1. Which river divides Sirmaur District of H.P. into almost equal parts?

(A) Bata

(B) Andhra

(C) Giri

(D) Yamuna

Answer: Giri

 

 

 

 

2. Which region of H.P. gets minimum rain annually?

(A) Spiti

(B) Pangi

(C) Seraj

(D) Dodra Kawar

Answer: Spiti

 

 

 

 

3. In which District of H.P. is Lama Dal Lake?

(A) Kangra

(B) Kinnaur

(C) Chamba

(D) Lahaul-Spiti

Answer: Chamba

 

 

 

 

4. Which one of the following rivers is a tributary of Spiti river?

(A) Tegpo

(B) Patsari

(C) Spain

(D) Phojal

Answer: Tegpo

 

 

 

 

5. Which river of H.P. is called by the local people as river of sorrow?

(A) Siul

(B) Uhal

(C) Baner

(D) Swan

Answer: Swan

 

 

 

 

6. With which doity is Manikaran (in Kullu Valley) associated?

(A) Varuna

(B) Shiva

(C) Vishnu

(D) Indra

Answer: Shiva

 

 

 

 

7. Which of the following waterfalls is not in Chamba District of H.P.?

(A) Satdhara

(B) Kopra

(C) Kalika

(D) Dhanekha

Answer: Kopra

 

 

 

 

8. Which is the largest glacier in H.P.?

(A) Dudhon

(B) Mukkila

(C) Bara Shigri

(D) Beas Kund

Answer: Bara Shigri

 

 

 

 

9. In which district of H.P. is Cholang peak?

(A) Sirmaur

(B) Kullu

(C) Shimla

(D) Kangra

Answer: Kangra

 

 

 

 

10. Which pass joins Kangra and Chamba?

(A) Waru

(B) Drati

(C) Kalicho

(D) Tamsar

Answer: Waru

 

 

 

 

11. Which of the following is not in Kullu valley of H.P.?

(A) Nehru Kund

(B) Roerich Art Gallery

(C) Naggar Castle

(D) Tapovan

Answer: Tapovan

 

 

 

 

12. Which village of Shimla District was swept away by the Andhra river in 1997?

(A) Kupari

(B) Chirgaon

(C) Jharag

(D) Arhal

Answer: Chirgaon

 

 

 

 

13. In which locality of Chamba is Harirai temple?

(A) Hardaspura

(B) Jansali

(C) Chaugan

(D) Parel

Answer: Chaugan

 

 

 

 

14. At which place in Una District of H.P. is Pir Nigaha fair celebrated?

(A) Basholi

(B) Amb

(C) Ambota

(D) Babhaur

Answer: Basholi

 

 

 

 

15. Which festival is celebrated mainly by the Gaddis in H.P.?

(A) Shand

(B) Bhoj

(C) Nawala

(D) Bhunda

Answer: Nawala

 

 

 

 

16. In which month is Nalwari fair celebrated in Bilaspur (H.P.)?

(A) February

(B) March

(C) April

(D) May

Answer: March

 

 

 

 

17. In which region of H.P. is Baghati dialect spoken?

(A) Shimla

(B) Sirmaur

(C) Bilaspur

(D) Solan

Answer: Solan

 

 

 

 

18. Where is Fruit Domonstration Farm in Una District of H.P.?

(A) Saloh

(B) Anjoli

(C) Jhalera

(D) Pubbowal

Answer: Saloh

 

 

 

 

19. When did H.P. Abolition of Big Landed Estates Act receive Presidential assent?

(A) 1952

(B) 1953

(C)1954

(D)1955

Answer: 1955

 

 

 

 

20. With which region of H.P. is devil dance mainly associated?

(A) Chamba

(B) Lahaul-Spiti

(C) Kinnaur

(D) Kullu

Answer: Lahaul-Spiti

 

 

 

 

21. Which ancient sage is worshipped in Bilaspur District of H.P.?

(A) Markandeya

(B) Shukdev

(C) Lomas

(D) Vashishtha

Answer: Markandeya

 

 

 

 

22. What has been the main source of information about Ranas and Thakurs of H.P.?

(A) Rajatarangini

(B) Baijnath Eulogies

(C) Inscriptions found in Chamba State

(D)All of the above

Answer: All of the above

 

 

 

 

23. When did the Rana of Keonthal receive the title of Raja from the British Government?

(A) 1857

(B)1882

(C)1909

(D)1911

Answer: 1857

 

 

 

 

24. Who is the author of Antiquities of Chamba State?

(A)  J. PH. Vogel

(B) G.T. Vigne

(C) J.B. Lyall

(D) Forster

Answer: J. PH. Vogel

 

 

 

 

25. Which head of illustrious house of Trigarta married his daughter to the Rana Kiragram who was one of his vassals?

(A) Hirdaya Chandra

(B) Jai Chandra

(C) Gajmal Chandra

(D) Drupad Chandra

Answer: Hirdaya Chandra

 

 

 

 

26. Which Raja of Kullu subdued the Thalurs, around the middle of 16th Century , who frequently challenged his authorities ?

(A) Bidhi Singh

(B) Man Singh

(C) Pratap Singh

(D) Bahadur Singh

Answer: Bahadur Singh

 

 

 

 

27. Rana of which region of Kangra is said to have offered his own daughter-in-law as a sacrifice for opening of water course ?

(A) Gharoh

(B) Kanhiara

(C) Chari

(D) Palam

Answer: Chari

 

 

 

 

28. According to Cunningham which princely states constitute Kangra Group of states ?

(A) those between Jhelum and Beas

(B) those between Ravi and Beas

(C) those between Beas and Satluj

(D) those between Ravi and Satluj

Answer: those between Ravi and Satluj

 

 

 

 

29. Which one of the following is considered a Mohammedan state by Hutchison and Vogel ?

(A) Nurpur

(B) Shahpur

(C) Datarpur

(D) Kutlehar

Answer: Shahpur

 

 

 

 

30. Which of the following princely states were off-shoots of Guler ?

(A) Shahpur and Siba

(B) Siba and Datarpur

(C) Kotla and Jaswan

(D) Shahpur and Kotla

Answer: Siba and Datarpur

 

 

 

 

31. Who was the first European to visit Kangra around 1615 A.D. ?

(A) Thevenot

(B) Terry

(C) Thomas Coryat

(D) Thomas Roe

Answer: Thomas Coryat

 

 

 

 

32. Which Raja of Kumarsain occupied the fort of Shangri and defeated the Raja of Kullu at Krangla and Nagi ?

(A) Madan Singh

(B) Kehar Singh

(C) Pritam Singh

(D) Ajmer Singh

Answer: Ajmer Singh

 

 

 

 

33. Which Raja of Bilaspur princely state made the revenue demand payable partly iin cash and partly in kind ?

(A) Mahan Chand

(B) Kharak Chand

(C) Jagat Chand

(D) Hira Chand

Answer: Jagat Chand

 

 

 

 

34. Which Raja of Banghal was treacherously murdered by Sidh Scn, the Raja of Mandi ?

(A) Raghunath Pal

(B) Dalel Pal

(C) Prithi Pal

(D) Man Pal

Answer: Prithi Pal

 

 

 

 

35. With which region of H.P. is Burah and Sih ballets associated ?

(A) Rohru-Jubbal

(B) Pangi-Bharmaur

(C) Sujanpur-Nadaun

(D) Lahaul-Spiti

Answer: Rohru-jubbal

 

 

 

 

36. In which region of H.P. is Quila Lohgarh?

(A) Kutlehar

(B) Paonta

(C) Nalagarh

(D) Santokhgarh            

Answer: Paonta

 

 

 

 

37. Near which of the following places in Kangra District is Chinmaya Sandeepani Himalaya Ashram?

(A) Jawalamukhi

(B) Yol

(C) Nagrota Bagwan

(D) Baijnath

Answer: Yol

 

 

 

 

38. Who composed the inspirational song of the Azad Hind Fauz –Kadam Kadam Barhaya Ja…?

(A) Baba Kanshi Ram

(B) Lal Chand Prathi

(C) Ram Singh Thakur

(D) Prof. Yashpal

Answer: Ram Singh Thakur

 

 

 

 

39. Who is the author of the Himalayas ; The Adobe of Light ?

(A) Norah Richard

(B) Nicholas Roerich

(C) Saradar Shobha Singh

(D) Amrita Shergill

Answer: Nicholas Roerich

 

 

 

 

40. Whose autobiography is titled Looking Back?

(A)Thakur Sen Negi

(B) Satyanand Stokes

(C) Mehar Chand Mahajan

(D) Som Rachan

Answer: Mehar Chand Mahajan

 

 

 

 

41. In which District of the H.P is Triund ?

(A) Chamba

(B) Hamirpur

(C) Kangra

(D) Kullu

Answer: kangra

 

 

 

 

42. On which river is Sissu Hydel Project ?

(A) Ravi

(B) Beas

(C) Chenab

(D) Satluj

Answer: Chenab

 

 

 

 

43. When was special Employment Exchange for the physically handicapped set Up in H.P ?

(A) 1976

(B) 1986

(C) 1996

(D) 2006

Answer: 1976

 

 

 

 

44. Which district of H.P got maximum rain in the 2014 during the post – monsoon session ( October to December) ?

(A) Mandi

(B) Sirmaur

(C) Solan

(D) Kangra

Answer: Solan

 

 

 

 

45. Where is Aero sport Hostel in H.P ?

(A)Bhuntar

(B) Gaggal

(C) Bir Billing

(D) Jubbar Hatti

Answer: Bir Billing

 

 

 

 

46. Where is the sapni fort in Kinnaur district of the H.P ?

(A) Sangla

(B) Morang

(C) Nichar

(D) Kalpa

Answer: Sangla

 

 

 

 

47. Which Raja of Sirmaur built Nahan Kothi in Panchukla ?

(A) Karam Prakash

(B) Fateh Prakash

(C) Jagat Prakash

(D) Dharam Prakash

Answer: Fateh Prakash

 

 

 

48. Which subdivision of the H.P witnessed high incidence of the Hepatitis B and C during the 2014-2015 ?

(A) Dharmaur in Chmaba

(B) Spiti in Lahul-Spiti

(C) Rajgarh in Sirmaur

(D) Karsog in Mandi

Answer: Spiti in Lahul-Spiti

 

 

 

 

49. On which of the following grounds will the 2015 All India Hot Weather Football Tournament be played ?

(A) Dhalpur in Kullu

(B) Chaugan in Chamba

(C) Luhanu in Bilaspur

(D) Paddal in Mandi

Answer: Paddal in Mandi

 

 

 

 

50. Who is the President of H.P State Youth Congress?

(A) Naresh Chauahn

(B) Vikramaditya Singh

(C) Sukhwinder Singh Sukhu

(D) Harbhajan Singh Bhajji

Answer: Vikramaditya Singh

 

 

 

 

51. How many turbines are there in the 800 MW Kol Dam Project?

(A) Two

(B) Three

(C) four

(D) Five

Answer: four

 

 

 

 

52. In which year was the Shimla Municipal Committee replaced by Shimla Municipal Corporation?

(A) 1975

(B) 1977

(C) 1978

(D) 1979

Answer: 1978

 

 

 

 

53. When was the Town-Hall building the nerve centre of Shimla, constructed with stone and limber?

(A) 1905

(B) 1908

(C) 1911

(D) 1921

Answer: 1905

 

 

 

 

54. In which building was Shimla Agreement signed by Mrs. Indira Gandhi and Zulfikar Ali Bhutto in August 1972?

(A) Gorton Castle

(B) Barnes Court

(C) Paterhoff

(D) Bantany Castle

Answer: Barnes Court

 

 

 

 

55. Which of the following is second heritage site in Himachal Pradesh?

(A) Kalka-Shimla Train

(B) Great Himalayan National Park

(C) Kangra Fort

(D) Rashtrapati Nivas Shimla now Housing IIAS.

Answer: Great Himalayan National Park

 

 

 

 

56. When was Shimla Officially declared the summer capital of British Empire in India?

(A) 1858

(B) 1862

(C) 1864

(D) 1872

Answer: 1864

 

 

 

 

57. For which Block in H.P has NABARD sanctioned funds under Tribal Development Programme?

(A) Mahla In Chamba

(B) Ghumarwin in Bilaspur

(C) Amb in Una

(D) Nichar in Kinnaur

Answer: Amb in Una

 

 

 

 

58. At which Bus-stand has HRTC opened APNA Store/Mall?

(A) Bilaspur

(B) Palampur

(C) Sujanpur

(D) Nurpur

Answer: Palampur

 

 

 

 

59. What was the annual growth rate in the Primary Sector in H.P during 2013-14?

(A) 9.6 percent

(B) 12.5 percent

(C) 14.9 percent

(D) 15.3 percent

Answer: 15.3 percent

 

 

 

 

60. Which Category of Banks has issued the highest number of Kissan Credit Cards in H.P upto September 2014.

(A) Commercial Banks

(B) Cooperative Banks

(C) Regional Rural Banks

(D) Other Private Banks.

Answer: Commercial Banks

 

 

 

 

61. According to Gandhiji which of the following has made India Bankrup?

(A) Railways

(B) Lawyers

(C) Doctors

(D) all of the above.

Answer: all of the above

 

 

 

 

62. Which event did Gandhiji regard as advent of Satyagrapha in India?

(A) Visit to Shantiniketan

(B) Viramgram Customs

(C) Plague at Wadhwan

(D) Visit to Rajkot

Answer: Viramgram Customs

 

 

 

 

63. What name did Gandhiji give to his Ashram at Ahmedabad?\

(A) Tapovan

(B) Sevashram

(C) Satyagraha Ashram

(D) Vaishnav Ashram

Answer: Satyagraha Ashram

 

 

 

64. Which three things Gandhiji vowed not to touch in England?

(A) Wine, Tabacco and Meat

(B) Tobacco, Meat and Women

(C) Women, Tobacco and Wine

(D) Wine, Women and Meat

Answer: Wine, Women and Meat

 

 

 

 

65. Where did Gandhiji meet a lady who helped him get rid of untruth?

(A) Ventor

(B) Brighton

(C) Manchester

(D) Richmond

Answer: Brighton

 

 

 

 

66. Japan’s Highest Civilian award order of Rising Sun-Gold and Silver Star has been conferred recently on which of the following persons of India?

(A) Prof. C.N.R. Rao

(B) Mr. Narendra Modi

(C) Dr. Anil Kakodkar

(D) Dr. S. Radhakrishnan

Answer: Prof. C.N.R. Rao

 

 

 

 

67. Mission Indradhanush Launched by Government of India aims at:

(A) Housing for all by 2025

(B) Clean drinking water to all homes by 2025

(C) Immunization of all by 2020

(D) Pension or social security for all poor persons by 2025

Answer: Immunization of all by 2020

 

 

 

 

68. Which Tennis player has won the maximum number of single’s titles at Grand Slam Tournaments?

(A) Martina Navaratilova

(B) Steffi Graf

(C) Sarena Williams

(D) Roger Federer

Answer: Steffi Graf

 

 

 

 

69. Which of the following years has been designated as the Charlie Chaplin year to commemorate the legend of Satire and filmdom?

(A) 2015

(B) 2016

(C) 2018

(D) 2020

Answer: 2015

 

 

 

 

70. The deadly ‘Ebola’ became opidemic in which part of Africa?

(A) Eastern

(B) Western

(C) Northern

(D) Southern

Answer: Western

 

 

 

 

71. Identify the Asian country as member of an international group of countries involved in negotiations with Iran concerning its Nuclear energy programme:

(A) India

(B) China

(C) Japan

(D) Korea

Answer: China

 

 

 

 

72. The next international Summit to discuss a new climate change treaty is going to be held in December, 2015 in which city?

(A) Delhi

(B) Washington

(C) Paris

(D) Geneva

Answer: Paris

 

 

 

73. Which year has been declared as International Year of Soils?

(A) 2015

(B) 2016

(C) 2017

(D) 2018

Answer: 2015

 

 

 

 

74. In television broadcasting, the term DTH refers to:

(A) Direct to home

(B) Digital Transmission to home

(C) Digital Teleservices to home

(D) Direct Teleservices to home

Answer: Direct to home

 

 

 

 

75. Which monument in India is completely Wi-Fi?

(A) Taj Mahal

(B) Red Fort

(C) Golden Temple

(D) Qutb Minar

Answer: Taj mahal

 

 

 

 

76. GSLV is an acronym for:

(A) Geostationsary Satellite Launch Vehicle

(B) Geosynchronous Satellite Launch Vehicle

(C) Geostationsary Satellite Launch venue

(D) Geosynchronous Satellite Launch venue

Answer: Geosynchronous Satellite Launch Vehicle

 

 

 

 

77. In a message on International yoga Day, who said the famour lines – “Yoga does not discriminate, brings satisfaction”?

(A) Mr. Narendra Modi

(B) Ban Ki Moon

(C) Shri Shri Ravishankar

(D) Hillary Clinton

Answer: Ban ki Moon

 

 

 

 

78. In one of the biggest acquisitions Facebook bought which of these?

(A) WhatsApp

(B) Vine

(C) Tumbler

(D)  Google plus +

Answer: WhatsApp

 

 

 

 

79. The ‘BRICS Bank’ promoted by BRICS countries has been remanded as:

(A) Development Bank of BRICS

(B) New Development Bank

(C) Development Bank Ine.

(D) Infrastructure Bank.

Answer: New Development Bank

 

 

 

 

80. The landmark ‘Affordable Care Act’ has been introduced for the first time in which country?

(A) China

(B) USA

(C) India

(D) England

Answer: USA

 

 

 

 

81. Which Australian Cricketer died recently while playing a first class cricket match?

(A) Phil Huges

(B) Kim Huges

(C) Rodney Marsh

(D) Doug Walters

Answer: Phil Huges

 

 

 

 

82. Which country is the winner of the last Footbal World Cup?

(A) Brazil

(B) Mexico

(C) Germany

(D) Spain

Answer: Germany

 

 

 

 

83. India has set a target of generating 100 GW power from solar energy by the year:

(A) 2022

(B) 2035

(C) 2030

(D) 2020

Answer: 2022

 

 

 

 

84. Which of the following has been identified as the most environment friendly fuel of the future?

(A) Hydrogen

(B) Methane

(C) Shale Gas

(D) Biofuel

Answer: Hydrogen

 

 

 

 

85. The facilities for research on the so-called ‘God’s particle’ are located in which country?

(A) France

(B) Switzerland

(C) Austria

(D) Germany

Answer: Switzerland

 

 

 

 

86. The Migratory birds fly in V-formation because:

(A) They feel secure

(B) They avoid colliding with each other

(C) They have aesthetic sense

(D) they make best use of air turbulence

Answer: they make best use of air turbulence

 

 

 

 

87. Which is the first country in the world to have reached Mars in its first attempt?

(A) India

(B) Japan

(C) China

(D) USA

Answer: India

 

 

 

 

88. Which of the following cities is the most polluted city

(A) Delhi

(B) Beijing

(C) Mexico

(D) Santiago

Answer: Delhi

 

 

 

 

89. The Virus MERS is:

(A) Middle East Respiratory Syndrome

(B) Middle Europe Respiratory Syndrome

(C) Middle East Respiratory Signal

(D) Middle Europe Respiratory Signal

Answer: Middle East Respiratory Syndrome

 

 

 

90. ‘IoT’ refers to:

(A) Internet of Things

(B) Intranet of Teleservices

(C) International organization of teleservices

(D) Internet Organization of Telecommunication

Answer: Internet of Things

 

 

 

 

91. The nationwide ‘Jal Kranti Abhiyan’ by Ministry of Water Resources, River Development Ganga Rejuvenation was formally launched from which city?

(A) Jaipur

(B) Patna

(C) Varanasi

(D) Ahmedabad

Answer: Jaipur

 

 

 

 

92. A material called ‘Jahn-Teller’ having a combination of insulator, magnetic, metallic and superconductor properties, was discovered by scientist from which country ?

(A) China

(B) USA

(C) India

(D) Japan

Answer: China

 

 

 

 

93. Recently who blue whales were spotted in nearly 100 years of the coast of which State ?

(A) Maharashtra

(B) Kerala

(C) Orissa

(D) Tamil Nadu

Answer: Maharashtra

 

 

 

 

94. In the list of Environment Democracy Index released in the year 2015, which country is at the top ?

(A) Canada

(B) Denmark

(C) Lithuania

(D) Norway

Answer: Lithuania

 

 

 

 

95. Which is the largest wind power generating company in India ?

(A) Suzlon

(B) NTPC

(C) NHPC

(D) Tata Power

Answer: Suzlon

 

 

 

 

96. Which country in Europe has been facing serious financial crisis threes days ?

(A) Turkey

(B) Greece

(C) Italy

(D) Portugal

Answer: Greece

 

 

 

 

97. Charlie Hebdo schooling incident happened in which city ?

(A) Copenhagen

(B) Barcelona

(C) Munich

(D) Paris

Answer: Paris

 

 

 

 

98. To help Nepal tackle the crisis in the aftermath of massive earthquake, India launched :

(A) Operation Maitri

(B) Operation Earthquake Relief

(C) Operation Himalaya

(D) Operation Humanitarian

Answer: Operation Maitri

 

 

 

 

99. The 100th Constitutional Amendment Act, 20015 pertains to Land Boundary Agreement between :

(A) India and Nepal

(B) India and Myanmar

(C) India and Bhutan

(D) India and Bangladesh

Answer: India and Bangladesh

 

 

 

 

100. Recently announced Mission for rejuvenation and urban transformation is named after whom ?

(A) Deen Dayal Upadhyaya

(B) Shyama Prasad Mukherji

(C) Atal Behari Vajpayee

(D) Abdul Kalam

Answer: Atal Behari Vajpayee

 

 

 

 

101. Which famous sportsperson has been named as Bran Ambassador by Kerala State to promote Tourism and Ayurveda for ‘Visit Kerala Scheme’?

(A) Sachin Tendulkar

(B) Maria Sharapova

(C) Steffi Graf

(D) Saina Nehwal

Answer: Steffi Graf

 

 

 

 

102. The Multidimensional Poverty Index (2015) released from a study carried out by university of Oxford shows the percentage number of poor people in the world to be around.

(A) ~ 15 %

(B) ~ 40 %

(C) – 33 %

(D) ~ 22 %

Answer: ~ 22 %

 

 

 

 

103. National Mission on Mental Health was launched in the year:

(A) 2015

(B) 2014

(C) 2013

(D) 2012

Answer: 2015

 

 

 

 

104. Who is called Father of SMS ?

(A) Samir Bhatia

(B) Anuj Gupta

(C) Matti Makkomen

(D) Thomas Kurian

Answer: Samir Bhatia

 

 

 

 

105. Globally accepted internet speed on mobile phones for 4-G transmission is:

(A) 50-100 Mbps

(B) 10-25 Mbps

(C) 100-200 Mbps

(D) 25-30 Mbps

Answer: 50-100 Mbps

 

 

 

 

106. The name of the first international treaty/protocol on climate change is associated with:

(A) Kyoto

(B) Montreal

(C) Basel

(D) Rio de Janeiro

Answer: Kyoto

 

 

 

 

107. Sister Nirmala associated with Late Mother Teresa’s Organization Missionaries of Charity in Kolkata was born in:

(A) Nepal

(B) Almora

(C) Trivendrum

(D) Patna

Answer: Nepal

 

 

 

 

108. The original group of G-8 countries is now G-7 group of countries. Which country has been left out?

(A) Russia

(B) Italy

(C) France

(D) Japan

Answer: Russia

 

 

 

 

109. Recently, which of the following hill states has been included in the national Dairy Plan-I of India?

(A) Arnunachal Pradesh

(B) Mizoram

(C) Sikkim

(D) Uttrakhand

Answer: Uttrakhand

 

 

 

 

110. According to Wikileaks, the US National Security Agency eavesdropped on last three Presidents of which country?

(A) France

(B) China

(C) Brazil

(D) Egypt

Answer: France

 

 

 

 

111. Who is the author of the novel “Fire on the Mountain”?

(A) Chetan Bhagat

(B) Vikram Seth

(C) Salman Rushdi

(D) Anita Desai

Answer: Anita Desai

 

 

 

 

112. Which one of these is not a computer programming language?

(A) UNIX

(B) FORTRAN

(C) BASIC

(D) J++

Answer: UNIX

 

 

 

 

113. Researches at NASA in USA have recently identified the coldest place in the universe known as Boomrang Nebula which has a temperature of:

(A) ~ 1 Kelvin

(B) ~ 4 Kelvin

(C) -8 Kelvin

(D) ~ 12 Kelvin

Answer: ~ 1 Kelvin

 

 

 

 

114. The International Thermonuclear Experimental Reactor being constructed to produce fusion energy is located in:

(A)France

(B) USA

(C) United Kingdom

(D) Germany

Answer: France

 

 

 

 

115. For the invention of energy efficient Light Emitting Diodes (LEDs) the Nobel Prize winning scientists were:

(A) Japanese

(B) American

(C) German

(D) Fench

Answer: Japanese

 

 

 

 

116. The Atmosphere on Mars mainly consists of:

(A) Carbon dioxide

(B) Methane

(C) Nitrogen

(D) Argon

Answer: Carbon dioxide

 

 

 

 

117. To highlight the importance of ligh and optical technologies for people and society, UN General Assembly proclaimed which year as the international year of light and light based technologies?

(A) 2015

(B) 2016

(C) 2017

(D) 2018

Answer: 2015

 

 

 

 

118. Energy Star-rated CFLs compared to ordinary light bulbs consume how much less energy to produce same amount of illumination?

(A) – 20 %

(B) – 25 %

(C) – 50 %

(D) – 75 %

Answer: – 75 %

 

 

 

 

119. One of the greatest innovators in the field of acoustics was of Indian origin. Who was he?

(A) A.G Bose

(B) S.N Bose

(C) M.N Saha

(D) Homi Bhabha

Answer: A.G. Bose

 

 

 

 

120. Which of the following animals is a vulnerable, endemic species of the eastern Himalayan region?

(A) Giant Panda

(B) Red Panda

(C) Tiger

(D) Lion

Answer: Red Panda

 

 

 

 

121. Earth day is an annual event celebrated around the world on:

(A) 22nd April

(B) 11th July

(C) 16th September

(D) 5th June

Answer: 22nd April

 

 

 

 

122. Which Scientist’s name is associated with the so-called God’s particle?

(A) Steven Weinberg

(B) Sheldon Lee Galshow

(C) Peter W.Higgs.

(D) Abdus Salam

Answer: Peter W.Higgs.

 

 

 

 

123. Which is the India’s National ‘aquatic’ animal?

(A) Gharial

(B) River Dolphin

(C) other

(D) Turtle

Answer: Riven Dolphin

 

 

 

 

124. The recently elected British Prime Minister Mr. David Cameron belongs to which political party in Britain?

(A) Conservative Party

(B) Labour Party

(C) Liberal Democratic Party

(D) Scottish Nationalist Party

Answer: Conservative Party

 

 

 

 

125. Which Oil Company was penalised heavily for causing environmental disaster due to oil spill in sea?

(A) Total S.A.

(B) Cairn Energy

(C) British Petroleum

(D) Brit Oil

Answer: British Petroleum

 

 

 

 

126. Which spiritual and humanitarian leader has been conferred the highest civilian award by Columbian Parliament for promoting world peace?

(A) Sri Sri Ravi Shankar

(B) Maharshi Yogi

(C) J.N. Krishnamurthy

(D) Baba Ramdev

Answer: Sri Sri Ravi Shankar

 

 

 

 

127. NET neutrality implies :

(A) All internet contents must be treated alike and move at the same speed

(B) Owners of the Internet are free to charge for the content they provide

(C) Owners of the Internet can select the content that they transmit

(D) The internet owners can block access to users of some websites

Answer: All internet contents must be treated alike and move at the same speed

 

 

 

 

128. The Royal Institute of British Architects had billed him as India’s greatest architect. Who is he?

(A) Charles Correa

(B) Nari Gandhi

(C) Hafeez Contractor

(D) Christopher C. Benninger

Answer: Charles Correa

 

 

 

 

129. Who was the first elected or appointed female head of the government of any country in the modern history of the world?

(A) Sirimavo Bandaranaike

(B) Indira Gandhi

(C) Golda Meir

(D) Isabel Martinez de Peron

Answer: Sirimavo Bandaranaike

 

 

 

 

130. Who had said- “Men and woman are of equal rank but they are not identical”?

(A) Mahatma Gandhi

(B) Nelson Mandela

(C) Winston Churchill

(D) Margaret Thatcher

Answer: Mahatma Gandhi

 

 

 

 

131. Who was the first woman Ph.D. in Science in India?

(A) Anna Mani

(B) Satyavati

(C) Janaki Ammal

(D) Kamala Sohonie

Answer: Kamala Sohonie

 

 

 

 

132. Vishaka guidelines are concerned with :

(A) Higher Education

(B) Sexual Harassment

(C) Labour Class

(D) Health Services

Answer: Sexual Harassment

 

 

 

 

133. Which of the following countries in SAARC has the minimum representation of women in Parliament at present?

(A) Nepal

(B) Afghanistan

(C) Pakistan

(D) India

Answer: India

 

 

 

 

134. Who was the first Indian-American astronaut to have flown on a space shuttle?

(A) Mangla Narlikar

(B) Irene Francis

(C) Kalpana Chawla

(D) Sunita Williams

Answer: Kalpana Chawla

 

 

 

 

 

135. The first female and Indian-American elected as Governor of the state of South

        Carolina in USA is:

(A) Nikki Haley

(B) Indra Nooyi

(C) Padma Laxmi

(D) Jhumpa Lahiri

Answer: Nikki Haley

 

 

 

 

136. Indian Cultural Renaissance of 19th century owes its origins to :

(A) M.K. Gandhi

(B) Impact of Western Culture

(C) Subhash Chandra Bose

(D) Simon  Commission

Answer: Impact of Westerm Culture

 

 

 

 

137. Which of the following was not a part of Arya Samaj Movement?

(A) Shuddhi Movement

(B) Widow Remarriage

(C) Women Education

(D) Eleven Principles

Answer: Eleven Principles

 

 

 

 

138. Who founded the Ramakrishna Mission?

(A) Swami Vivekananda

(B) Ramakrishna Paramhansa

(C) Bal Gangadhar Tilak

(D) Guru Dutt Videyarthi

Answer: Swami Vivekananda

 

 

 

 

139. The Vernacular Press Act, 1878 was passed during the Viceroyalty of :

(A) Lord Canning

(B) Lord Ripon

(C) Lord Lytton

(D) Lord Curzon

Answer: Lord Lytton

 

 

 

 

140. In which language did Munshi Prem Chand start writing first?

(A) Hindi

(B) Gujarati

(C) Marathi

(D) Urdu

Answer: Urdu

 

 

 

 

141. Which Act proposed the All India Federation?

(A) Indian Councils Act, 1861

(B) Indian Councils Act, 1892

(C) Government of India Act, 1935

(D) Government of India Act, 1919

Answer: Indian Councils Act, 1892

 

 

 

 

142. The theme for World Environment Day 2015 is:

(A) Our Earth, Our Care

(B) Seven Billion Dreams, one Planet Consume with care

(C) many species, one Planet, one Future

(D) Green economy, does it include you

Answer: Seven Billion Dreams, one Planet Consume with care

 

 

 

 

143. Which Viceroy gave a personal donation to the college at Aligarh?

(A) Lord Ripon

(B) John Lawrence

(C) Lord Northbrook

(D) Lord Canning

Answer: Lord Northbrook

 

 

 

 

144. Which of the following books is not matched correctly?

(A) Unhappy India – Bal Gangadhar Tilak

(B) Anand Math – Bankim Chandra Chhatterjee

(C) Satyarth Prakash – Dayanand Saraswati

(D) Godan – Prem Chand

Answer: Unhappy India – Bal Gangadhar Tilak

 

 

 

 

145. When was the Indian Universities Act passed?

(A) 1882

(B) 1890

(C) 1904

(D) 1911

Answer: 1904

 

 

 

 

146. Who of the following has not contributed towards the paintings?

(A) Amrita Shergil

(B) Ram Singh

(C) Ravi Verma

(D) Abanindra Nath

Answer: Ram Singh

 

 

 

 

147. Of the following women, who had not joined the Gandhian Movement?

(A) Sarla Devi Chaudharani

(B) Sarojini Naidu

(C) Anusuya Behan

(D) Putli Bai

Answer: Putli Bai

 

 

 

 

148. Who has contested the theory of “Drain of Wealth” from India?

(A) Morris D. Morris

(B) R.C. Dutt

(C) Jawaharlal Nehru

(D) Dadabhai Naoroji

Answer: Morris D. Morris

 

 

 

 

 

149. In which year the Disaster Management Act came into prominence?

(A) 2001

(B) 2003

(C) 2005

(D) 2007

Answer: 2005

 

 

 

 

150. The Science of Theosophy is:

(A) Chemistry

(B) Occultism

(C) Mathematics

(D) Geography

Answer: Occultism

 

 

 

 

151. Who is known as the Father of White Revolution in India ?

(A) Prof. Yashpal

(B) M.S. Swaminathan

(C) V. Kurien

(D) None of the above

Answer: V. Kurien

 

 

 

 

152. Who estimates the National Income in India ?

(A) Planning Commission

(B) Reserve Bank of India

(C) National Sample Survey Organisation

(D) Central Statistical Organisation

Answer: Central Statistical Organisation

 

 

 

 

153. Pradhan Mantri JAN DHAN YOJANA was launched on :

(A) 1st April, 2014

(B) 28th August, 2014

(C) 26th January, 2015

(D) None of the above

Answer: 28th August, 2014

 

 

 

 

154. As per census 2011 data which of the following Indian States has Sex Ratio higher than the National average ?

(A) Punjab

(B) Gujrat

(C) Uttar Pradesh

(D) Himachal Pradesh

Answer: Himachal Pradesh

 

 

 

 

155. What was the percentage of fiscal deficit of Central Government for the year 2011-15 ( Budget Estimate ) ?

(A) 4.1%

(B) 4.5%

(C) 5.7%

(D) 2.9%

Answer: 4.1%

 

 

 

 

156. What was the annual average growth rate of Agriculture and Allied sector during Eleventh Five Year Plan ?

(A) 4.1%

(B) 2.4%

(C) 2.5%

(D) 3.8%

Answer: 4.1%

 

 

 

 

157. Who is recently appointed first President of National Development Bank ( NDB ) of BRICS nations ?

(A) K.V Kamath

(B) Bibek Debroy

(C) Raghuram Rajan

(D) Montek Singh Ahluwalia

Answer: K.V Kamath

 

 

 

 

158. Planning commission was replaced by :

(A) Finance Commission

(B) NITI Aayog

(C) MUDRA Bank

(D) None of the above

Answer: NITI Aayog

 

 

 

 

159. Recommendations of 14th Finance Commission will be effective for the period :

(A) 1st April, 2014 to 31st March, 2019

(B) 1st January, 2015 to 31st December, 2020

(C) 1st April, 2015 to 31st March, 2020

(D) None of the above

Answer: 1st April, 2015 to 31st March, 2020

 

 

 

 

160. According to census 2011 between 2001 and 2011, the population of Himachal Pradesh increased by :

(A) 17.64%

(B) 18.81%

(C) 12.94%

(D) 13.89%

Answer: 12.94%

 

 

 

 

161. Executive power of the Union is vested in the :

(A) Prime Minister of India

(B) President of India

(C) parliament

(D) Council of Ministers

Answer: President of India

 

 

 

 

162. What does the part IV of the Indian Constitution deal with ?

(A) Fundamental Rights

(B) Fundamental Duties

(C) Directive Principles of State Policies

(D) Panchayati Raj Institutions

Answer: Directive principles of State Policies

 

 

 

 

163. Which of the following statements is true regarding money bill ?

(A) It cannot be introduced in the House of People

(B) It cannot be introduced in the council of States

(C) It can be passed by the joint sitting of the parliament

(D) None of the above

Answer: It cannot be introduced in the council of States

 

 

 

 

164. Judges of the Supreme Court are appointed by :

(A) The Prime Minister Of India

(B) The President of India

(C) The Chief Justice of the Supreme Court

(D) None of the above

Answer: The President of India

 

 

 

 

165. The word ‘socialist’ was inserted in the Preamble by the :

(A) 42nd Amendment Act

(B) 86th Amendment Act

(C) 60th Amendment Act

(D) 44th Amendment Act

Answer: 42nd Amendment Act

 

 

 

 

166. The Fundamental Rights of the Indian Constitution is based on the model of the Constitution of :

(A) United Kingdom

(B) Germany

(C) Australia

(D) U.S.A.

Answer: U.S.A.

 

 

 

 

167. The provision for ‘free legal aid’ is provided in :

(A) Article 32

(B) Article 15(A)

(C) Article 39(A)

(D) Article 21(A)

Answer: Article 39(A)

 

 

 

 

168. The President of India shall be elected by the members of an electoral college comprising of :

(A) The elected members of both the Houses of the Parliament

(B) The elected members of the Legislative Assemblies of the States

(C) Only (A)

(D) Both (A) and (B)

Answer: Both (A) and (B)

 

 

 

 

169. Which of the following statements is correct ?

(A) The Governor of a state is appointed by the President of India

(B) The Governor of a state is elected by the elected members of the Legislative Assembly of the state

(C) The Governor can hold any  other office of profit

(D) None of the above

Answer: The Governor of a state is elected by the elected members of the Legislative Assembly of the state.

 

 

 

 

170. Match the following and choose the correct answer from the codes given below :

(i) Union List   (1) Seventh schedule

(ii) Languages  (2) Fourth schedule

(iii) Allocation of seats in Council of States   (3) Eight schedule

(iv) Administration of Tribal Areas   (4) Sixth schedule

Codes :

(A) (i)-(2), (ii)-(1), (iii)-(3), (iv)-(4)

(B) (i)-(1), (ii)-(3), (iii)-(4), (iv)-(2)

(C) (i)-(1), (ii)-(3), (iii)-(2), (iv)-(4)

(D) (i)-(3), (ii)-(2), (iii)-(4), (iv)-(1)

Answer: (i)-(1), (ii)-(3), (iii)-(2), (iv)-(4)

 

 

 

 

171. Which of the following Amendment Acts led to the formation of Panchayati Raj Institution in India ?

(A) 72nd Amendment Act

(B) 73rd Amendment Act

(C) 63rd Amendment Act

(D) 42nd Amendment Act

Answer: 73rd Amendment Act

 

 

 

 

172. Who presides over the joint sitting of the Parliament ?

(A) The Prime Minister

(B) The Vice-President

(C) The Speaker

(D) The President

Answer: The Speaker

 

 

 

 

173. The Parliament of India consists of :

(A) The Lok Sabha

(B) The Rajya Sabha

(C) Both (A) and (B)

(D) The Lok Sabha, the Rajya Sabha and the President

Answer: The Lok Sabha, the Rajya Sabha and the President

 

 

 

 

174. The residuary power i.e., the power to legislate with respect to any matter not enumerated in any one of the three Lists is given to the:

(A) The States

(B) The Union

(C) The Supreme Court

(D) The President

Answer: The Union

 

 

 

 

175. The Sarkaria Commission was set up to look into :

(A) Centre-State relations

(B) Prevention of corruption

(C) Both (A) and (B)

(D) None of the above

Answer: Centre-State relations

 

 

 

 

176. The power of the Parliament to amend the Constitution is provided in :

(A) Article 352

(B) Article 368

(C) Article 360

(D) Article 370

Answer: Article 368

 

 

 

 

177. Which of the following statements is not correct ?

(A) Right to constitutional remedy is provided in Article 32

(B) Fundamental Rights are enforceable in the court

(C) Directive Principles of the State Policies are in Part IV of the Constitution

(D) Fundamental Duties are enforceable in the court

Answer: Fundamental Duties are enforceable in the court

 

 

 

 

178. Which of the following statements is not correct ?

(A) Those members who wish to raise questions during ‘zero hour’ need to inform the Speaker prior to the start of daily session

(B) Rules regarding ‘zero hour’ are written in the Constitution of India

(C) The request to raise questions during ‘zero hour’ can be accepted or rejected by the speaker

(D) Both (A) and (B)

Answer: Rules regarding ‘zero hour’ are written in the Constitution of India.

 

 

 

 

179. Which of the following is correct chronological order of the offices held by the President of India ?

(A) Dr. Shankar Dayal Sharma , Dr. A.P.J Abdul Kalam, Dr. K.R Narayanan , Dr. Zakir Hussain

(B) Dr. Shankar Dayal Sharma , Dr. K.R Narayanan , Dr. A.P.J Abdul Kalam

(C) Dr. Zakir Hussain ,Dr. K.R. Narayanam, Dr. A.P.J Abdul Kalam, Dr. Shankar Dayal Sharma

(D) Dr. Zakir Hussain, Dr. Shankar Dayal Sharma , Dr. K.R . Narayanan , Dr. A.P.J Abdul Kalam

Answer: Dr. Zakir Hussain, Dr. Shankar Dayal Sharma , Dr. K.R . Narayanan , Dr. A.P.J Abdul Kalam

 

 

 

 

180. The Indian General Election of 2014 was the :

(A) 13th Lok Sabha Election

(B) 14th Lok Sabah Elaction

(C) 16th Lok Sabha Election

(D) 17th Lok Sabha Election

Answer: 16th Lok Sabha Election

 

 

 

 

181. As per 2011 Census , Million plus cities in India are:

(A) 63

(B) 36

(C) 43

(D) 53

Answer: 53

 

 

 

 

182. Landslide In Himalaya is the result of the combined function of :

(A) Gravity and rainfall

(B) Wealthering and rainfall

(C) Weathering and winds

(D) Weathering gravity and heavy rainfall

Answer: Weathering gravity and heavy rainfall

 

 

 

 

183. Which country has the longest land boundry with India?

(A) China

(B) Nepal

(C) Pakistan

(D) Bangladesh

Answer: Bangladesh

 

 

 

 

184. Which one of the following institutions is India’s disaster management policy body?

(A) NIDM

(B) NDMA

(C) NCDM

(D)CWC

Answer: NDMA

 

 

 

 

185. What is rank of India in the world for production of sugarcane?

(A)First

(B) Second

(C) Third

(D) Fourth

Answer: Second

 

 

 

 

186. Which of the following is a planned city?

(A) Varanasi

(B) Bhubaneshwar

(C)  Allahabad

(D) Patna

Answer: Bhubaneshwar

 

 

 

 

187. Which one of the following disaster occurs in the Indian coasts?

(A)Typhoons

(B) Tornadoes

(C) Hurricanes

(D) Cyclones

Answer: Hurricanes

 

 

 

 

188. Which one of the following is responsible of the desertification in India ?

(A) Mining

(B) Tourism

(C) Overgrazing

(D) Irrigated agriculture

Answer: Overgrazing

 

 

 

 

189. India has world’s geographical area of :

(A) 2.5%

(B) 2.4%

(C) %

(D) 2.8%

Answer: 2.4%

 

 

 

 

190. Which one of the following is not responsible for flood disaster in India?

(A) Deforestation

(B) Migration

(C) Sedimentation of rivers

(D) High rainfall

Answer: Migration

 

 

 

 

191. Which of the following is a meeting place of Eastern and Western Ghats in India ?

(A) Annamalai Hills

(B) Nilgiri Hills

(C) Mahadeo Hills

(D) Javadi Hills

Answer: Nilgiri Hills

 

 

 

 

192. Which of the following has the highest per capita income in India ?

(A) West Bengal.

(B) Punjab

(C) Delhi

(D) Tamil Nadu

Answer: Delhi

 

 

 

 

193. Which of the following cities is located in low seismic zone ?

(A) Delhi

(B) Mumbai

(C) Ahmedabad

(D) Bhubaneshwar

Answer: Bhubaneshwar

 

 

 

 

194. Which of the following states is not affected by cyclone ?

(A) Kerala

(B) Gujarat

(C) Orissa

(D) Tamil Nadu

Answer: Kerala

 

 

 

 

195. Silvassa is capital of :

(A) Daman and Diu

(B) Dadra and Nagar Haveli

(C) Goa

(D) Pondicherry

Answer: Dadra and Nagar Haveli

 

 

 

 

196. Longitudinal Synclinal Valley in Himalaya is known as;

(A) Dun Valley

(B) Gorge

(C) V – shaped Valley

(D) None of above

Answer:

 

 

 

 

197. The Shola forest are largely found in :

(A) Western Himalaya

(B) Eastern Himalaya

(C) Eastern Coastal Plain

(D) Hill Tops of Penisular India

Answer: Hill Tops of Penisular India

 

 

 

 

198. Which one is not correctly matched:

(A) Copper- Malajkhand

(B) Iron- Bailadila

(C) Coal – Jharia

(D) Bauxite- Khatri

Answer: Bauxite – Khatri

 

 

 

 

199. Which state is not connected with railway ?

(A) Himachal Pardesh

(B) Uttrakhand

(C) Jammu & Kashmir

(D) Sikkim

Answer: Sikkim

 

 

 

 

200. Which one is not known for Silk Textile ?

(A) Varanasi

(B) Mysore

(C) Kanchipuram

(D)  Howrah

Answer: Howrah