1. During the British Raj the Himalayan Advertisers and The Shimla Advertiser in Shimla were the local:

(A)  Advertising  Agencies

(B) Newspapers

(C) Tourist Lodges

(D) British Govt. Offices.

Answer: Newspapers

 

 

 

 

2. Who conceived the idea of construction of Viceregal Lodge at Shimla ?

(A)  Lord Lytton

(B) Lord Northbook

(C) Lord Dufferin

(D) Lord Curzon.

Answer: Lord Lytton

 

 

 

 

3. Who authored the book ‘Himachal Pardesh , Area and Language’ ?

(A)  T.S. Negi

(B)  Y.S. Parmar

(C) Dev  Raj Sharma

(D) O.C. Sood.

Answer: Y.S. Parmar

 

 

 

 

4. Which industrial area of the state is the first to use green fuel ?

(A) Kala Amb

(B) Tahliwal

(C) Baddi Barotiwala

(D) Ponta Sahib.

Answer: Tahliwal

 

 

 

 

5. What was the total area of H.P. under tea production in 2016-17 ?

(A) 2310 Hectare

(B) 1840 Hectare

(C) 3000 Hectare

(D) 9110 Hectare.

Answer: 2310 Hectare

 

 

 

 

6. Which of the following combinations is correct in terms of Government Sheep Breeding Farms in H.P. ?

(A) Jeori, Sarol, Tal and Karachham

(B) Nagwain , Jarol, Beri and Sarahan

(C)  Majra, Kandwari, Bajaura and Udaipur

(D) Patlikuhal, Nihari , Jawali and Tikker.

Answer: Jeori, Sarol, Tal and Karachham

 

 

 

 

7. With the objective to preserve the Spiti breed of  horses, Govt. of H.P. has  established horse breeding farm at :

(A)  Nako in Kinnaur

(B) Kaza in Lahaul & Spiti

(C) Lari in Lahaul & Spiti

(D) Chitkul in  Kinnaur .

Answer: Lari in Lahaul & Spiti

 

 

 

 

8. What is the funding pattern of “Rashtriya Uchchtar Siksha Abhiyan’ which has been implemented in the state ?

(A) 90%  Centre Govt. and 10% State Govt.

(B) 85% Centre  Govt. and 15% State Govt.

(C) 75% Centre Govt. and 25% State Govt.

(D) 65%  Centre Govt. 35% State Govt.

Answer: 90%  Centre Govt. and 10% State Govt.

 

 

 

 

9. What was the total approved Plan outlay for ‘Transport’ in the state during the year 2017-18 ?

(A) 713.66 Crore.

(B) 1073 Crore

(C) 682 Crore

(D) 2213.16 Crore.

Answer: 1073 Crore

 

 

 

10. To protect fruit crops especially apple from hailstorms what percentage of subsidy on Anti Hail Nets was provided by the State Government during  the year 2017-18 ?

(A) 50 percent

(B) 65percent

(C) 70 percent

(D) 80 percent.

Answer: 80 percent

 

 

 

 

11. What is the area of forest in H.P. and its accounts for what percent of total geographical area of the state ?

(A) 37033 sq. km. & 66.52%

(B) 35955 sq. km. &64.58%

(C) 32400 sq. km. &58.20%

(D) 36980 sq. km. &66.42%.

Answer: 37033 sq. km. & 66.52% 

 

 

 

12. The famous Rohtang Pass which divides Lahaul Spiti and Kullu Districts was one Known as :

(A)  Nandan Shring

(B) Himadri Tung

(C) Bhrigu Tung

(D) Rishi Parvat.

Answer: Bhrigu Tung

 

 

 

 

13. What is the percentage of smoke free compliance of H.P., as pper the joint report of community medicine department of IGMC and Population Research Centre of H.P. University ?

(A)  92.16

(B) 89.28

(C) 85.42

(D) 97.83.

Answer: 85.42

 

 

 

 

14. Which Pass lies at the head of the Baspa Valley ?

(A)  Jalori Pass

(B) Chung Shakhago  Pass

(C) Drati Pass

(D) Burua Pass

Answer: Chung Shakhago  Pass

 

 

 

15. Which of the following rivers is called as ‘River of Sorrows’ by the local people because of its recurring colossal damage to agriculture land ?

(A) Tirthan

(B) Swan

(C) Bhaga

(D) Parvati .

Answer: Swan

 

 

 

 

16. Which of the following banks was merged with the H.P State Cooperative Bank Ltd. In the year 1955 ?

(A) The Kangra Central Cooperative  Bank

(B)  Mahasu Central  Cooperative Bank

(C) Joint Stock Bank i.e. Bank of Sirmaur

(D) The Chamba Central Cooperative Bank .

Answer: Joint Stock Bank i.e. Bank of Sirmaur

 

 

 

 

17. The wildlife experts who the main force behind the setting up of Himachal’s first ‘Bird Ringing Station’ at Salropa:

(A) Donald  Macleed and Col. Napier

(B) Henry Hardinge and Hugh Gough

(C) William Finch and Thomas Coryat

(D) Francis Bunar and T.H. Walkar.

Answer: Francis Bunar and T.H. Walkar

 

 

 

 

18. Which of the following lakes is not situated in Chamba district ?

(A) Ghadhasaru

(B) Sorang

(C) Mahakali

(D) Manimahesh

Answer: Sorang

 

 

 

 

19. Which of the following is not related to Kinnaur ?

(A) Maon

(B) Khunu

(C) Kham

(D) Kurpa .

Answer: Kham

 

 

 

 

20. The Bhutti Weavers Cooperative Society (Bhuttico) was formed at Shamshi in which year ?

(A) 1950

(B) 1947

(C) 1948

(D) 1944.

Answer: 1944

 

 

 

 

21. According to 2011 census, the density population per sq. km in H.P. State was :

(A)  109 Persons

(B)  150 Persons

(C)  123 Persons

(D)  382 Persons.

Answer: 123 Persons

 

 

 

 

22. In which part of the State the Language, Art and Culture Academy of H.P. Found a 600 years ols manuscript which deals with Ayurvedic System of Medicine?

(A) Kangra Valley

(B) Kiara dun Valley

(C)  Kullu Valley

(D)  Spiti Valley

Answer: Spiti Valley

 

 

 

 

23. The First historical mention of Trigarta was found in the writings of which Sanskrit Scholar?

(A) Vishakha Dutta

(B)  Kalidas

(C)  Varahmihir

(D)  Panini

Answer: Panini

 

 

 

 

24. Biehitra Natak is one of Major sources of information about the battle of Nadaun which is considered to be the autobiography of :

(A) Raja Bhim Chand of Kehlur

(B)  Raja Dayala of Bijrwal

(C)  Guru Teg Bahadur

(D)  Guru Gobind Singh

Answer: Guru Gobind Singh

 

 

 

 

25. What title was conferred on to Raja Kehri Singh of Bushahr by Aurangzeb ?

(A)  Maharaja

(B)  Chhatrapati Raja

(C)  Badshah

(D)  Sultaan of Hills.

Answer: Chhatrapati Raja 

 

 

 

 

26. In 1804 A.D. the rulers of Bilaspur, Mandi chamba and other  small rulers of Kangra jointly invited whom to invade Kangra ( Sansar Chand) ?

(A)   Sikhs

(B)  Gurkhas

(C) British

(D) Mughal

Answer: Mughal

 

 

 

 

27. The famous Rang Mahal Palace of Bilaspur, now submerged into Govind Sagar , was built by the ruler of Kehlur:

(A)  Raja Mahan Chand

(B)  Raja Bijai Chand

(C)   Raja Bir Chand

(D)  Raja Anand Chand.

Answer: Raja Bijai Chand

 

 

 

 

28. The earliest rock inscriptions in Brahmi Script at Pathiar and Kaihara is in the district of :

(A)  Hamirpur

(B)  Kangra

(C)  Kullu

(D) Una

Answer: Kangra

 

 

 

 

29. Who was the first to draw attention to the History of royal families of Jalandhara and Trigarta in detail ?

(A)  Hiuen Tsang

(B)  Alberuni

(C) Panini

(D)  A Cunningham

Answer: A Cunningham 

 

 

 

 

30. Who amongst the following rulers of Chamba received the distinction of Kinghthood on Ist January 1906?

(A)  Ram Singh

(B)  Gopal Singh

(C)  Bhuri Singh

(D)  Sahil Verman

Answer: Bhuri Singh

 

 

 

 

33. In Which valley of Kinnaur district saffron and comin are produced ?

(A)  Bhaba Valaley

(B)  Hangrang Valley

(C)  Lippa Valley

(D) Sangla Valley

Answer: Sangla Valle

 

 

 

 

32. Which of the following producets of H.P. has been registered under the Geographical Indications (GI)  of Goods Act, `1999 ?

(A)  Kinnauri Shawl, Chamba Rumal

(B)  Pahari Rajmah , Apricot Apple

(C) Chamba Chappal Kullu Cap

(D)  Bushahri Cap  Simrmauri Loe

 

 

 

 

33. Where is the silk flature functioning in Kangra district?

(A) Bodh Distric

(B)  Bir in Baijnath

(C)  Panchrukhi in Palampur

(D)  Shahpur

Answer: Bodh District

 

 

 

 

34. Which of the following is not the breed of poultry introduced to improve of Kangra district ?

(A)  Rombullet

(B) Leghorns

(C)  Rhode Island Red

( D )  Plymouth Rock

Answer: Rombullet

 

 

 

35. According to the Hiuen Tsang, which of the following was the distinct state during 7th Century A.d. where about 20 Buddhist Sanghmas with 1000 preists mostly studied the Mahayana ?

(A)   Trigarta

(B)  Kuluta

(C) Jalandhara

(D) Magadha

Answer: Kuluta

 

 

 

 

36. Who called Lahaul a Valley of Glaciers ?

(A)  Andrew Wilson

(B) Lady Eleashainghday

(C) Walker and Pascoe

(D)  A Cunningham

Answer: Andrew Wilson

 

 

 

 

37. Who is know as pioneer of fruit growing in Kullu area who  set up an apple orchard in the  year 1870 A.D. ?

(A)  Col. C.r. Johnson

(B) W. H. Donald

(C) Capt. A.T. Banon

(D) Capt R.C. Lee

Answer: Col. C.R. Johnson

 

 

 

 

38. Who introduced potato and other vegetables at keylong in 1857?

(A)  Algerian Tourists

(B)  Britgish  Travellers

(C) Moravian Missionaries

(D)  Italian Scientists

Answer: Moravian Missionaries

 

 

 

 

39. As per the study made by geologists the present area of which district some 1200-1500 million years ago was a part of sea called tehys?

(A)  Kinnaur

(B) Una

(C) Bilaspur

(D) Shimla

Answer: Shimla

 

 

 

40. Name of the which of the district has been derived from its town which was once a small village inhabited by the charcoal manufacturers ?

(A) Kangra

(B) Shimla

(C) Mandi

(D)  Solan

Answer: Shimla

 

 

 

 

41. Which of the following dynasties was supposed to be founded by Pradyuman the son of Lord Krishna?

(A) Trigarta

(B) Kuluta

(C)  Bushahr

(D)   Sirmaur

Answer: Bushahr

 

 

 

 

42. The Tax free trade between the Kinnauras and Tibetans continued till which year?

(A) 1971

(B) 1948

(C) 1962

(D) 1959

Answer: 1962

 

 

 

 

43. Which sector was accorded the highest priority in terms of financial allocation during 2017 -18 plan outlay of H.P.?

(A) Defence

(B) Tourism

(C) Minorities

(D) Services

Answer: Services

 

 

 

 

44. In the year 2017-18 the steel Authority of India Ltd. Has entrusted SAIL yard to H.P. at which place to supply the quality steel to Govt:

(A) Bilaspur

(B) Kala Amb in Sirmaur

(C) Bhattakufar at Shimla

(D) Nalagarh in Solan

Answer: Bhattakufar at Shimla 

 

 

 

 

45. The river Satluj divides which of the following mountain range at Shipki?

(A)  Zanskar

(B) Pir Panjal

(C) Dhauladhar

(D)   Shivalik

Answer: Zanskar

 

 

 

 

46. Chandragomin who referred the Audumbaras as a section of Shalvas in his book “Vritti” was a ;

(A) Buddhist Scholar

(B) Jain Scholar

(C) Sanskrit Scholar

(D) Persian Scholar

Answer: Buddhist Scholar 

 

 

 

 

47. Who founded the town of Bharmaur and made it capital of the state ?

(A) Meru Verman

(B) Adi Verman

(C) Sahil Verman

(D) Lalit Verman

Answer: Meru Verman

 

 

 

 

48. The two States in the Shimla Hills founded by the son and grandson of Jaspal the Ruler of Kutlehr state were :

(A)  Baghal and Dhami

(B) Madhan and Darkoti

(C)   Bhajji and Koti

(D)  Theog and Balson.

Answer: Bhajji and Koti

 

 

 

 

49. A major part of Kangra district has been found suitable for rearing of the following silkworm races :

(A) Univoltine

(B) Bivoltine

(C)  Multivoltine

(D) Semivoltine

Answer: Univoltine

 

 

 

 

50. In July 1910 A.H. Franke Arrived of H.P. where the language he found was entirely Tibetan?

(A) Udaipur

(B) Keylong

(C) Pooh

(D) Kalpa

Answer: Pooh

 

 

 

51. On 7th October, 2014 at Dhalpur maidan in Kullu how many women danced together “ Kulluvi Nati “ on the tune of Dhol, Nagara and Shehnai to celebrate this as Beti Bachao ?

(A) 8900

(B)  7860

(C ) 8760

(D)  9000

Answer: 8760

 

 

 

 

52. Who became the youngest woman of H.P. to Scale Mount Everest in 1993?

(A)  Deepu Sharma

(B) Dicky Doma

(C) Radha Devi

(D) Rama Devi

Answer: Dicky Doma

 

 

 

 

53. Which valley of Lahaul and Spiti is called as ‘Orchards and Granary’ of the district?

(A) Chandra Valley

(B) Bhaga Valley

(C) Gara Valley

(D) Pattan Valley

Answer: Pattan Valley

 

 

 

 

54. Which District of H.P. has the largest number of ‘large, medium and small scale industrial units’?

(A) Solan

(B) Sirmaur

(C) Una

(D) Kangra

Answer:

 

 

 

 

55. The ‘Nirmaud Copper Plate’ and important historical document of H.P. issued by Maharaja Samundrasena belongs to which century?

(A) 7th Century BC

(B) 3rd Century BC

(C) 17th Century BC

(D) 5th Century BC

Answer: 17th Century BC

 

 

 

 

56. ‘Tichig Michig’ , ‘Chhetpa’ and ‘Ti Darang Shishe’ are various kinds of the following in Kinnaur District?

(A) Appreciation/reward

(B) Punishment

(C) Festival

(D) Attire/Dress

Answer: Punishment

 

 

 

 

57. Who has written the book ‘ Curture Heritage of the Himalayas’ ?

(A) H.K Mitto

(B)V.C. Ohri

(C) G.D Khosla

(D) K.L Vaidya

Answer: K.L Vaidya

 

 

 

 

58. The major irrigation project of H.P. Shahnagar project is providing irrigation facility to:

(A) 11,780 hectares

(B) 13,435 hectares

(C) 15,287 hectares

(D) 20,000 hectares

Answer: 15,287 hectares

 

 

 

 

59. The first industrial unit in Sirmaur at Nahan the ‘Nahan Foundry Ltd’ was set up in 1875 AD by :

(A) Raja Surender Prakash

(B) Raja Shamsher Prakash

(C) Raja Amar Prakash

(D) Raja Rajinder Prakash

Answer: Raja Shamsher Prakash

 

 

 

 

60. The annual rainfall of which zone of H.P. varies from 1500 mm to 1800 mm?

(A) Outer Himalayas

(B) Inner Himalayas

(C) Greater Himalayas

(D) Higher Himalayas

Answer: Outer Himalayas

 

 

 

 

61. How many medals India won in 18th Asian Games in Jakarta and Palembang ( Indonesia) ?

(A) 69

(B) 63

(C) 62

(D) 65

Answer: 69

 

 

 

 

62. Who became the first Indian woman to win Asian Games gold medal in Shooting during 18th Asian Games ?

(A) Duttee Chand

(B) Saritaben

(C) Rahi Sarnohat

(D) Swapna Barman

Answer: Saritaben

 

 

 

 

63. Among the following who has been appointed as Director General of Indian Council of World Affairs ?

(A) T.C.A Raghwan

(B) Navtaj Sarna

(C) S. D . Muni

(D) Amitabh Mattu

Answer: T.C.A Raghwan

 

 

 

 

64. In 2018 , who has not been awarded UN Prize in the field of Human Rights?

(A) Rebeca Gyumi

(B) Asma Jahangir

(C) Joenia Wapichava

(D) Paul Romer

Answer: Paul Romer

 

 

 

 

65. Which joint military exercise was recently conducted between Pakistan and Russia ?

(A) Iron Magic

(B) Ind-Indo Corpat

(C) Druzbha-II

(D) Jinnex 2018

Answer: Druzbha-II

 

 

 

 

66. Who is appointed as Chairman of Union Public Service Commission ?

(A) Riva Ganguly Das

(B) Arvind Saxena

(C) Harsh Vardhan Shringla

(D) Vijay Verma

Answer: Arvind Saxena

 

 

 

 

67. How many foreigners have been given Padman Awards in 2018 ?

(A) 16

(B) 12

(C) 08

(D) None of the above

Answer: 16

 

 

 

 

68. In which of the following fields is Nobel Prize not given ?

(A)Physics

(B) Chemistry

(C) Economics

(D) Music

Answer: Music

 

 

 

 

69. In which year was the first Bharat Ratna Award given in India?

(A) 1947

(B)1952

(C) 1954

(D) 1962

Answer: 1954

 

 

 

 

70. Who has been given Jnanpith Award, 2018?

(A) Amitav Ghosh

(B) Krishna Sobti

(C) Shankla Ghosh

(D) Raghuveer Chandhari

Answer: Amitav Ghosh

 

 

 

 

71. Which institution gives Jawahar Lal Nehru Award for International Understanding ?

(A) University Grants Commission

(B) Indian Council for Cultural Relations

(C) Ministry of    External Affairs

(D) Indian Council for World Affairs

Answer: Indian Council for Cultural Relations

 

 

 

 

 

72. Military exercise – ‘ Exercise Indra 2018’ – has been conducted By India in which country ?

(A) Russia

(B)USA

(C) Japan

(D) Australia

Answer: Russia

 

 

 

 

73. In 2018 , which o f the following has been awarded Nobel Prize in Physics ?

(A) Gerard Mourou

(B) Arthur Ashkin

(C) Donna Strikland

(D) All of the above

Answer: All of the above

 

 

 

 

74. In which city of India International Gita Festival was heldf from 7-23 December 2018?

(A) Ujjain

(B) Prayagraj

(C) Kurukshetra

(D) Ayodya

Answer: Kurukshetra

 

 

 

 

75. Which date has been declared as World’s Tolerance Day by the UNESCO ?

(A) 16 th November

(B) 8 March

(C) 2 October

(D) 20 May

Answer: 16th March

 

 

 

 

76. Which regional economic organization has been revamped as USMCA ?

(A) NAFTA

(B) BIMSTEC

(C) ASEAN

(D) SAARC

Answer: NAFTA

 

 

 

 

77. Which book won Man Booker Prize, 2018 ?

(A) Milkman

(B) Beeg Ani Beegath

(D) The Long Take

Answer: Milkman

 

 

 

 

78. Who is the Prime Minister Of Bhutan ?

(A) Lotay Tshering

(B) Lhengye Zhugtshog

(C) Ugyen Dorji

(D) Jigme Palden Dorji

Answer: Lotay Tshering

 

 

 

79. Which state Pavilion got the best state pavilion award in India International Trade Fair, 2018 ?

(A) Haryana

(B)Uttrakhand

(C) Himachal Pradesh

(D) Rajasthan

Answer: Uttrakhand

 

 

 

 

80. Prior to President Rule in Jammu and Kashmir this is called Government’s rule for 6 months , under which article of J&K constitution?

(A) Article 92

(B) Article 356

(C) Article 142

(D) Article 72

Answer: Article 92

 

 

 

81. Which India born woman joined as the first woman Chief Economist of IMF?

(A) Jayati Ghosh

(B) Gita Gopinath

(C) Utsa Patnaik

(D) Shikha Sharma

Answer: Gita Gopinath

 

 

 

 

82. Which building/monument has been declared as of National Importance by ASI in 2018 ?

(A) High Court Building, Nagpur

(B) Haveli of Agha Khan, Agra

(C) Vishnu Temple , Kotali

(D)All of the above

Answer: All of the above

 

 

 

 

83. Which is the new Act passed by the USA in 2019 to increase the letter’s security interests in Indo-Pacific region ?

(A) Asia Reassurance Initiative Act (ARIA)

(B) Asia Resurgence Initiative Act

(C)Asia Resurgence Instrumentation Act ( ARIA)

(D) Asia Reassurance Introduction Act ( ARIA )

Answer: Asia Reassurance Initiative Act (ARIA)

 

 

 

 

84. Who is appointed as Chief Information Commissioner ( CIC ) of India ?

(A) Yashwardhan Sinha

(B) Vanaja N. Sawa

(C) Sudhir Bhargawa

(D)Neeraj Kumar Gupta

Answer: Sudhir Bhargawa

 

 

 

 

85. Which two countries have officially withdrew from UNESCO ?

(A) USA & Israel

(B) Pakistan & USA

(C) China & Japan

(D) USA & Singapore

Answer: USA & Israel

 

 

 

 

86. With latest amendment in Representation of People Act , an NRI can vote in which way ?

(A) In person

(B) By Post

(C) Through A Proxy

(D) All of the above

Answer: All of the above

 

 

 

 

87. In which country 4th Conference of BIMSTEC was held ?

(A) Thailand

(B) India

(C) Bangladesh

(D) Nepal

Answer: Nepal

 

 

 

 

88. Which are the Five States who have recently signed Caspian Sea Legal Treaty ?

(A) Azerbaijan, Iran , Kazakhstan, Russia, Turkmenistan

(B) Azerbaijan, Uzbekistan, Kazakhstan , Russia , Turkmenistan

(C) Azerbaijan , Iran , Kazakhstan , Kirgistan , Turkmenistan

(D) Turkey , Iran , Kazakhstan , Russia, Turkmenistan

Answer: Azerbaijan, Iran , Kazakhstan, Russia, Turkmenistan

 

 

 

 

 

89. Which unconventional hydrocarbons are allowed to be explored and explored under the new policy of the government ?

(A) Shale oil

(B) Shale gas

(C) Coal Bed Methane

(D) All of the above

Answer: All of the above

 

 

 

 

90. Who is considered to be the initiator of Naxalite movement in Naxalbari area of West Bengal ?

(A) Charu Majumdar

(B) Jangal Santhal

(C) Kanu Sanyal

(D) All of the above

 

 

 

 

91. In the conservation of environment what REOD stands for ?

(A) Reducing Emissions from Deforestation and Forest Degradation

(B) Reducing Emissions from Deforestation and Forest Decline

(C) Reducing Emissions from Degradations from Degradation and Delta

(D) Rescuing Environment from Deforestation and Forest Degradation

Answer: Reducing Emissions from Deforestation and Forest Degradation

 

 

 

 

92. What is ‘Petcoke’?

(A) It is a fine quality of coal

(B) It is a solid carbon rich material derived from oil refining

(C) It is an oil product used as fuel

(D) It is an industrial solvent

Answer: It is a solid carbon rich material derived from oil refining

 

 

 

 

93. Which is the joint military combat exercise between India and US army held in 2018 ?

(A) Yudh Abhyas

(B) Exercise Silver, 2018

(C) Nomadic Elephant, 2018

(D) Exercise Aviardra , 2018

Answer: Yudh Abhyas

 

 

 

 

94. Which existing National Park has been divided into two divisions ?

(A) Jim Corbett National Park

(B) Ranthambore National Park

(C) Kaziranga National Park

(D) Kanha Tiger Reserve

Answer: Kaziranga National Park

 

 

 

 

95. Recently Madhya Pradesh Government has revived the plan to reintroduce Cheetahs in which sanctuary ?

(A) Kuno

(B) Karera

(C) Bori

(D) Nauradehi

Answer: Nauradehi

 

 

 

 

96. Recently Nagaland Government has declared which wildlife sanctuary as Elephant-Reserve ?

(A) Singphan

(B) Puliebadze

(C) Intaki

(D) Fakim

Answer: Singphan

 

 

 

 

97. Government of India has recently established Wildlife Genetic Resource Bank ( NWGRB ) in which city ?

(A) Hyderabad

(B) Shillong

(C) New Delhi

(D) Guwahati

Answer: Hyderabad

 

 

 

 

98. MHRD’s national inititative IMPRINT stands for what ?

(A) Impacting Research , Innovation and Technology

(B) Improvement in Research , Innovation and Technology

(C) Impression of Research , Innovation and Technology

(D) Impacting Renewal of Innovation and Technology

Answer: Impacting Research , Innovation and Technology

 

 

 

 

 

99. When did Swami Vivekananda address the Parliament of the World Religions in Chicago ?

(A) 1892

(B) 1891

(C) 1893

(D) 1894

Answer: 1893

 

 

 

 

100. Australia’s which current document is going to determine its future relations with India ?

(A) Australia- India : New Horizon

(B) An Indian Economic Strategy to 2035

(C) Australia- India : New Approach

(D) None of the above

Answer: An Indian Economic Strategy to 2035

 

 

 

101. First session of Constituent Assembly was held on which date?

(A) 9th December , 1946

(B) 15th August , 1947

(C) 26th November , 1949

(D)26th January , 1946

Answer:  9th December , 1946

 

 

 

102. Under which Article of Indian Constitution can the Speaker allow any member of the house to speak in his/her mother tongue ?

(A)  Article 110

(B) Article 122

(C) Article 120(1)

(D) Article 126

Answer: Article 120(1)

 

 

 

 

103. Match the following :

(1) 24th Amendment  –  1971

(2) 31st Amendment  – 1973

(3) 42nd Amendment  – 1976

(4) 52nd Amendment  –  1985

Chose the correct answer :

(A) All pairs are wrong

(B) Only (2) and (3) are correctly paired

(C) All are correctly paired

(D) Only (1) and (4) are correctly paired

Answer: All are correctly paired

 

 

 

104. Power of Judicial Review in India is enjoyed by whom ?

(A) by the Supreme Court alone

(B) by all the courts

(C) by all the Supreme Court and High Courts

(D) by none of the courts

Answer: by all the Supreme Court and High Courts

 

 

 

105. Article 1 of the Constitution Describes India as :

(A) a Union of States

(B) a Quasi-Federal State

(C) a Federation

(D) a confederation

Answer: a Union of States

 

 

 

106. Who was the First Muslim President of Indian National Congress?

(A) Abdul Kalam Azad

(B) Zakir Hussain

(C) Maulana Muhammad Ali

(D) Badruddin Tyabji

Answer: Badruddin Tyabji

 

 

 

107. How many members were there in the Constituent Assembly of India?

(A) 689

(B) 389

(C) 580

(D) None of the above

Answer: 389

 

 

 

108. By which amendment ‘education’ was made a subject in the concurrent list?

(A) 24th Amendment

(B) 44th Amendment

(C) 25th Amendment

(D) 42nd Amendment

Answer: 42nd Amendment

 

 

 

109. New All India Services under Article 312 can be created by whom?

(A) Lok Sabha

(B) Rajya Sabha

(C) Parliament

(D) Prime Minister

Answer: Rajya Sabha

 

 

 

110. No Tax can be levied or collected without the permission of:

(A) Lok Sabha

(B) Council of Ministers

(C) President

(D) Parliament

Answer: Parliament

 

 

 

 

111. Governor in the State holds the office during the pleasure of:

(A) Parliament

(B) President

(C) Prime Minister

(D) Council of Ministers.

Answer: President

 

 

 

112. Judges of High Court can be appointed in consultation with:

(A) Governor of State concerned

(B) Council of Ministers of the State

(C) State Legislative Assembly

(D) None of the above.

Answer: Governor of State concerned           

 

 

 

 

113. By which Article of the constitution State Legislative Council can be created or abolished?

(A) Article 168

(B) Article 170

(C) Article 169

(D) Article 171.

Answer: Article 169

 

 

 

114. How many members of State Legislative Council can be nominated by the Governor?

(A) 1/2

(B) 1/4

(C) 1/3

(D) 1/6

Answer: 1/6

 

 

 

115. Who has been given power to fix the number of judges of Supreme Court.

(A) President

(B) Parliament

(C) Chief Justice of India

(D) Council of Ministers.

Answer: Parliament

 

 

 

116. Under which Article of the Constitution can a judge of High Court be transferred?

(A) Article 220

(B) Article 221

(C) Article 222

(D) Article 223.

Answer:

 

 

 

117. Idea of Directive Principles of State Policy has been borrowed from Constitution of which country?

(A) Britain

(B) Ireland

(C) U.S.A

(D) France

Answer: Ireland

 

 

 

118. Communist Party of India (Marxist) was founded in which year?

(A) 1930

(B) 1925

(C) 1950

(D) 1964

Answer: 1964

 

 

 

119. To be Recognized as National Party in India, a party must have secured in the previous election at least:-

(A) 10 % of valid votes in four or more states

(B) 4 %  of valid votes in four or more states

(C) 15 % of valid votes in two states.

(D) None of the above.

Answer: None of the above.

 

 

120. Which Article of India Constitution provides the right to form a political party?

(A) Article 132

(B) Article 111

(C) Article 32

(D) None of the above.

Answer: None of the above

 

 

 

121. Where do plants store resins and gums?

(A) Old Phloem

(B) Old Xylem

(C) Chloroplast

(D) Etioplasts

Answer: Old xylem

 

 

 

122. What is the major driving force for movement of water in the Xylem during the day?

(A) Root pressure

(B) Transpiration

(C) Photosynthesis

(D) Guttation.

Answer: Transpiration

 

 

 

123. What do Gastric glands secret?

(A) HCI only

(B) HCI and pepsin only

(C) HCI, Pepsin and mucus

(D) HCI, amylase and mucus

Answer: HCI, Pepsin and mucus

 

 

 

124. In human beings, where does peristaltic movement occur?

(A) All along the gut

(B) In the heart

(C) In the lungs

(D) In the Kidneys.

Answer: All along the gut

 

 

 

125. Which of the following processes does not involve a chemical reaction?

(A) Digestion

(B) Respiration

(C) melting of candle wax on hearing

(D) Excretion.

Answer: melting of candle wax on hearing

 

 

 

126. What happens when oils and fats are oxidized?

(A) They become rancid and their taste changes.

(B) They become sweet

(C) They turn black

(D) Oils become solids and fats remain liquid.

Answer: They become rancid and their taste changes.

 

 

 

127. What product is formed upon burning of magnesium ribbon?

(A) Magnesium hydroxide

(B) Magnesium dioxide

(C) Magnesium oxide

(D) Manganese oxide.

Answer: Magnesium oxide

 

 

 

128. What is the relationship between the radius of curvature and focal length of the spherical mirrors of small apertures?

(A) R = f

(B) R = 2f

(C) R = 0.5f

(D) R = 3f

Answer: R = 2f

 

 

 

129. The image formed by a concave mirror is real, inverted and of the same size as that of object. The position of the object is:

(A) At F

(B) between C and F

(C) At C

(D) Beyond C

Answer: At C

 

 

 

130. What will happen to ray after passing through the principal focus of a concave mirror?

(A) It emerges parallel to the principal axis

(B) It turns back along the same path

(C) It passes through the principal axis

(D) it gets reflected obliquely

Answer: It emerges parallel to the principal axis

 

 

 

131. Where did Mahatma Gandhi discover and use Satyagraha as a technique for political struggle for the first time?

(A) England

(B) South Africa

(C) U.S.A

(D) India

Answer: South Africa

 

 

 

132. Which one of the following, according to Mahatma Gandhi, is the main pillar of communal harmony?

(A) Atheism

(B) Socialism

(C) Sarva-dharma Sambhav

(D) Swadeshi

Answer: Sarva-dharma Sambhav      

 

 

 

133. In which one of the following languages was the book Hind Swaraj originally written?

(A) Gujarati

(B) Hindi

(C) English

(D) Marathi.

Answer: Gujarati       

 

 

 

134. Which one of the following journals was not edited by Mahatma Gandhi?

(A) Indian opinion

(B) Young India

(C) Harijan

(D) New India

Answer: New India

 

 

 

 

135. Against which one of the following did Mahatma Gandhi undertake fast unto death in 1932.

(A) Separate Electorates for depressed classes

(B) Hindu Muslim Communcal Riots

(C) Death sentence against revolutionary nationalists

(D) violence at Chauri-Chaura

Answer: Separate Electorates for depressed classes

 

 

 

 

136. Under which one of the following organizations was a movement launched by Mahatma Gandhi to register protest against the Rowlatt Bills in 1919.

(A) India National Congress

(B) Satyagraha Sabha

(C) Congress Khilafat Committee

(D) Swaraj Party

Answer: Satyagraha Sabha    

 

 

 

 

137. Which one of the following was not a part of the constructive work of Gandhi during the Freedom Struggle of India?

(A) National Education

(B) Hindu Muslim Unity

(C) Formation of Trade Unions

(D) Struggle against untouchability.

Answer: Formation of Trade Unions

 

 

 

138. In which one of the following movements did Mahatma Gandhi give the Mantra “Do or Die” to the people of India?

(A) Rowlatt Satyagraha

(B) Quit India Movement

(C) Civil Disobedience Movement

(D) Non-Cooperation Movement

Answer: Quit India Movement

 

139. Who said that: “By Ram Raja I do not mean Hindu Raj. I mean by Ram Rajya Divine Raj, the Kingdom of God. For me Rama and Rahim are one and the same deity”?

(A) Jawaharlal Nehru

(B) Mahatma Gandhi

(C) Swami Vivekananda

(D) Raja Ram Mohan Roy

Answer: Mahatma Gandhi

 

 

 

140. Which one of the following events marks the beginning of the Civil Disobedience Movement under Gandhiji?

(A) Rowlatt Satyagraha

(B) Bardoli Satyagraha

(C) Salt Satyagraha

(D) Gandhi-Irwin Pact.

Answer: Salt Satyagraha

 

 

 

141. To which dynasty did the famous ruler Amoghvarsha belong?

(A) Chola

(B) Chulukya

(C) Rashtrakuta

(D) Pratihara

Answer:

 

 

 

142. Who were Nayanars and Alvars?

(A) Popular Saints of South India

(B) Religious Texts of Tantracism

(C) Forms of Wall painting in Western India

(D) Educational Institutions attached to temples.

Answer: Popular Saints of South India

 

 

 

 

143. The style of temple architecture of North India in Ancient/medieval period is called:

(A) Dravida style

(B) Vesara Style

(C) Nagara Style

(D) Hoysala Style

Answer: Nagara Style

 

 

 

144. Which pone of the following Sufi Saints did not belong to Chisti silsilah?

(A) Nizamuddin Auliya

(B) Baba Farid

(C) Hamiduddin  Nagori

(D) Nasiruddin Chief-i-Delhi

Answer: Hamiduddin Nagori

 

 

 

145. Where is the tomb of famous rler Sher Shah Suri situated?

(A) Sikandra

(B) Jaunpur

(C) Delhi

(D) Sasaram

Answer: Sasaram

 

 

 

 

146. Which one of the following rulers expounded the policy of Sulh-i-Kul?

(A) Mahmud Ghazi

(B) Akbar

(C) Feroz Shah Tughlak

(D) Aurangzed

Answer: Akbar

 

 

 

147. The ruler of which one of the following dynasties built Gol Gumbaz?

(A) Adil Shahi

(B) Nizam Shahi

(C) Qutub Shahi

(D) Imad Shahi

Answer: Adil Shahi

 

 

 

148. Which one of the following texts forms the basic tenets of Vedanta Philosophy?

(A) Brahmasutra of Badarayan

(B) Mahabhasya of Patanjali

(C) Bhagavati Sutra

(D) Mulamadhyamakarika of Nagarjuna

Answer: Brahmasutra of Badaravan

 

 

 

149. Who wrote the famous biographical account of Buddha called Buddhacharita?

(A) Nagasena

(B) Buddhaghosha

(C) Ashvaghosha

(D) Anand

Answer: Ashvaghosha

 

 

 

150. Who translated Bhagvadgita form Sanskrit to English?

(A) William Jones

(B) F. Max Mueller

(C) V.A. Smith

(D) Charles Wilkins

Answer: Charles Wilkins

 

 

 

151. On which day in 1857 did the sepoys of British Indian army at Meerut revolt against their European officers at Meerut cantonment sparking the Revolt of 1857?

(A) 29 March

(B) 23 March

(C) 31 May

(D) 10 May

Answer: 10 May

 

 

 

152. Which one of the following was also called the Viceroy of Indian since 1858?

(A) Governor General of Indian

(B) Secretary of State for India

(C) President, Board of Control, East India Company

(D) The Prime Minister of United Kingdom

Answer: Governor General of Indian

 

 

 

 

153. Under the tenure of which of the following Governor Generals was the widow remarriage Act passed ?

(A) Lord Ellenborough

(B) Lord Dalhousie

(C) Lord Canning

(D) Lord Lytton

Answer: Lord Ellenborough

 

 

 

 

156. Who established the Independent Labour Party in 1936?

(A) Subhas Chandra Bose

(B) Dr. B.R. Ambedkar

(C) M.N. Roy

(D) S.A. Dange

Answer: Dr. B.R. Ambedkar

 

 

 

155. In which year was the All India Trade Union Congress established?

(A) 1920

(B) 1921

(C) 1922

(D) 1923

Answer: 1920

 

 

 

 

156. In which year was the Vernacular Press Act passed?

(A) 1878

(B) 1879

(C) 1880

(D) 1881

Answer: 1878

 

 

 

157. Which of the following is known as the Magna Carta of the Indian Education under British India?

(A) Act of 1813

(B) Lord Macaulay’s Minutes (1835)

(C) Sir Charles Woods Dispatch (1854)

(D) Hunter Education Commission Report (1883)

Answer: Sir Charles Woods Dispatch (1854)

 

 

 

 

158. When did the mutiny of the Royal India Navy rating take place?

(A) 1943

(B) 1944

(C) 1945

(D) 1946

Answer: 1946

 

 

 

159. Which one of the following was not a member of the Cabinet Mission (1945)?

(A) Mortimer Wheeler

(B) Pethick Lawrence

(C) Stafford Cripps

(D) A.V. Alexander

Answer: Mortimer Wheeler

 

 

 

 

160. Which one of the following Acts introduced diarchy in provinces of British India?

(A) Indian Councils Act, 1892

(B) Indian Councils Act, 1909

(C) Government of Indian Act, 1935

(D) Government of Indian Act, 1919

Answer: Government of Indian Act, 1919

 

 

 

 

161. Which one of the following criteria has the maximum allocation of revenue among the State as per the 14th Finance Commission?

(A) Area

(B) Population

(C) Income distance

(D) Fiscal discipline

Answer: Income distance

 

 

 

 

162. The Economic Survey 2017-18 mentioned low level equilibrium trap, this concept was given by:

(A) R.R. Nelson

(B) Ragnar Nurkse

(C) Gunnar Myrdal

(D) Oscar Lange

Answer: R.R. Nelson  

 

 

 

 

163. As of November 2018, India improved in World Bank’s Ease of Doing Business ranking by:

(A) 13 positions

(B) 23 positions

(C) 28 positions

(D) 5 positions

Answer:13 Positions

 

 

 

 

164. Arrange the following Indices in the chronological order and answer form the codes given below it:

(i) Human Development Index

(ii) Multi-dimensional Poverty Index

(iii) Physical Quality of Life Index

(A) (ii), (i), (iii)

(B) (i), (ii), (iii)

(C) (iii), (i), (ii)

(D) (ii), (iii), (i)

Answer: (iii), (i), (ii)

 

 

 

165. Which of the following pairs is or are not matched correctly?

(i) 13th Finance Commission – C. Rangarajan

(ii) 14th Finance Commission – Dr. Y.V. Reddy

(iii) 15th Finance Commission – N.K. Singh

(A) Only (i)

(B) Only (ii)

(C) (i) and (ii)

(D) (ii) and (iii)

Answer: Only (i)

 

 

 

 

166. “RISE” is related to:

(A) Higher Education

(B) Poverty

(C) Housing

(D) Health

Answer: Higher Education

 

 

 

 

167. Which of the following surveys are conducted by CSO?

(i) Wholesale Price Index

(ii) Consumer Price Index

(iii) Index Industrial Production

(iv) National Accounts

(A) (i), (ii), (iii)

(B) (ii), (iii), (iv)

(C) (i), (ii), (iv)

(D) All of the above

Answer: (ii), (iii), (iv)

 

 

 

 

168. Identify the measures as listed by the National Population Policy 2000 to be correct:

(i) Reduction of Infant Mortality Rate below 30 per Thousand live berths

(ii) Reduction of Maternal Mortality Rate to below 100 per 1- lakh live births

(iii) Raising the age of Marriage of girls not earlier than 22 and preferably raising it to 24 years or            more

(iv) Facilities for safe abortions to be increased

(A) (i), (ii), (iv)

(B) (i), (ii), (iii)

(C) All of the above

(D) None of the above

Answer: (i), (ii), (iv) 

 

 

 

 

169. Consider the following regarding Foreign Trade Policy 2015-20:

(i) Aims to double India’s export to $ 700 Billions by 2020

(ii) Introduced two scheme – Merchandise Export form India Scheme and Services Export form               India Scheme

(A) Only (i)

(B) Only (ii)

(C) Both (i) and (ii)

(D) None of the above

Answer: Only (ii)

 

 

 

170. Consider the following regarding recent amendment to MSMED Act 2006:

(i) Basis of classification has shifted to annual turnover

(ii) Medium Enterprises annual turnover is more that Rupees five crore, not exceeding Rupee                    Seventy Five Crore

  • Only (i)
  • Only (ii)
  • Both (i) and
  • (ii) None of the above

Answer: Only (i)

 

 

 

 

171. According to astronomers’ estimate, the total number of galaxies in the universe is about:

(A) 100 billion

(B) 110 billion

(C) 120 billion

(D) 130 billion

Answer: 100 billion

 

 

 

172. Which one of the following planets has the largest number of satellites?

(A) Jupiter

(B) Neptune

(C) Saturn

(D) Uranus

Answer: Jupiter

 

 

 

 

173. Asteroids are found between:

(A) Mars and Jupiter

(B) Jupiter and Saturn

(C) Saturn and Uranus

(D) Uranus and Neptune

Answer: Mars and Jupiter

 

 

 

 

174. Which one of the following is not correct?

(A) The meteoroids are termed as “shooting stars”

(B) Meteoroids become luminous when they enter the atmosphere.

(C) All meteoroids fall on Earth in the form of ash.

(D) Meteoroids travel in the space at great speed.

Answer: All meteoroids fall on Earth in the form of ash.

 

 

 

 

175. Calculate the time of 45 degrees west, if is 4 p.m. at 45 degrees east:

(A) 4 a.m.

(B) 6 a.m.

(C) 8 a.m.

(D) 10 a.m.

Answer: 10 a.m.

 

 

 

 

176. Who coined the sentence “Give me the matter and I will build a world out of it” ?

(A) Chamberlin

(B) James and Jefferys

(C) Kant

(D) Laplace

Answer: Kant

 

 

 

 

177. The concept of Base Level was developed by:

(A) Dutton, C .E.

(B) Davis, W.M.

(C) Powell, J.W.

(D) Thornbury, W.D.

Answer: Powell, J.W.

 

 

 

178. Which one of the following is not an igneous roch?

(A) Andesite

(B) Gabbro

(C) Dolomite

(D) Rhyolite

Answer: Dolomite

 

 

 

179. The Sea of Marmara joins the:

(A) Black Sea with the Sea of Azov

(B) Black Sea with the Aegean Sea

(C) Mediterranean Sea with the Adriatic Sea

(D) North Sea with the Baltic Sea

Answer: Black Sea with the Aegean Sea

 

 

 

 

180. Folds in the mountains are the results of :

(A) Compressional Force

(B) Parallel Force

(C) Shear Force

(D) Tensional Force

Answer: Compressional Force

 

 

 

 

181. A place, where an earthquake originates. Is called:

(A) Epicentre

(B) Focus

(C) Fault Line

(D) Crust

Answer: Focus

 

 

 

 

182. National Institute of Disaster Management is at:

(A) Punjab

(B) Manipur

(C) New Delhi

(D) Hyderabad

Answer: Hyderabad

 

 

 

 

183. The term disaster is derived form which of the following languages?

(A) Latin

(B) Greek

(C) Arabic

(D) French

Answer: French

 

 

 

 

184. As the magnitude of natural disaster whereas their frequencies of occurrence:

(A) Increases

(B) Decreases

(C) Remains same

(D) None of the above

Answer: Decreases

 

 

 

 

185, The Disaster management Act was made in

(A) 2004

(B) 2005

(C) 2007

(D) 2008

Answer: 2005

 

 

 

186. Tsunamis are waves generated by:

(A) Underwater Landslides

(B) Earthquakes

(C) Volcanic eruptions

(D) All of the above.

Answer: All of the above

 

 

 

187.  Which of the following is natural hazard ?

(A) Earthquake

(B)  Cyclone

(C) Landslide

(D) All of the above

Answer: All of the above

 

 

 

188. How much percentage of Indian land is prone to earthquakes?

(A)  52%

(B) 59%

(C) 60%

(D) 62 %

Answer: 59%

 

 

 

189. Powerful Tsunami are produced by;

(A) Volcanic eruptions

(B) Cyclone

(C) Tornados

(D) Earthquake

Answer: Earthquake  

 

 

 

 

190. Landslides occur due to;

(A) Intensity  of rainfall

(B) Steep slopes

(C) Deforestation

(D) All of the above.

Answer: All of the above

 

 

 

191. The famous book that questioned use of DDT and led to the study of pesticides is titled;

(A) The Other side of Midnight

(B) If Tomorrow Comes

(C) Beauty and The Beast

(D)  the Silent Spring

Answer: the Silent Spring

 

 

 

 

192. Wetland Day is celebrated on :

(A)  January -2

(B) February 2

(C) April 22

(D) May 14

Answer: February 2

 

 

 

 

193. The wildlife Protection Act of India was given in the year:

(A) 1975

(B) 1973

(C) 1972

(D) 1970

Answer: 1972

 

 

 

 

194, GPS stands for

(A) Geographical Positioning Satellite

(B) Global Positioning System

(C)  Global Positioning  Satellite

(D)  Ground Postal Services.

Answer: Global Positioning System

 

 

 

 

195. Wind blows because of differences in:

(A) Temperature

(B)  Latitude

(C) Longitude

(D) Height

Answer: Temperature

 

 

 

 

196. Which of the following generates maximum energy ?

(A) Hurricane

(B)  all the ocean waves

(C) A nuclear Bomb

(D) None of these

Answer: Hurricane 

 

 

 

 

197. NGT stands for ;

(A) National Green Technology

(B) National Green Tribunal

(C) National Grid Tribunal

(D)  National Groundwater Technology

Answer: National Green Tribunal

 

 

 

 

198. Burning of plastic released which of the following harmful gases in the atmosphere;

(A)  Dioxins

(B)  Helium

(C) Oxygen

(D)  Hydrogen

Answer: Dioxins

 

 

 

 

199. Among several natural hazards which one is known as silent killer;

(A)  Tsunami

(B) Noise

(C)  Landslide

(D) Earthquake

Answer: Noise

 

 

 

 

200. The number of Major biospheres identified by Man and Biosphere ( MAB) committee in India are:

(A) 11

(B) 12

(C) 13

(D) 14

Answer: 11