1. What is the Vedic name of Yamuna?

(A) Kalindi

(B) Kshipra

(C) Purushni

(D) Asikini

Answer: Kalindi

 

 

 

 

2. At which place does river Beas intersect the Dhauladhar mountain range?

(A) Rampur

(B) Larji

(C) kangla

(D) Kugti

Answer: Larji

 

 

 

 

3. Which one of the following lakes is not in Chamba district of H.P.?

(A) Ghadasru

(B) Kareri

(C) Mahakali

(D) Manimahesh

Answer: Kareri

 

 

 

 

4. Which mountain pass join Kullu and Mandi Districts of H.P.?

(A) Dulchi

(B) Jalasu

(C) Jalori

(D)  Darati

Answer: Dulchi

 

 

 

 

5. With which rishi is Nirmand region of Kullu associated?

(A) Vyas

(B) Vashisth

(C) Parashuram

(D) Vishwamitra

Answer: Parashuram

 

 

 

 

6. With which of the following is Rewalsar village of Mandi District of H.P. associated ?

(A) Padamsambhav

(B) Lomas Rishi

(C) Guru Gobing Singh

(D) All the above

Answer: All of the above

 

 

 

 

7. In which District of H.P. is Chamera lake ?

(A)  Bilaspur

(B) Mandi

(C) Sirmaur

(D) Chamba

Answer: Chamba

 

 

 

 

8. What is the title of Justice Meher Chand Mahajan’s autobiograpgy ?

(A) Looking Back

(B) Looking Behind

(C) Looking Past

(D) Looking Within

Answer: Looking Back

 

 

 

 

9. Who is the author of ‘Gurkha Conquest of Arki’ ?

(A) Manmohan Singh

(B) C.L. Datta

(C) R.L. Handa

(D) U.S. Parmar

Answer: U.S. Parmar

 

 

 

 

10. Which Princely state witnessed the juga agitation around 1883 AD in which some farmers self immolated ?

(A) Guler

(B) Sirmaur

(C) Kehlur

(D) Bushahr

Answer: Kehlur

 

 

 

11. On which day does the Guga Mandli begin to recite the Guga story by going around different villages ?

(A) On Rakshabandhan

(B) On Guga Naumi

(C) On Janmashtmi

(D) On Nag Panchmi

Answer: On Rakshabandhan

 

 

 

 

12. Near which fort a battle was fought in May 1815 between the British and the Gurkhas in which Bhakti Thapa was Killed?

(A) Malaun

(B) Kamlaha

(C) Kotla

(D) Lohgarh

Answer: Malaun

 

 

 

 

13. Which raja of Knagra princely state refused to marry his daughter to the son of Dhian Singh and had to flee to save his honour and life from Maharaja Ranjit Singh’s ire?

(A)  Ghammand Chand

(B) Rup Chand

(C) Anirudh Chand

(D) Jai Chand

Answer: Anirudh Chand

 

 

 

 

14. Which raja of Kehlur princely state died issueless whose death gave rise to succession struggle?

(A) Mahan Chand

(B) Kharak Chand

(C) Bijai Chand

(D) Amar Chand

Answer: Kharak Chand

 

 

 

 

15. Around which year was Lahul region captured by the Sikhs ?

(A) 1814-15

(B) 1828-29

(C) 1835-36

(D) 1840-41

Answer: 1840-41

 

 

 

 

16. Who led the Gurkha Regiment’s 1857 revolt at Jotog Cantt ?

(A) Ram Parsad Bairagi

(B) Subedar Bhim Singh

(C) Commander Amar Singh Thapa

(D) Captain Rattan Singh

Answer: Subedar Bhim Singh

 

 

 

 

17. Which is the birth place of Pahareri Gandhi Baba Kanshi Ram ?

(A) Gurnkad village in Kangra District

(B) Haroli village in Una District

(C) Khidri village in Kangra District

(D) Bhumpal village in Hamirpur District

Answer: Gurnkad village in Kangra District

 

 

 

 

18. In which year was suspension bridge built over river Beas near Mandi town of H.P ?

(A) 1878 AD

(B) 1882 AD

(C) 1888 AD

(D) 1894 AD

Answer: 1878 AD

 

 

 

 

19. What is the approximate area of Kangra District of H.P . ( in sq. kms) ?

(A) 3975 sq. kms

(B) 5739 sq. kms

(C) 7395 sq. kms

(D) 9537 sq. kms

Answer: 5739 sq. kms

 

 

 

 

20. Which Mughal emperor ordered the demolition of all temples of Chamba pricely state around 1678 AD?

(A) Akbar

(B) Jahangir

(C) Shah Jahan

(D) Aurangzeb

Answer: Aurangzeb

 

 

 

 

21. Which Sikh Guru got three villages from the Rani of Kehlur pricely state and made his residence at Mokhowal (later known as Anandpur Sahib ) ?

(A) Guru Nanak

(B) Guru Arjan Dev

(C) Guru Hargobind

(D) Guru Teg Bahadur

Answer: Guru Teg Bahadur

 

 

 

 

22. Which one of the following princely states did not help the British during the 1857 uprising?

(A) Mandi

(B) Chamba

(C) Bushahr

(D) Kehlur

Answer: Bushahr

 

 

 

 

23. Which raja of Sirmaur princely state tried to organise the adminstration of his state on the British pattern ?

(A) Shamsher Prakash

(B) Fateh Parkash

(C) Dharam Parkash

(D) Karam Parkash

Answer: Shamsher Prakash

 

 

 

 

24. Around which year did the ruler of Chamba princely state give almost all the forests of the state on lease?

(A) 1837 AD

(B) 1846 AD

(C) 1861 AD

(D) 1864 AD

Answer: 1864 AD

 

 

 

 

25. On what basis are the surnames like Kalta , Tegata , Gangta and Jharta given in some parts of Shimla District ?

(A) on the name of the village

(B) on the name of ( head of ) the clan

(C) on the basis of occupation of the family

(D) on the name of month or day of birth

Answer: on the name of ( head of ) the clan

 

 

 

 

26. When was the Social Forestry Project launched in H.P ?

(A) 1980-81

(B) 1985-86

(C) 1990- 91

(D) 1993-94

Answer: 1990- 91

 

 

 

 

27. Which raja of Chamba abdicated in favour of his son Shyam Singh around 1873 AD ?

(A) Siri Singh

(B) Gopal Singh

(C) Jeet Singh

(D) Charat Singh

Answer: Siri Singh

 

 

 

 

28. Who occupied the throne of Kangra pricely state when Raja Hari Chand was presumed dead ?

(A) Ranbir Chand

(B) Jagat Chand

(C) Karam Chand

(D) Ghammand Chand

Answer: Karam Chand

 

 

 

 

29. Which noble of Lambagraon became the chief of Katoch clan aftert the death of raja Pramod Chand in 1850-51 ?

(A) Kirat Chand

(B) Uday Chand

(C) Daljit Chand

(D) Pratap Chand

Answer: Pratap Chand

 

 

 

 

30. Which uncle of raja Ajit Singh of Kullu attacked the kingdom with the help of rajas of Kangras and Mandi but was defeated because of sabotage by the raja of Mandi ?

(A) Kishan Singh

(B) Jhagad Singh

(C) Hira Singh

(D) Lal Singh

Answer: Kishan Singh

 

 

 

 

31. What was the number of nominated members in the first Himachal Vidhan Sabha constituted in 1951-52 ?

(A) None

(B) One

(C) Two

(D) Three

Answer: Two

 

 

 

 

32. What was the number of elected memberes in the H.P Vidhan Sabha constituted in 1967 ?

(A) 36

(B) 41

(C) 60

(D) 68

Answer: 60

 

 

 

 

33. In which building of Shimla town did A. O Hume conceive the formation of Indian National Congress?

(A) Peterhoff

(B) Rothney Castle

(C) Red Roof

(D) Manor House

Answer: Rothney Castle

 

 

 

34. Who organized an agitation against the Raja of Mandi in 1909 AD?

(A) Mathra Dass

(B) Hardev

(C) Mian Jawahar Singh

(D) Shobha Ram

Answer: Shobha Ram

 

 

 

 

35. Who presided over the conference of Praja Mandals of Hill States held at Jubbal on July 13, 1939 ?

(A) Satya Dev Bushabri

(B) Bhagmal Sautha

(C) Pandit Padam Dev

(D) Shiva Nand Ramol

Answer: Bhagmal Sautha

 

 

 

 

36. What was the venue of All-India State Peoples Conference held on January 26, 1948 ?

(A) Mandi

(B) Shimla

(C) Solan

(D) Jubbal

Answer: Shimla

 

 

 

 

37. To which area of Mandi District did Thakur Karam Singh, Chairman of H.P. Territorial Council, belong?

(A) Sarkaghat

(B) Jogindernagar

(C) Dharampur

(D) Chachikot

Answer: Chachikot

 

 

 

 

38. When was H. P. Academy of Arts Culture and Language set up ?

(A) 1966

(B) 1968

(C) 1971

(D) 1972

Answer: 1968

 

 

 

 

39. Who is the author of Twarikh-Jubbal, Kohistan, Shimla?

(A) Ranjor Singh

(B) Ganesh Singh Bedi

(C) Bhagwan Dass

(D) Achhar Singh

Answer: Bhagwan Dass

 

 

 

 

40. Which of the following is not included in the category of Scheduled Tribes in H. P ?

(A) Bhot

(B) Lamba

(C) Khampa

(D) Doom

Answer: Doom

 

 

 

 

41. As per 2011 census which district of H.P. has the highest density of population ?

(A) Shimla

(B) Hamirpur

(C) Mandi

(D) Una

Answer: Hamirpur

 

 

 

 

42. Which District of H.P. reported the highest incidence of crime during 2014?

(A) Kangra

(B) Mandi

( C) Shimla

(D) Solan

Answer: Kangra

 

 

 

 

43. In which district of H.P. is Tangnu Romai hydropower project ?

(A) Sirmaur

(B) Kullu

(C) Shimla

(D) Chamba

Answer: Shimla

 

 

 

 

44. In which district of H.P. a site has been identified fo rsetting up a solar plant ?

(A) Mandi

(B) Kullu

(C) Shimla

(D) Bilaspur

Answer: Bilaspur

 

 

 

 

45. In which river basin is Sarbari hydel power project ?

(A) Beas

(B) Satluj

(C) Yamuna

(D) Ravi

Answer: Beas

 

 

 

 

46. Which one of the following hydropower projects is not in private sector?

(A) Sumez

(B) Kurmi

(C) Jogini

(D) Rukti

Answer: Rukti

 

 

 

 

47. According to 2010-11 Agricultural census what is the percentage of small and marginal holdings in H.P. ?

(A) 82.09 percent

(B) 85.36 percent

(C) 87.95 percent

(D) 89.23 percent

Answer: 87.95 percent

 

 

 

 

48. Where was mobile soil testing lab set up in H.P. in 2010-11 ?

(A) Palampur

(B) Nurpur

(C) Shahpur

(D) Sujanpur

Answer: Palampur

 

 

 

 

49. What is the extent of state subsidy for setting up Poly houses ?

(A) 30 percent

(B) 40 percent

(C) 50 percent

(D) None of the above

Answer: None of the above

 

 

 

 

50. Where is sheep breeding farms in Shimla District ?

(A) Mashobra

(B) Khaneti

(C) Chirgaon

(D) Jeori

Answer: Jeori

 

 

 

 

51. At which one of the following reservoirs the per hectare production of fish is highest in India?

(A) Chamera

(B) Pong Dam

(C) Gobind Sagar

(D) Ranjit Sagar Dam

Answer: Gobind Sagar

 

 

 

 

52. Which country is assisting in Swan River Integrated Watershed Management Project in Una?

(A) Japan

(B) Norway

(C) Germany

(D) France

Answer: Japan

 

 

 

 

53. Which bank is collaborating in implementing the Doodh Ganga Scheme in H.P.?

(A) S.B.I

(B) NABARD

(C) UCO BANK

(D) PNB

Answer: NABARD

 

 

 

 

54. What is the approximate percentage of total geographical area of H.P. under forests?

(A) 33 percent

(B) 50 percent

(C) 66 percent

(D) 75 percent

Answer: 66 percent

 

 

 

 

55. In which District of H.P. is Shahnehar Irrigation Project?

(A) Una

(B) Kangra

(C) Hamirpur

(D) Chamba

Answer: Kangra

 

 

 

 

56. How many silk yarn reeling units have been set up in Bilaspur District of H.P. in the private sector?

(A) None

(B) One

(C) Five

(D) Thirteen

Answer: Five

 

 

 

 

57. What was the approximate number of registered unemployed on the live registers of the employment exchanges in H.P. on 31-12-2014?

(A) Five Lakh

(B) Ten Lakh

(C) Fifteen Lakh

(D) Twenty lakh

Answer: Ten Lakh

 

 

 

 

58. What is the minimum educational qualification for availing the skill Development allowance in H.P.?

(A) 5th class pass

(B) 8th class pass

(C) 10th class pass

(D) No educational qualification

Answer: 8th Class pass

 

 

 

 

59. How much discount is allowed in the bus fare under the Green Card Scheme of H.R.T.C?

(A) 25 percent

(B) 30 percent

(C) 40 percent

(D) 50 percent

Answer: 30 percent

 

 

 

 

60. According to 2014-2015 Economic Survey approximately how many Home Stay units are registered in H.P.?

(A) 387

(B) 576

(C) 823

(D) 945

Answer: 945

 

 

 

 

61. According to Paris Agreement on climate change, the countries of the world haves resolved to limit the rise in global average surface temperature by the year 2050 (with reference to pre-industrial times) upto a maximum of:

(A) 2.5º C

(B) 2º C

(C) 1.5º C

(D) 1º C

Answer: 2º C

 

 

 

 

62. Indian government has set a target of reducing its carbon emission intensity by the year 2030 (with respect to 2005) to the extent of:

(A) 15-25%

(B) 25-30%

(C) 33-35%

(D) 40-50%

Answer: 33-35%

 

 

 

 

63. At present, the concentration of carbon dioxide gas in the atmosphere by volume is about:

(A) 0.04%

(B) 0.03%

(C) 0.09%

(D) 1.1%

Answer: 0.04%

 

 

 

 

 

64. Total forest cover as present (%) of its geographical area is maximum for which state of India?

(A) Madhya Pradesh

(B) Kerala

(C) Uttarakhand

(D) Mizoram

Answer: Mizoram

 

 

 

 

65. Green Climate Fund (GCF) is expected to have contribution from UN member states totaling:

(A) $ 10 bn per year

(B) $ 20 bn per year

(C) $ 50 bn per year

(D) $ 100 bn per year

Answer: $ 100 bn per year

 

 

 

 

66. By the year 2030, the share of renewable energy in the total installed capacity of electrical power in the country, sought to be achieved by Government of India, is:

(A) 40%

(B) 50%

(C) 60%

(D) 35%

Answer: 40%

 

 

 

 

67. International Solar Alliance was launched by Prime Minister of India along with:

(A) Barack Obama

(B) David Cameron

(C) Angela Merkel

(D) Francois Hollande

Answer: Francois Hollande

 

 

 

 

68. In recent times ‘Yellow rain’ has been reported to have been observed in some parts of which states?

(A) Kerala

(B) Uttar Pradesh

(C) Chhattisgarh

(D) Goa

Answer: Kerala

 

 

 

 

69. The year 2016 has been declared by UN as:

(A) International year of soils

(B) International year of pulses

(C) International year of solar energy

(D) International year of nano-science

Answer: International year of pulses

 

 

 

 

70. National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) has entered into collaboration with which country for the programme ‘Soil Protection and Rehabilitation for Food Security’?

(A) Germany

(B) Israel

(C) USA

(D) Canada

Answer: Germany

 

 

 

 

71. Who is currently the chairperson of National Green Tribunal?

(A) Sunita Narayan

(B) M.C. Mehta

(C) Bhure Lal

(D) Swatanter Kumar

Answer: Swatanter Kumar

 

 

 

72. To curb air pollution, the odd-even scheme for vehicles was introduced first time in which city?

(A) Delhi

(B) Beijing

(C) Mexico

(D) Bogota

Answer: Mexico

 

 

 

 

73. ‘Pradhan Mantri Ujjwala Yojana’ is about:

(A) Free LPG connection to poor families

(B) Providing electricity to all villages

(C) Developing solar cities

(D) Providing scholarship to poor girl students

Answer: Free LPG connection to poor families         

 

 

 

 

74. The recent unprecedented wildfire nick-named ‘Beast’ has occurred in which country?

(A) India

(B) Australia

(C) Canada

(D) Brazil

Answer: Canada        

 

 

 

 

75. The refugee crises in Europe emanated from the exodus of people from:

(A) Syria

(B) Iraq

(C) Algeria

(D) Oman

Answer: Syria

 

 

 

 

76. G4 group of countries include:

(A) India, Germany, Japan, South Africa

(B) India, Germany, Japan, Brazil

(C) Russia, India, Germany, Japan

(D) USA, Canada, Germany, France

Answer: India, Germany, Japan, Brazil

 

 

 

 

77. In the year 2016, Japan conferred one of its highest civilian honors – ‘Order of Rising Sun’ ( Gold and Silver Star) on:

(A) N.K Singh

(B) E. Sreedharan

(C) Amitabh Bachchan

(D) Narendra Modi

Answer: N.K Singh    

 

 

 

 

78. International Festival of Drums and Traditional Arts titled – ‘Drums dialogue for Peace’ was recently held in which city?

(A) Panjim

(B) Cairo

(C) Rio de Janeiro

(D) Durban

Answer: Cairo

 

 

 

 

79. In connection with ‘Panama leaks’, the name Mossack Fonseca is that of a:

(A) National leader

(B) Offshore law firm

(C) Investigative journalist

(D) Newspaper

Answer: Offshore law firm    

 

 

 

 

80. In the year 2015, in terms of its GDP ($ dollars) India economy in the world ranking was at number:

(A) 4

(B) 5

(C) 6

(D) 8

Answer: 8

 

 

 

 

81. As per the UN estimates, the world’s population by the year 2050 is going to be about:

(A) 8.5 bn

(B) 9.7 bn

(C) 10.5 bn

(D) 11.5 bn

Answer: 9.7 bn

 

 

 

 

82. The fastest Indian train ‘Gatiman Express’ has the highest speed of:

(A) 160 km/hr

(B) 200 km/hr

(C) 340 km/hr

(D) 370 km/hr

Answer: 160 km/hr

 

 

 

 

83. Which of the famous poets mentioned below is known by the name ‘The Bard’?

(A) William Shakespeare

(B) William Wordsworth

(C) John Milton

(D) W.B Yeats

Answer: William Shakespeare

 

 

 

 

84. Who is the author of the book – ‘Friends in Wild Places : Birds, Beasts and Other Companions’?

(A) Vikram Seth

(B) Adela Florence Nicolson

(C) Ruskin Bond

(D) Rudyard Kipling

Answer: Ruskin Bond

 

 

 

 

85. Who is the cartoonist best known for his creation ‘The Common Man’?

(A) R.K Laxman

(B) Abu Abraham

(C) Mario Miranda

(D) O.V. Vijayan

Answer: R.K Laxman

 

 

 

 

86. World’s smallest (nano) thermometer is based on:

(A) DNA molecules

(B) Graphene

(C) Silicon

(D) Gallium arsenide

Answer: DNA molecules

 

 

 

 

87. LISA Pathfinder mission has been launched by:

(A) European Space Agency

(B) Indian Space Research Organisation

(C) NASA

(D) Japanese Space Agency

Answer: European Space Agency

 

 

 

 

88. Thirty Meter Telescope project has the following partner countries:

(A) USA, Canada, Britain, France, China

(B) USA, Japan, China, India, France

(C) USA, France, Britain, India, China

(D) USA, Canada, China, India, Japan

Answer: USA, Canada, China, India, Japan

 

 

 

 

89. At present, which country has the distinction of having world’s most powerful supercomputer?

(A) Britain

(B) USA

(C) China

(D) Japan

Answer: China

 

 

 

 

90. Which of the following is the first completely open source mobile OS?

(A) Black Berry OS

(B) Bada

(C) iSO Symbian

(D) Android

Answer: Android

 

 

 

91. 4G spectrum band does not have the frequency band:

(A) 1800 MHz

(B) 2300 MHz

(C) 2500 MHz

(D) 4200 MHz

Answer: 4200 MHz

 

 

 

 

92. Which is the first country in the world to make internet access a legal right?

(A) Finland

(B) Norway

(C) Sweden

(D) Germany

Answer: Finland

 

 

 

 

 

93. Identify the country with top average internet connection speed at present:

(A) Norway

(B) Japan

(C) South Korea

(D) Sweden

Answer: South Korea

 

 

 

 

94. LIGO detectors observed:

(A) Higgs boson

(B) X-rays

(C) Cosmic rays

(D) Gravitational waves

Answer: Gravitational waves

 

 

 

 

95. The film ‘The man who knew infinity’ is based on the life of which famous scientist?

(A) Srinivasa Ramanujan

(B) Brahmagupta

(C) K. Chandrasekhar

(D)Stephen Hawkins

Answer: Srinivasa Ramanujan

 

 

 

 

96. The world’s lightest synthetic material ‘silica aerogel’ is known by the name:

(A) Green air

(B) Blue air

(C) Grey air

(D) Brown air

Answer: Blue air

 

 

 

 

97. Which city leads the list of cities under Smart City Mission of Government of India?

(A) Pune

(B) Bhubneshwar

(C) Ahmedabad

(D) Vishakhapatnam

Answer: Bhubneshwar

 

 

 

 

98. In the year 2015, the worst affected country due to the outbreak of ‘Zika’ virus was:

(A) Cabo Verde

(B) Bangladesh

(C) Uganda

(D) Brazil

Answer: Brazil

 

 

 

 

99. Which of the following digital wallets has not been launched by a bank?

(A) PayTM

(B) Lime

(C) Pockets

(D) Buddy

Answer: PayTM

 

 

 

 

100. Jack Ma is the founder of e-commerce firm:

(A) Alibaba

(B) Myntra

(C) Zomato

(D) American Swan

Answer: Alibaba

 

 

 

 

101. India born Sundar Pichai is the Chief Executive Officer (C.E.O) of:

(A) Google

(B) Yahoo

(C) Apple

(D) Ebay

Answer: Google

 

 

 

 

102. ‘Wheat blast’ is a:

(A) process of grinding

(B) process of separating

(C) process of breaking

(D) disease caused by fungus

Answer: disease caused by fungus

 

 

 

 

103. The term ‘one hundred heartbeat club’ refers to:

(A) individual species whose overall population is under or at 100

(B) species whose heartbeat is 100 per sec.

(C) species whose heartbeat is equal to and < 100 per sec.

(D) one hundred species whose heartbeat is same

Answer: individual species whose overall population is under or at 100

 

 

 

 

104. Stone fly is an indicator of:

(A) Soil pollution

(B) Water pollution

(C) Air pollution

(D) Noise pollution

Answer: Water pollution

 

 

 

 

105. Planet Mercury’s transit across the sun observable from was first predicted by:
(A) Newton

(B) Galileo

(C) Kepler

(D) Einstein

Answer: Kepler

 

 

 

 

106. Which of the following countries does not celebrate Mother’s day on 8th May?

(A) Belgium

(B) Australia

(C) Spain

(D) Canada

Answer: Spain

 

 

 

 

107. The first female Chancellor of Germany, Angela Merkel’s present term in office is:

(A) 4th

(B) 3rd

(C) 2nd

(D) 5th

Answer: 3rd   

 

 

 

 

108. ‘Pink Ghettoes’ is a term about:

(A) female representation in corporate sector

(B) women slums

(C) slums without electric power and water

(D) crime affected unban areas

Answer: female representation in corporate sector

 

 

 

 

109. Trupti Desai is a:

(A) Gender equality activist

(B) Poetess

(C) Novelist

(D) Kathak dancer

Answer: Gender equality activist

 

 

 

 

110. The goodwill ambassador of ‘UN Development Fund for Women’ is:

(A) Meryl Streep

(B) Priyanka Chopra

(C) Belindra Gates

(D) Nicole Kidman

Answer: Nicole Kidman

 

 

 

 

111. Which lady Head of State is facing impeachment in her country?

(A) sai-Ing-Wen

(B) Park Geun-hye

(C) Dilma Rousseff

(D) Sheikh Hasina

Answer: Dilma Rousseff

 

 

 

 

112. Which country has maximum number of women parliamentarians?

(A) Sweden

(B) Finland

(C) Norway

(D) Denmark

Answer: Sweden

 

 

 

 

113. Nirbhaya Act came into existence in the year:

(A) 2012

(B) 2013

(C) 2014

(D) 2015

Answer: 2013

 

 

 

 

114. Kiran Mazumdar Shaw is the CEO of which country?

(A) Biocon

(B) Sun Pharma

(C) Wipro

(D) United Spirits

Answer: Biocon

 

 

 

115. This year, what was the theme of International Women’s Day?

(A) Empowering women, empowering humanity

(B) Pledge for parity

(C) Make it happen

(D) Equality for women is progress for all

Answer: Pledge for parity

 

 

 

 

 

116. The first country to have set up a bank, specially for women, is:

(A) Pakistan

(B) Sweden

(C) Tanzania

(D) India

Answer: Pakistan

 

 

 

 

 

117. At present, how many biodiversity hotspots are there in the world?

(A) 12

(B) 24

(C) 31

(D) 34

Answer: 34

 

 

 

 

118. Deepika Karmakar, the first ever Indian gymnast to qualify for Olympics belongs to the state of:

(A) Tripura

(B) Mizoram

(C) Maharashtra

(D) Karnataka

Answer: Tripura

 

 

 

 

119. Which of the following tennis players has been found guilty of doping?

(A) Victoria Azarenka

(B) Serena Williams

(C) Maria Sharapova

(D) Rafael Nadal

Answer: Maria Sharapova

 

 

 

 

120. Identify India’s goodwill ambassador for Olympic games:

(A) Saina Nehwal

(B) Shahrukh Khan

(C) Amitabh Bachchan

(D) Sachin Tendulkar

Answer: Sachin Tendulkar

 

 

 

 

121. Which team has not won the T20 World Cup in cricket so far?

(A) Australia

(B) Pakistan

(C) Sri Lanka

(D) England

Answer: Australia

 

 

 

 

122. The book ‘Ace against Odd’s is based on the biography of which sports personality?

(A) Serena Williams

(B) Sania Mirza

(C) Vijay Amritraj

(D) Veenus Williams

Answer: Sania Mirza

 

 

 

 

123. Who is the first Indian player to win All England Badminton Championship?

(A) Prakash Padukone

(B) Pullela Gopichand

(C) Saina Nehwal

(D) Nandu Natekar

Answer: Prakash Padukone

 

 

 

 

124. Which Hollywood film got the Oscar award for best film this year?

(A) Brooklyn

(B) Room

(C) Spotlight

(D) Mad Max Fury Road

Answer: Spotlight

 

 

 

 

125. Which of the following film personalities has been given Dada Saheb Phalke Award for his contribution to Indian film industry?

(A) Dharmendra

(B) Rishi Kapoor

(C) Aditya Chopra

(D) Manoj Kumar

Answer: Manoj Kumar

 

 

 

 

126. For the best actor (female) category, the National Film Award, 2016 winner is:

(A) Kangana Ranaut

(B) Priyanka Chopra

(C) Vidya Balan

(D) Kareena Kapoor

Answer: Kangana Ranaut

 

 

 

 

127. World Ozone Day is celebrated on:’

(A) 5th June

(B) 23rd April

(C) 16th September

(D) 19th September

Answer: 16th September

 

 

 

 

128. NSDC is an acronym for:

(A) National Skill Development Corporation

(B) National Science Development Council

(C) National Sustainable Development Council

(D) National Science Dissemination Center

Answer: National Skill Development Corporation

 

 

 

129. ‘Unnat Bharat Adhiyan’ is related to:

(A) rural upliftment

(B) quality improvement in higher education

(C) research and innovation in industrial sector

(D) cleaner transport in urban areas

Answer: rural upliftment

 

 

 

 

130. The theme of National Technology Day, 2016 was:

(A) Skilling India

(B) Digital empowerment of India

(C) Technology enablers for clean India

(D) Technology enablers of start-up India

Answer: Technology enablers of start-up India

 

 

 

 

 

131. The minor daughter of Keshav Chandra Sen was married to a 16- year old Maharaja of which ` place ?

(A) Satara

(B) Baroda

(C) Cooch-Behar

(D) Mysore

Answer: Cooch-Behar

 

 

 

 

132. Which of the following is matched wrongly ?

(A) the Indian Universities Act – 1904

(B) The Hunter Commission – 1882

(C) The Wardha Scheme of Basic Education – 1937

(D) The Report of Sadler Commission – 1910

Answer: The Report of Sadler Commission – 1910

 

 

 

 

133. Of the following, who was not a member of the Gurukul Party of Arya Samaj ?

(A) Pt. Lekh Ram

(B) Mahatma Hans Raj

(C) Pt. Guru Datt Vidyarthi

(D) Lala Munshi Ram

Answer: Mahatma Hans Raj

 

 

 

 

134. Who started the Ahmadiya Movement ?

(A) Mirza Ghulam Ahmed

(B) Sir Sayyid Ahmad Khan

(C) Sayyid Ahmad Barelwi

(D) Rashid Ahmad Gangohi

 

 

 

 

135. Which of the following is correct about the work, Neel Darpan ?

(A) a novel in Bengali

(B) a novel in Hindi

(C) a play in Hindi

(D) a play in Bengali

Answer: a play in Bengali

 

 

 

 

136. Of the following leaders of the Revolt of 1857, who is not matched correctly with his region ?

(A) Begum Hazart Mahal – Lucknow

(B) Khan Bahadur – Mewat

(C) Nana Sahib – Kanpur

(D) Rani Lakshmi Bai – Jhansi

Answer: Khan Bahadur – Mewat

 

 

 

 

137. When war the Income Tax imposed by the Colonial Government in India ?

(A) 1858

(B) 1865

(C) 1862

(D) 1860

Answer: 1860

 

 

 

 

138. Of the following, who was not a member of Hindu Mahasabha ?

(A) Motilal Nehru

(B) B.S. Munje

(C) Lala Lajpat Rai

(D) Madan Mohan Malviya

Answer: Motilal Nehru

 

 

 

 

139. Who moved the main resolution on Non-Cooperation Movement in the annual session of Indian National Congress at Nagpur in 1920?

(A) Motilal Nehru

(B) Vallabhbhai Patel

(C) C.R. Das

(D) Jawaharlal Nehru

Answer: C.R. Das

 

 

 

 

140. When was the Second Civil Disobedience Movement launched by the Indian National Congress?

(A) 1931

(B) 1932

(C) 1933

(D) 1934

Answer: 1932

 

 

 

 

141. Which session of the Congress was presided over by Gandhiji?

(A) Bombay

(B) Ahemdabad

(C) Calcutta

(D) Belgam

Answer: Belgam

 

 

 

142. In which Satyagraha, Gandhiji used the last weapon of hunger strike?

(A) Ahemdabad textile Mill Strike

(B) Champaran Satyagraha

(C) Kheda Satyagraha

(D) The Khilafat Movement

Answer: Ahemdabad textile Mill Strike

 

 

 

 

143. Where was the first Indian Civil Services examination held in India?

(A) Calcutta

(B) Delhi

(C)Varanasi

(D) Allahabad

Answer: Allahabad

 

 

 

 

144. Which name did Gandhiji give to his scheme of education?

(A) New Education Policy

(B) Wardha Scheme

(C) Nai Talim

(D) Mother-Tongue

Answer: Nai Talim

 

 

 

 

145. From where did Gandhiji come across the three principles of his ideology?

(A) Leo Tolstory’s The Kingdom of God is Within you

(B) John Rukin’s Unto This last

(C) Rousseau’s Social Contract

(D) Kathaline Mayo’s Mother India

Answer: John Rukin’s Unto This last

 

 

 

 

146. Gandhiji satyagraha is based on:

(A) truth and Non-violoence

(B) Ends and Means

(C) Morality

(D) All of the above

Answer: All of the above

 

 

 

 

147. Of the following, who was not the member of the Congress Socialist Party?

(A) Jaya Prakash Narayan

(B) Kartar Singh Sarabha

(C) Acharaya Narendra Dev

(D) Minoo Masani

Answer: Kartar Singh Sarabha

 

 

 

 

148. Where did not come to power the parallel governments during the Quit India Movement?

(A) Surat

(B) Ballia

(C) Satara

(D) Tamluk

Answer: Surat

 

 

 

 

149. Atlee, the British Prime Minister made a statement in British Parliament that the Transfer of Power to India would take place on:

(A) August 15, 1947

(B) August 15, 1948

(C) June 30, 1947

(D) June 30, 1948

Answer: June 30, 1948

 

 

 

 

150. Arrange the following viceroys of India in chronological order:

(i) Lord Linlithgo

(ii) Lord Wavell

(iii) Lord Wellington

(iv) Lord Reading

Code:

(A) (ii)  (iii)  (i)  (iv)

(B) (ii)  (i)  (iv)  (iii)

(C) (iv)  (iii)  (i)  (ii)

(D) (iv)  (ii)  (iii)  (i)

Answer: (iv)  (iii)  (i)  (ii)

 

 

 

 

151. Choose the right order from highest to lowest in terms of irrigation coverage :

(A) Punjab, Haryana, U.P., Bihar

(B) Punjab, Haryana, Bihar, U.P.

(C) Haryana, Punjab, U.P., Bihar

(D) Haryana, Punjab, Bihar, U.P.

Answer: Punjab, Haryana, U.P., Bihar

 

 

 

 

152. As per RBI Annual Report 2012; which state has the least poverty ?

(A) Delhi

(B) Tripura

(C) Goa

(D) Sikkim

Answer: Goa

 

 

 

 

153. As per budget proposal (2016-17); Department of Disinvestment is to be renamed as :

(A) DIPP

(B) DIMM

(C) DIPAM

(D) DIPMT

Answer: DIPAM

 

 

 

 

154. TRIPS and TRIMS are related to :

(A) SAPTA

(B) EU

(C) NAFTA

(D) GATT

 

 

155. Efficient delivery of services through technology in India is well defined by :

(A) NSDC-JAM

(B) DPT-JAM

(C) DBT-JMA

(D) None of the above

Answer: DPT-JAM

 

 

 

 

156. As per course 2011, highest urban and highest rural population in India is respectively in the states of :

(A) Maharashtra and Bihar

(B) Tamil Nadu and Uttar Pradesh

(C) Maharashtra and Uttar Pradesh

(D) Tamil Nadu and Bihar

Answer: Maharashtra and Bihar

 

 

 

 

157. Who among the following did not estimate the incidence of poverty in India ?

(A) B.S. Minhas

(B) Raj Krishna

(C) P.K. Bardhan

(D) Dandekar and Rath

Answer: Raj Krishna

 

 

 

 

 

158. Antyodaya Day is celebrated on :

(A) 25th September

(B) 25th December

(C) 08th June

(D) 25th April

Answer: 25th September

 

 

 

159. Which one is not the component of Bharat Nirman out of the following :

(A) Sanitation

(B) Rural Telephones

(C) Drinking Water

(D) Irrigation

Answer: Sanitation

 

 

 

 

160. HRIDAY scheme is launched by :

(A) Ministry of Cultural Affairs on 25th December, 2015

(B) Ministry of Tourism on 26th January, 2015

(C) Ministry of Health and Family

(D) Ministry of Urban Development on 21st January, 2015

Answer: Ministry of Urban Development on 21st January, 2015

 

 

 

 

161. Which one of the following statements is incorrect with regard to the Preamble of Indian Constitution ?

(A) It is the soul of the Constitution

(B) It vests power in the people of India

(C) It defines state as Sovereign, Socialist, Sectarian, Democratic, Republic

(D) It can be amended by the parliament

Answer: It can be amended by the parliament

 

 

 

 

162. Which one of the following is not stated in the Right to Freedom as enshrined in the Constitution of India ?

(A) Freedom of speech and expression

(B) Freedom to assemble peacefully without arms

(C) Freedom to protest

(D) Freedom to practice any profession

Answer: Freedom to protest

 

 

 

163. By which constitutional amendment the tight to poverty was abolished from the Chapter of Fundamental Rights ?

(A) 1st Constitutional Amendment

(B) 25th Constitutional Amendment

(C) 42th Constitutional Amendment

(D) 44th Constitutional Amendment

Answer: 44th Constitutional Amendment

 

 

 

 

164. March the following and choose the correct answer from the given codes :

(i) Finance Commission     (1) Article 340

(ii) Union Public Service Commission   (2) Article 324

(iii) Election Commission  (3) Article 315

(iv) Commission for Backward Classes   (4) Article 280

Codes :

(A) (i)-(3), (ii)-(1), (iii)-(4), (iv)-(2)

(B) (i)-(4), (ii)-(3), (iii)-(2), (iv)-(1)

(C) (i)-(4), (ii)-(2), (iii)-(3), (iv)-(1)

(D) (i)-(1), (ii)-(2), (iii)-(3), (iv)-(4)

Answer: (i)-(4), (ii)-(3), (iii)-(2), (iv)-(1)

 

 

 

 

165. Who among the following are not the members of the Electoral College for the President of India?

(A) Elected Members of the Legislative Assemblies of States

(B) Elected Members of the Lok Sabha

(C) Elected Members of the Rajya Sabha

(D) Elected Members of the Legislative Council of States.

Answer: Elected Members of the Legislative Council of States.

 

 

 

 

166. Which of the following is incorrect statements with regard to the Vice-President of India ?

(A) He acts as the President during the absence of the President

(B) He is the ex-officio Chairman of the Rajya Sabha

(C) He is elected by the Electoral College comprising Members of the Parliament.

(D) He can be removed from his office by impeachment.

Answer: He can be removed from his office by impeachment.

 

 

 

 

167. The Rajya Sabha can delay the passage of the Money Bill for a maximum period of :

(A) One week

(B) Two weeks

(C) One month

(D) Indefinitely

Answer: Two weeks

 

 

 

 

168. Which of the following is correct chronological order of the offices held by the Speakers of Lok Sabha ?

(A) Ganesh Vasudev Mavlankar, Sardar Hukam Singh, Neelam Sanjiva Reddy, Sumitra Mahajan

(B) Sardar Hukam Singh, Ganesh Vasudev Mavlankar, Neelam Sanjiva Reddy, Sumitra Mahajan

(C) Neelam Sanjiva Reddy, Ganesh Vasudev Mavlankar, Sardar Hukam Singh, Sumitra Mahajan

(D) Ganesh Vasudev Mavlankar, Sardar Hukam Singh, Sumitra Mahajan, Neelam Sanjiva Reddy

Answer: Ganesh Vasudev Mavlankar, Sardar Hukam Singh, Neelam Sanjiva Reddy, Sumitra Mahajan

 

 

 

 

169. Which one of the following is the biggest committee of the Lok Sabha ?

(A) Public Accounts Committee

(B) Committee on Public Undertakings

(C) Estimates Committee

(D) Business Advisory Committee

Answer: Estimates Committee

 

 

 

 

170. Which one of the following is incorrect statements with regard to Right to Freedom of Religion ?

(A) Freedom of Regional is listed from Articles 25-28 of the Constitution.

(B) Freedom of Religion gives freedom to established religious institutions.

(C) Freedom of Religious gives freedom to established religious institutions.

(D) Freedom of Religious includes freedom of conversation.

Answer: Freedom of Religious includes freedom of conversation.

 

 

 

 

171. The voting age in India was reduced from 21 years to 18 years by which constitutional amendment ?

(A) 61st Constitutional Amendment

(B) 65th Constitutional Amendment

(C) 71th Constitutional Amendment

(D) 73rd Constitutional Amendment

Answer: 61st Constitutional Amendment

 

 

 

 

172. Which one of the following is the recent addition in the Election Voting Machine by the Election Commission of India ?

(A) NOT

(B) NOTE

(C) NOTA

(D) NOTHING

Answer: NOTA

 

 

 

173. Which one of the following is not the classified category of parties according to the Election Commission of India?

(A) National Parties

(B) Regional Parties

(C) State Parties

(D) Registered (Unrecognized Parties)

Answer: Registered (Unrecognized Parties)

 

 

 

 

174. What is the full form of PIL ?

(A) Public Interest Litigation

(B) Private Interest Litigation

(C) People’s Interest Litigation

(D) Priority in Litigation

Answer: Public Interest Litigation

 

 

 

 

175. Which one of the following states does not have a bicameral legislature ?

(A) Marriage

(B) Divorce

(C) Price Control

(D) Agriculture

Answer: Agriculture

 

 

 

 

176. Which one of the following states does not have a bicameral legislature ?

(A) Jammu & Kashmir

(B) Bihar

(C) Uttar Pradesh

(D) Himachal Pradesh

Answer: Jammu & Kashmir

 

 

 

 

177. Match the following and choose the correct answer from the given codes :

(i) Right to Constitutional Remedies – (1) Article 44

(ii) Uniform Civil Code (2) Article 32

(iii) Free Legal Aid (3) Article 370

(iv) Special provisions for Jammu & Kashmir    (4) Article 39A

Codes :

(A) (i)-(2), (ii)-(1), (iii)-(4), (iv)-(3)

(B) (i)-(1), (ii)-(2), (iii)-(3), (iv)-(4)

(C) (i)-(2), (ii)-(1), (iii)-(3), (iv)-(4)

(D) (i)-(1), (ii)-(3), (iii)-(4), (iv)-(2)

Answer: (i)-(2), (ii)-(1), (iii)-(4), (iv)-(3)

 

 

 

 

178. Right to Education is included under which Article of the Constitution ?

(A) Article 19

(B) Article 20

(C) Article 21A

(D) Article 25

Answer: Article 21A  

 

 

 

 

179. What is the new name of the planning Commission of India ?

(A) Pragati Ayog

(B) NITI Ayog

(C) Nyaya Ayog

(D) National Planning Commission

Answer: NITI Ayog

 

 

 

 

180. Match Political Parties with their elections symbols and choose the correct answer from the given codes :

(i) BJP              (1) Rail Engine

(ii) MNS          (2) lantern

(iii) AAP          (3) Lotus

(iv) RJD           (4) Broom

Codes :

(A) (i)-(3), (ii)-(1), (iii)-(2), (iv)-(4)

(B) (i)-(3), (ii)-(1), (iii)-(4), (iv)-(2)

(C) (i)-(3), (ii)-(2), (iii)-(4), (iv)-(1)

(D) (i)-(1), (ii)-(3), (iii)-(4), (iv)-(2)

Answer: (i)-(3), (ii)-(1), (iii)-(4), (iv)-(2)

 

 

 

 

181. Which one of the following is not the tributary of the river Godavari ?

(A) Manjira

(B) Dudhganga

(C) Indravati

(D) Wainganga

Answer: Manjira

 

 

 

 

182. Which one of the following states of India has no podzolic soils ?

(A) Orrisa

(B) U.P.

(C) Himachal Pradesh

(D) Jammu & Kashmir

Answer: Orrisa

 

 

 

 

183. Western Rajasthan is ideal place for the development of …………… energy.

(A) Biomass

(B) Hydel

(C) Tidal

(D) Solar

Answer: Solar

 

 

 

 

184. Which group of cities has not been included in the list of proposed 100 smart cities in India ?

(A) Vishakhapatnam, Tirupati, Kakinada

(B) Muzaffarpur, Bhagalpur, Bihar Sharif

(C) Surat, Vadodara, Rajkot

(D) Howrah, Burdwan, Siliguri

Answer: Howrah, Burdwan, Siliguri

 

 

 

 

185. As per 2001 Census, million cities in India is :

(A) 12

(B) 53

(C) 23

(D) 35

Answer: 35

 

 

 

 

186. Which one of the following was famous for Jute Industry ?

(A) Dsmodar Valley

(B) Hogghly Valley

(C) Yamuna Valley

(D) Brahmaputra Valley

Answer: Hooghly Valley

 

 

 

 

187. Which one of the following is recent U.N. framework on disaster management ?

(A) Yokohama Framework

(B) Hyogo Framework

(C) Sendai Framework

(D) Uttarkashi Framework

Answer: Sendai Framework

 

 

 

 

188. Which one of the following is not used as indicator of human development in India ?

(A) Increase in total fertility rate

(B) Increase in crude death rate

(C) Increase in female literacy rate

(D) Increase in life expectancy rate

Answer: Increase in crude death rate

 

 

 

 

189. Which one of the following regions has the highest biodiversity in India ?

(A) North-East India

(B) North-West India

(C) Central India

(D) Indian Desert Region

Answer: North-East India

 

 

 

 

190. The percentage of total urban population in India according to Census 2011 is :

(A) 31.16%

(B) 30.26%

(C) 32.16%

(D) 29.26%

Answer: 31.16%        

 

 

 

 

191. Varanasi city is an example of :

(A) Industrial city

(B) Administrative city

(C) Port city

(D) Cultural city

Answer: Cultural city

 

 

 

 

192. Drought prone area is broadly located between :

(A) West Bengal to Arunachal Pradesh

(B) Tamil Nadu to Andhra Pradesh

(C) Kerala to Karnataka

(D) Maharashtra to Punjab

Answer: Maharashtra to Punjab

 

 

 

 

193. Floods occurs due to erratic behaviour of :

(A) Glacier melt

(B) Temperature increase

(C) Monsoon

(D) Population increase

Answer: Monsoon

 

 

 

 

194. Which one of the following states is found in Seismic Zone V ?

(A) Maharashtra

(B) Uttar Pradesh

(C) Delhi

(D) Bihar

Answer: Bihar

 

 

 

 

195. Which of the following is passing through India ?

(A) Equator

(B) Tropic of Cancer

(C) Tropic of Capricorn

(D) None of the above

Answer: Tropic of Cancer

 

 

 

196. Which of the following states has Shipki La Pass ?

(A) Jammu & Kashmir

(B) Uttarakhand

(C) Himachal Pradesh

(D) Sikkim

Answer: Himachal Pradesh

 

 

 

 

197. Which specie of tree is more vulnerable for forest free due to presence of Turpentine oil in their leafs ?

(A) Pines/Chir

(B) Cedar

(C) Silver firs

(D) None of the above

Answer: Pines/Chir

 

 

 

 

198. Which statements is not correct about the earthquake waves ?

(A) Longitudinal and Secondary (Transverse) waves are more destructive waves than Rayleigh wave

(B) Rayleigh waves are originated from epicenters not the focus

(C) P-waves travel fastest and are the first wave recorded on the Seismogram

(D) None of the above

Answer: Longitudinal and Secondary (Transverse) waves are more destructive waves than Rayleigh wave

 

 

 

 

199. Which one of the following is not the effect of climate change ?

(A) Glacier retreat

(B) Coral bleaching

(C) Cold wave and heat wave

(D) Deforestation

Answer: Deforestation

 

 

 

 

200. Which coastal states of India are more vulnerable to tropical cyclone ?

(A) Tamil Nadu- Andhra Pradesh- Orissa Coastal region

(B) Maharashtra- Gujarat Coastal region

(C) Karnataka- Goa Coastal region

(D) All of the above

Answer: Tamil Nadu- Andhra Pradesh- Orissa Coastal region