1. Which moutain pass joins Mandi and Kullu Districts of H.P ?

(a) Dulchi

(b) Padri

(c) Drati

(d) Tori

Answer: Dulchi

 

 

 

 

2. Around which century were rock temples of Masrur in Kangra District of H.P. built ?

(a) 3rd and 4th century

(b) 7th and 8th century

(c) 9th and 10th century

(d) 11th and 12th century

Answer: 7th and 8th century

 

 

 

 

3. The government of India has sanctioned five Model Schools forth educationally backward blocks of Chamba and Sirmaur Districts of H.P. How many of them are in Chamba district?

(a) One

(b) Two

(c) Three

(d) Four

Answer: Four

 

 

 

 

4. With which region of H.P. is Bakayang folk dance associated ?

(a) Chamba

(b) Kinnaur

(c) Kangra

(d) Lahaul Spiti

Answer: Kinnaur

 

 

 

 

5. Near which town of H.P. is Darnghati Sanctuary ?

(a) Solan

(b) Shimla

(c) Rampur Bushahr

(d) Arki

Answer: Rampur Bushahr

 

 

 

 

6. On the bank of which river is Suket Fossil Park ?

(a) Giri

(b) Bata

(c) Markanda

(d) Andhra

Answer: Markanda

 

 

 

 

7. In which town of H.P was the first Skill Development Centre set up in H.P. in 2013 A. D ?

(a) Nahan

b) Bilaspur

c) Hamirpur

d) Gagret

Answer: Nahan

 

 

 

 

8. Which sanitation campaign was replaced by Swachhh Bharat Mission ( Gramin ) in 2014-15 ?

(a) Nirmal Bharat Abhiyan

(b) Swachh Gramin Abhiyan

(c)Rajiv Swachh Bharat Abhiyan

(d) Indira Nirmal Bharat Abhiyan

Answer: Nirmal Bharat Abhiyan

 

 

 

 

9. Approximately what percentage of total area of H.P. falls in Lahaul- Spiti District ?

(a)14.03

(b) 18.64

(c) 24.85

(d)28.16

Answer: 24.85

 

 

 

10. What is the apporximate altitude of Shikari Devi temple situated in Karsog region of Mandi District of H.P. ?

(a) 5000 ft.

(b) 10,000 ft.

(c)15,000 ft.

(d) 20,000 ft.

Answer: 10,000 ft

 

 

 

11. Which raja of Bilaspur princely state was exiled from the state around 1903 AD and ordered to stay at Benaras ?

(a)Amar Chand

(b) Mahan Chand

(c) Hira Chand

(d) Bijai Chand

Answer: Bijai Chand

 

 

 

 

12. When was the custom of Rit Marriage abolished in the Bushahr princely state ?

(a)1915 AD

(b) 1920 AD

(c) 1925 AD

(d) 1930 AD

Answer: 1925 AD

 

 

 

 

13. In 1946 which was the smallest state/Thakurai among the Simla Hill states ?

(a)Delath

(b) Dhadi

(c) Ratesh

(d) Beja

Answer: Ratesh

 

 

 

 

14. During the reign o fwhich Raja of Kullu was Lahul conquered by the Raja of Chamba ?

(a) Suraj Pal

(b) Raksh Pal

(c) Rudar Pal

(d) Karn Pal

 

 

 

 

15. The quantum of land revenue in Bilaspur princely state which was paid in kin dtill 1863 was

(a) one-third of the produce

(b)one-fourth of the produce

(c) one-fifth of the produce

(d) one –sixth of the produce

Answer: one-third of the produce

 

 

 

16. Which Raja of Mandi princely state was son of Ishwari Sen by a concubine ?

(a) Zalim Sen

(b) Balbir Sen

(c) Shamsher Sen

(d) Bjiai Sen

Answer: Balbir Sen

 

 

 

 

17. Which of the following restored the territory of Kutlehar princely state which had been seized by Raja Sansar Chand of Kangra ?

(a) the Sikhs

(b) the Gurkhas

(c) the British

(d) the Mughals

Answer: The Gurkhas

 

 

 

 

18. To which region of Kangra District of H.P. did Justice Mehar Chand Mahajan belong ?

(a) Palampur

(b) Shahpur

(c) Nurpur

(d) Nagrota

Answer: Nagrota

 

 

 

 

19. Among the following which was the last Thakurai to be granted Sanad by the British ?

(a) Kumarsain

(b)Kuthar

(c)Darkoti

(d) Tharoach

Answer: Tharoach

 

 

 

 

20. According to the Sanad granted to the Raja of Sirmaur in 1815 AD which of the following territories was retured to him ?

(a) Jaunsar-Bawar

(b) Morni

(c) Babar

(d) Kayar-Da-Nun

Answer: Kavar-Da-Nun

 

 

 

 

21. What is the number of members from the tribal areas in the H.P. Vidhan Sabha elected in 2012 AD?

(a) One

(b) Two

(c) Three

(d) Four

Answer: Three

 

 

 

 

22. What was the Consumer Price Index Numbers for industrial workers in H.P. during the year 2014-15 ?

(a) 175

(b) 193

(c) 213

(d) 225

Answer: 225

 

 

 

 

23. Which was the ancestral village of famous Hindi weiter Yashpal in Hamirpur District of H.P. ?

(a)Rangas

(b)Rail

(c) Bhumpal

(d) Kalyal

Answer: Bhumpal

 

 

 

 

24. Besides Chini Tehsil of Mahasu District, how many villages of Rampur Tehsil were transferred to Constiture Kinnaur District in 1960 AD ?

(a) 14

(b) 18

(c) 22

(d) 26

Answer: 14

 

 

 

 

25. Who was the first Speaker of H.P. Vidhan Sabha ( 1952) ?

(a) Krishan Chander

(b) Krishna Mohini

(c) Desraj Mahajan

(d) Jaiwant Ram

Answer: Jaiwant Ram

 

 

 

 

26. According to 2010-11 Agricultural census what is the percentage of small and marginal holdings in H.P.?

(a) 69.78

(b) 70.34

(c) 80.61

(d) 87.95

Answer: 87.95

 

 

 

 

27. Which District of H.P. recorded the highest growth rate of population during the 2001-2011 decade?

(a) Sirmaur

(b) Una

(c) Solan

(d) Chamba

Answer: Una

 

 

 

 

28. Which craftsman in the court of Raja Meru Verman of Chamba built the metal alloy (ashtdhatu) images at Bharmour and Chhatrari temples ?

(a) Gugga

(b) Nainsukh

(c) Manaku

(d) Nikka

Answer: Gugga

 

 

 

 

29. Adolescent girls of which age-group are covered under the Kishori Shakti Yojna in H.P. ?

(a) 10-16 years

(b) 11-17 years

(c) 11-18 years

(d) 12-20 years

Answer: 11-18 years

 

 

 

 

30. When was Bonded Labour System ( Abolition ) Act passed in H.P.?

(a)1970

(b) 1976

(c) 1980

(d) 1987

Answer: 1976

 

 

 

 

31. When was the Amrit Bazar Patrika started in Bangla ?

(a) 1865 AD

(b)1866 AD

(c) 1868 AD

(d) 1870 AD

Answer: 1868 AD

 

 

 

 

32. Which is not correct about the Faraizi Movement ?

(a) It originated in Bihar

(b) Its aim was the religious purification of Islam

(c) It used the Bangle language in the Initation Ceremony

(d) Its founders believed in scriptual fundamentalism

Answer: It originated in Bihar

 

 

 

 

33. Which act conceded the demand of Legislative Council members to discuss the Budget ?

(a) Charter Act of 1833

(b) Charter Act of 1853

(c) Indian Councils Act of 1861

(d) Indian Councils Act of 1892

Answer: Indian Councils Act of 1892

 

 

 

 

34. Of the following, who was not the member of Hindu Mahasabha?

(a) Madan Mohan Malviya

(b) Ras Behari Bose

(c) B.S, Munje

(d)Lala Lajpat Rai

Answer: Ras Behari Bose

 

 

 

35. Sohan Singh Bhakna and Baba Harnam Singh were associated with

(a) Naujawan Bharat Sabha

(b) Ghadar Movement

(c) Congress Socialist Party

(d) Hindu Mahasabha

Answer: Ghadar Movement

 

 

 

 

36. Which of the following is not matched correctly ?

(a) Abul Kalam Azad – India wins Freedom

(b) Deenbandhu Mitra – Neeldarpan

(c) Katherine Mayo – Mother India

(d) Sarojini Naidu – Nation in Making

Answer: Sarojini Naidu – Nation in Making

 

 

 

 

37. What of the following is not correct about the Home Rule League ?

(a) It was based on the model of Ireland

(b) Annie Besant established it.

(c) Annie Besant wanted to make India free through it.

(d) B.G. Tilak also established it.

Answer: Annie Besant wanted to make India free through it.

 

 

 

 

38. Where was held the I.C.S examination in India for the first time ?

(a) Allahabad

(b) Agra

(c)Delhi

(d) Varanasi

Answer: Allahabad

 

 

 

39. Consider the following statements and select your answer from the codes given below :

(1) Gandhi gave up his membership of Congress in 1940

(2) The Lucknow pact was signed in 1916.

(3) The Cripps Mission was sent to India by Lord Wavell

(4) V.D. Savarkar organized the Abhinav Bharat. Codes.

Codes: 

(a) 1 and 3

(b) 2 and 4

(c) 3 and 1

(d) 4 and 3

Answer: 2 and 4

 

 

 

 

40. Who appointed the Boundary Commission in 1947 for delimiting the boundaries of India and Pakistan in Punjab and Bengal ?

(a) C. Rajagopalachari

(b) Jawaharlal Nehru

(c) Sardar Patel

(d) Lord Mountbatten

Answer: Lord Mountbatten

 

 

 

 

41. Which of the following is not correct about the Christian Missionaries which came to India ?

(a) The Danish Protestant Mission was the first to come to India.

(b) The Missionaries enjoyed the privileges of  being the members of the ruling party.

(c) Most of the Indian Reform Movements of 19th century opposed them.

(d) The Charter Act of 1853 granted them the right to visit India and liberty to preach Christianity there.

 Answer: The Charter Act of 1853 granted them the right to visit India and liberty to preach Christianity there.

 

 

 

 

42. Which of the following is not matched correctly ?

(a) Syed Ahmed Khan –  The  Deoband Movement

(b) Atmaram Pandurang  –  The Prarthana Samaj

(c) Vivekananda  –  Ramakrishna Mission

(d) Madam Blavatsky –  The Theosophical Society

Answer: Madam Blavatsky –  The Theosophical Society

 

 

 

 

43. Who of the following established the Indian Society of Oriental Art ?

(a) Rabindranath Tagore

(b) Abnindranath Tagore and Gagnendranath Tagore

(c) Surendranath Banerji and Anandiya Banerji

d) Subhash Chandra Bose

Answer: Abnindranath Tagore and Gagnendranath Tagore

 

 

 

 

44. Henry Vivian Derozio is associated with :

(a) Self-Respect Movement

(b) Arya Samaj Movement

(c) Seva Sadan

(d) Young Bengal Movement

Answer: Young Bengal Movement

 

 

 

 

45. Arrange the following in chronological order and select the answer from the codes given below :

(1) The Indian Universities Act

(2) The Saddler Commission

(3) The Ilbert Bill

(4) The Swadeshi Movement

Codes :

(a) 1, 2, 3, 4

(b) 2, 4, 1, 3

(c) 3, 1, 4, 2

(d) 4, 3, 2, 1

Answer: 4, 3, 2, 1

 

 

 

 

46. Consider the following statements and select your answer from the codes given below :

(1) Munshi Prem Chand started writing first in Urdu.

(2) B.R. Ambedkar is associated with the Bahishkrit Hitkarini Sabha.

(3) The Indian Universities Act was passed in the time of Viceroy Lord Hardinge.

(4) The newspaper “Ghadar” was first published in Hong Kong.

Codes :

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 3 and 4

(d) 4 and 2

Answer: 1 and 2

 

 

 

 

47. Which of the following is true about Raja Ravi Verma, a great painter ?

(a) He belonged to a royal family of Rajasthan.

(b) He combined the Indian and Western styles in his paintings.

(c) He disregarded the Indian mythological themes in paintings.

(d) He learnt paintings at the age of 40.

Answer: He combined the Indian and Western styles in his paintings.

 

 

 

 

48. Who designed the Victoria Memorial Hall in Calcutta in 1906 ?

(a) Sir William Emerson

(b) R.F. Chisholm

(c) H. Irwin

(d) None of the above

Answer: Sir William Emerson

 

 

 

 

49. Consider the following statements about the Theosophical Society :

(1) Its doctrines were influenced by occult mysticism.

(2) It used the Hindu and Buddhist terms and concepts.

(3) Annie Besant was a Sottish woman.

(4) She became the member of Congress in 1905.

Select your answer from the codes given below :

Codes :

(a) 1 and 3

(b) 2 and 4

(c) 2 and 3

(d) 1 and 2

Answer: 1 and 2

 

 

 

 

50. Which of the following is not matched correctly ?

(a) M.S. Subalakshmi  –  Carnatic Music

(b) Rukmini Devi  –  Bharatnatyam

(c) Hari Narain Apte  –  Oriya Literature

(d) Alauddin Khan  –  Hindustani Music

Answer: Hari Narain Apte  –  Oriya Literature

 

 

 

 

51. Who was the first biographer on Mahatma Gandhi ?

(a) Acharya J.B. Kriplani

(b) Vinoba Bhave

(c) J.J. Doke

(d) Rajendra Prasad

Answer: J.J. Doke

 

 

 

 

52. Which of the following is not a part of Mahatma Gandhi’s ideology in the Hind Swaraj ?

(a) India’s Varna system is not an ideal one.

(b) Indian civilisation is undoubtedly the best because of its immense assimilative power.

(c) The industrial capitalism of the West is responsible for all conflicts, for it has divorced                 economic activities from moral concerns.

(d) In our contemporary times, the lawyers, the doctors and the railways are making the country poorer.

Answer: India’s Varna system is not an ideal one.

 

 

 

 

53. Of the following, who were the first two Satyagrahis of Mahatma Gandhi in Individual Satyagraha ?

(a) Vinoba Bhave and Jawaharlal Nehru

(b) Vinoba Bhave and Rajendra Prasad

(c) Sardar Patel and Vinoba Bhave

(d) Rajendra Prasad and Sardar Patel

 

 

 

54. Consider the following statements and select the correct answer from the codes given below :

(1) Gandhi launched the Swadeshi Movement in 1905.

(2) In Gandhi’s philosophy, there was no alternative for morality.

(3) Gandhi was opposed to renouncing one’s religion.

(4) One should not mind meddling into the other’s affairs, if they were opposed to you.

Codes : 

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 3 and 4

(d) 4 and 1

Answer: 2 and 3

 

 

 

 

55. What was not a part of Mahatma Gandhi’s scheme of Education ?

(a) Free compulsory education for boys and girls from 7 to 14 years.

(b) Vocational education.

(c) The University education should be for meritorious students only.

(d) Its goal is character building and understanding social responsibilities.

Answer: The University education should be for meritorious students only.

 

 

 

 

56. The direct method of deficit financing is that :

(a) Employment situation worsens

(b) Demand and Supply of output increases

(c) Pushes up prices

(d) Makes market more competitive

Answer: Pushes up prices

 

 

 

 

57. In which year was the Fiscal Responsibility and Budget Management Act passed ?

(a) 1991

(b) 1999

(c) 2005

(d) 2010

Answer: 2005

 

 

 

 

58. Vijay Kelkar Committee 2012 was related to which of the following subjects?

(a) Banking Reforms

(b) Fiscal Consolidation

(c) Tax Reforms

(d) Subsidies

Answer: Fiscal Consolidation

 

 

 

 

59. Which sector has the largest contribution in Inida’s Gross Domestic Savings ?

(a) Public Sector

(b) Public Sector Enterprises

(c) Private Corporate Sector

(d) Domestic Sector

Answer: Domestic Sector

 

 

 

 

60. A rolling plan is a plan for :

(a) One year

(b) Two years

(c) Three years

(d) Five years

Answer: One year

 

 

 

 

61. Among the following, the highest Leteracy rate is found in:

(a) Sikkim

(b) Manipur

(c) Uttarakhand

(d) Meghalaya

Answer: Sikkim

 

 

 

 

62. The headquarters of Western Coalfield Ltd. is located at:

(a) Mumbai

(b) Nagpur

(c) Vadodara

(d) Alwar

Answer: Nagpur

 

 

 

 

63. Pancheshwar Multipurpose Project Treaty has been signed between :

(a) India-Bangladesh

(b) India-Bhutan

(c) India-Myanmar

(d) India-Nepal

Answer: India-Nepal

 

 

 

64. Plateau of India divided as MALNAD and MAIDAN Plateau is :

(a) Mysore Plateau

(b) Telangana Palteau

(c) Chota Nagpur Plateau

(d) Malwa Plateau

Answer: Mysore Plateau

 

 

 

 

65. Influent drainage, Bangar soil, Doabs are the features of :

(a) Indo-Sutlej Plain

(b) Ganga Plain

(c) Brahmputra Plain

(d) Mahanadi Plain

Answer: Indo-Sutlej Plain

 

 

 

 

66. TODA are Tribal Community found in the sate of ;

(a) Gujarat

(b) Kerala

(c) Andaman and Nicobar

(d) Odisha

Answer: Kerala

 

 

 

 

67. India became a signatory to the Ramsar Convention in 1982, Ramsar Covention is related to :

(a) Wetland Conservation

(b) Lakes Conservation

(c) River Conservation

(d) All of the above

Answer: Wetland Conservation

 

 

 

 

68. Among the following which river basin having the largest catchment area ?

(a) Mahanadi

(b) Krishna

(c) Narmada

(d) Kaveri

Answer: Krishna

 

 

 

69. Which one of the following stations receives minimum average annual rainfall ?

(a) Bhopal

(b) Hyderabad

(c) Lucknow

(d) Raipur

Answer: Hyderabad

 

 

 

 

70. Among the following, the Eastern most lacation city is :

(a) Lucknow

(b) Jabalpur

(c) Hyderabad

(d) Bangalore

Answer: Lucknow

 

 

 

 

71. Which one of the following statements is wrong about earth ?

(a) Ozone layer protects the life from the harmful ultraviolet radiations coming from sun

(b) Biodiversity is richest in the tropics

(c) Microorganisms play an important role in the nutrient cycling

(d) Nearly 29% of the earth surface is covered by water

Answer: Nearly 29% of the earth surface is covered by water

 

 

 

72. Lithosphere is the :

(a) Innermost core of earth

(b) Part of the earth covered with water

(c) The lowest layer of atmosphere

(d) Uppermost layer of the earth curst which is capable of supporting life

Answer: Uppermost layer of the earth curst which is capable of supporting life.

 

 

 

73. Igneous rocks are formed by the :

(a) cooling down of volcanic eruptions

(b) deposition and lithification of sediments

(c) deposition of plants and dead animals

(d) deposition of  limestone

Answer: Cooling down of volcanic eruptions.

 

 

 

 

74. Which city is known as the ‘silicon valley’ of India ?

(a) Dhanbad

(b) Aligarh

(c) Bangalore

(d) Nagpur

Answer: Bangalore

 

 

 

 

75. Main use of a Nuclear Reactoris to :

(a) store the readioactive material

(b) produce electrical energy from the energy released during nuclear fission

(c)  measure electric current in a circuit

(d) transmit the optical signals and the two-dinensional pictures

Answer: Produce electrical energy from the energy released during nuclear fission

 

 

 

 

 

76. Compressed natural gas is now being used as better fuel than gasoline for running vehicles because of its :

(a) complete combustion and no unburnt release of carbon

(b) incomplete combustion and release of methane

(c) high ignition temperature

(d) low calorific value and the engine remain cool

Answer: Complete combustion and no unburnt release of carbon

 

 

 

 

77. Which one of the following is used in the rear view mirror of the vehicles ?

(a) Concave mirror

(b) Convex mirror

(c) Plane mirror

(d) Concave-convex mirror

Answer: Convex mirror

 

 

 

 

78. Which one of the following is responsible for the Ozone depletion ?

(a) Carbon monoxide

(b) Sulphur dioxide

(c) Nitrogen oxide

(d) Chlorofluorocarbon

Answer: Chlorofluorocarbon

 

 

 

79. In children, Kwashiorkor and Marasmus diseases are caused by the deficiency of :

(a) Vitamin D

(b) Vitamin B6

(c) Protein

(d) Fat

Answer: Protein

 

 

 

 

80. RISHTA project in Himachal Pradesh refers to :

(a) LED based street lighting project

(b) Tree plantation prgramme

(c) Sarva Shiksha Abhiyan

(d) Road construction to every village

Answer: LED based street lighting project

 

 

 

81. Who was the Prmie Minister of Britain at the time of India’s independency ?

(a) Clement Attlee

(b) Ramsay MacDonald

(c) N. Chamberlain

(d) Winston Churchill

Answer: Clement Attle

 

 

 

 

82. The Anti-terrorism Day is celebrated on :

(a) May 23

(b) September 31

(c) September 30

(d) may 21

Answer: May 21

 

 

 

 

83. The Prime Minister of India recently launched a satellite service for the SAARC countries. It was:

(a) GSAT-8

(b) GSAT-9

(c) GSAT-5

(d) GSAT-4

Answer: GSAT-9

 

 

 

 

84. ‘Digi Yatra’ is an intiative of :

(a) Ministry of Civil Aviation

(b) Four Dham Yatra

(c) Ministry of Railway

(d) Ministry of Raod and Transport

Answer: Ministry of Civil Aviation.

 

 

 

 

85. Recently Sukama valley came into news for killing of armed forces. The valley is located in :

(a) North Kashmir

(b) South Kashmir

(c) Chattisgarh

(d) Jharkhand

Answer: Chattisgarh

 

 

 

 

86. Which of the following is not correct about Leela Seth ?

(a) She was the first woman justice of Delhi High Court

(b) She was the first woman Chief Justice of Himachal Pradesh High Court

(c) She was throughout an RTI activist

(d) She passed away recently

Answer: She was throughout an RTI activist

 

 

 

 

87. Which river is called as the Ganges of the South ?

(a) Godavari

(b) Krishna

(c) Cauvery

(d) None of the above

Answer: Cauvery

 

 

 

 

88. Which Indian state has least literacy rates ?

(a) Bihar

(b) Rajasthan

(c) Orissa

(d) Arunachal Pradesh

Answer: Bihar

 

 

 

 

89. Which one of the following is correct about corporation tax ?

(a) It is a tax which is levied by the local bodies

(b) It is a tax on the profit of companies

(c) It is an indirect tax

(d) It is a tax that is levied by Municipal Corportion

Answer: It is a tax on the profit of companies

 

 

 

 

90. Who was the first Muslim President of Indian National Congress ?>

(a) Hakim Azmal Khan

(b) Abdul Kalam Azad

(c) Rafi Ahmad Kidwai

(d) Badruddin Tyabji

Answer: Badruddin Tyabji

 

 

 

 

91. Vishwa Mohan Bhatt is related to :

(a) Santoor

(b) Mohan Veena

(c) Sarangi

(d) Violin

Answer: Mohan Veena

 

 

 

 

92. Education in the Indian Constitution falls in :

(a) Concurrent list

(b) Central list

(c) State list

(d) Residuary list

Answer: Concurrent list

 

 

 

 

93. The Parliament of Israel is known as :

(a) Great Hural

(b)  The Knesset

(c) Stortinget

(d) Staten

Answer: The knesset

 

 

 

 

94. Who was the key person who persuaded Gandhi to come to champaran in 1917 ?

(a) Rajkumar Shukla

(b) Vinobha Bhave

(c) Acharya Kriplani

(d) Motilal Nehru

Answer: Rajkumar Shukla

 

 

 

 

95. Which Indian bowler became the first ever to complete 50 wickets in two consecutive calendar years 2015-2016 ?

(a) Ravichandran Ashwin

(b) Muhammad Sami

(c) Jasprit Bumrah

(d) None of the above

Answer: Ravichandran Ashwin

 

 

 

96. Indian Women’s Hockey Team beat which country to win Asian Champion Trophy 2016 ?

(a) Malaysia

(b) China

(c) Japan

(d) South Korea

Answer: China

 

 

 

 

97. Sampriti is a joint military training exercise between :

a) India and Bangladesh

(b) India and Russia

(c) India and America

(d) India and Israel

Answer: India and Bangladesh

 

 

 

 

98.World Sanskrit Award 2016 was given to :

(a) Professor George Cardons

(b) Princess Maha Chakri Sirindhorn

(c) Professor Sheldon Pollack

(d) None of the above

Answer: Princess Maha Chakri Sirindhorn

 

 

 

 

99. Who won the best FIFA footbal player award 2016 ?

(a) Lionel Messi

(b) Cristiano Ronaldo

(c) Anotnie Griezmaan

(d) Manuel Neuer

Answer: Cristiano Ronalda

 

 

 

 

100. The Champions of the Earth Award is given by the :

(a) United Nations

(b) United Sates of America

(c) European Union

(d) Sweden

Answer: United Nations

 

 

 

 

101. The First BRICS film festival was held in :

(a)  Delhi

(b) Moscow

(c) Beijing

(d) Peking

Answer: Delhi

 

 

 

 

102. Which of the following films got the Golden Peacock Award at 47th International Film Festival of India ?

(a) Bridge of Spies

(b) The Danish Girl

(c) The Revenant

(d) Daughter

Answer: Daughter

 

 

 

 

103. Lalima Abhiyan for anaemia-free state has been launched in :

(a) Gujarat

(b) Madhya Pradesh

(c) Maharashtra

(d) Himachal Pradesh

Answer: Madhya Pradesh

 

 

 

104. Jail Jyothi Yojana to promote literacy among the jail inmates was launched in :

(a) Kerala

(b) West Bengal

(c) Orissa

(d) Delhi

Answer: Kerala

 

 

 

 

105. Bharatmala is a :

(a) Road and highways project connecting the borders and ports on coastal lines

(b) Linking River Project

(c) Reviving small airports

(d) Linking universities project

Answer: Road and highways project connecting the borders and ports on coastal lines.

 

 

 

106. Project Vishwajeet is mooted by :

(a) HRD Ministry

(b) Defence Ministry

(c) Agriculture  Ministry

(d) Road and Transport ministry

Answer: HRD Ministry

 

 

 

 

107. Justice R.V. Easwar Committee constituted by the government of India was to deal with:

(a) Fiscal Deficit

(b) Market borrowing

(c) Income Tax

(d) None of the above

Answer: Income Tax

 

 

 

 

108. Cassini is a joint space mission of :

(a) NASA and ISRO

(b) NASA and France Space Agency

(c) NASA and European Space Agency

(d) ISRO and European Space Agency

Answer: NASA and France Space Agency

 

 

 

 

109. ‘Operation Sankat Mochan’ was launched by :

(a) Indian Air Force

(b) Indian Army

(c) Nepalese Army

(d) Indian Navy

Answer: Indian Air Force

 

 

 

 

110. Who was selected for the 52 Gyanpeeth Award for 2016 ?

(a) Shankar Gosh

(b) Padma Sachdev

(c) Chhatrapal

(d) Bulaki Sharma

Answer: Shankar Gosh

 

 

 

112. TSR Subrahmanyam Committee which recently submitted its report to the government of India dealt with:

(a) National Education Policy

(b) National Education Policy

(c) Police Reforms

(d) None of the above

Answer: National Education Policy

 

 

 

 

112. Richard Verma is :

(a) Governor of California

(b) Member of  the US Senate

(c) Member of the House of Representatives

(d) US Ambassador to India

Answer: US Ambassador to India

 

 

 

 

113. Who among the following received the Nobel Prize in literature for 2016 ?

(a) Bob Dylan

(b) Oliver Hart

(c) Y. Ohsumi

(d) Bernard Feringa

Answer: Bob Dylan

 

 

 

114. Article 280 of the Indian Constitution deals with:

(a) Planning Commission

(b) Inter-State Council

(c) Finance Commission

(d) The Supreme Court of India

Answer: Finance Commission

 

 

 

 

115. The Financial Emergency under Indian Constitution is mentioned in :

(a) Article 360

(b) Article 354

(c) Article 359

(d) None of the above

Answer: Article 360

 

 

 

116. Which state of India has the largest coastline ?

(a) Gujarat

(b) Maharashtra

(c) Kerala

(d) Tamil Nadu

Answer: Gujrat

 

 

 

117. Shunglu Committee was formed by Lt. Governor of Delhi to examine :

(a) 400 files on which AAP government had taken decision

(b) Specifically Tanker Scam in Delhi

(c) Water Supply in Delhi

(d) Electricity Distribution in Delhi

Answer: 400 files on which AAP government had taken decision

 

 

 

 

118. In which state were the Panchayati Raj Institutions introduced first ?

(a) Maharashtra

(b) Rajasthan

(c) Gujarat

(d) Karnataka

Answer: Rajasthan

 

 

 

 

119. In whom the executive authority of India is vested by the Constitution ?

(a) The President of India

(b) The Council of Ministers

(c) The Prime Minister

(d) Cabinet

Answer: The President of India

 

 

 

 

120. Which organ breaks fat to produce Cholesterol ?

(a) Liver

(b) Kidney

(c) Pancreas

(d) None of the above

Answer: Liver