interest rates and nominal gross domestic product?

Interest Rates                          Nominal Gross Domestic Product

(a) Increase                              Decrease

(b) Increase                              Increase

(c) Decrease                             Decrease

(d) Decrease                             Increase

Answer: Decrease                               Increase

 

 

 

 

93. Consider the following statements:

(i) National payments corporation of India (NPCI) helps in promoting the financial inclusion in the Country.

(ii) NPCI has launched RuPay, a card payment scheme.

Which of the statement given below is / are correct?

(a) 1 Only

(b) Both 1 and 2

(c) 2 Only

(d) Neither 1 nor 2

Answer: 2 Only           

 

 

 

 

94. ‘ Per drop more crop’ is the Key goal of:

(a) Micro irrigation fund under NABARD

(b) Pradhan Mantri Sinchai Yojana

(c) Long Term irrigation fund under NABARD

(d). National Watershed Development Programme

Answer: Long Term irrigation fund under NABARD

 

 

 

95. Mango go-showers are most prevalent in which of the following areas?

(a) Eastern Ghats

(b) Coastal Karnataka

(c) Uttar Pradesh

(d) Orissa Coast

Answer: Coastal Karnataka     

 

 

 

 

96. Which one of the following is not a land use category in India?

(a) Fallow land

(b) Marginal Land

(c) Net area sown

(d) Culturable waste land

Answer: Marginal Land

 

 

 

97. India produces most of its coffee production in the form of —

(a) Robusta

(b) Arabica

(c) Tannin

(d) Liberica

Answer: Robusta

 

 

 

 

98. In which one of the following environments does not expect the presence of dispersed rural settlements in India?

(a) Forests and hills in North-East

(b) Arid and Semi-Arid regions of Haryana

(c) Alluvial plains of Ganga

(d) Lower valleys of Himalayas

Answer: Alluvial plains of Ganga

 

 

 

 

99. Who is considered as the marginal worker according to standard census definition?

(a) A person who works for at least 183 days in a year

(b) A person who works for less than 183 days in a year

(c) A person who works for at least 150 days in a year

(d) A person who works for less than 150 days in a year

Answer: A person who works for less than 183 days in a year

 

 

 

100. Physiological density of population is defined as

(a) Total population divided by area

(b) Total agricultural population divided by net cultivable area

(c) Total population divided by net cultivated area

(d) Total area divided by total population

Answer: Total population divided by net cultivated area