1. In the 73rd constitutional amendment 1/3 seats for the women are reserved in Panchayats under which Article?

(A) Article 243A

(B) Article 243B

(C) Article 243C

(D) Article 243D

Answer: Article 243D

 

 

 

 

2. “Electoral College” for the election of President of India consists of:

(A) All the members of Parliament

(B) All the members of State Legislative Assemblies

(c) All the elected members of both Houses of Parliament and elected members of State Legislative Assemblies

(D) None of the above

Answer: All the elected members of both Houses of Parliament and elected members of State Legislative Assemblies

 

 

 

 

3. Which Article of Indian Constitution empowers President all the executive powers?

(A) Article 52

(B) Article 53

(C) Article 54

(D) Article 55

Answer: Article 53

 

 

 

 

4. Who gives final verdict on Money Bill?

(A) President

(B) Prime Minister

(C) Supreme Court

(D) Speaker of Lok Sabha

Answer: Speaker of Lok Sabha

 

 

 

 

5. Within which time period an ordinance promulgated by the President be laid down before both the Houses of Parliament after their reassemble?

(A) Six months

(B) Six days

(C) Six week

(D) Two months

Answer: Six week

 

 

 

 

6. How many writs can Supreme Court of India issue under Article 32?

(A) 3

(B) 5

(C) 4

(D) 6

Answer: 5

 

 

 

 

7. Idea of Directive Principle of State Policy has been borrowed form Constitution of which country?

(A) Britain

(B) Ireland

(C) U.S.A.

(D) France

Answer: Ireland

 

 

 

 

8. Which Article of Indian Constitution provides the right to form a political party?

(A) Article 132

(B) Article 111

(C) Article 32

(D) None of the above

Answer: None of the above

 

 

 

 

9. Article 1 of the Constitution describes India as:

(A) A Union of States

(B) A Quasi- Federal State

(C) A Federation

(D) A Confederation

Answer: A Union of States

 

 

 

 

10. What was the total strength of Lok Sabha on 31st December 2017?

(A) 538

(B) 537

(C) 542

(D) 550

Answer: 538

 

 

 

 

11. The First Factory Act was passed in the time of:

(A) Lord Canning

(B) John Lawrence

(C) Lord Ripon

(D) Lord Dufferin

Answer: Lord Ripon

 

 

 

 

12. Who of the following does not represent the Nationalist critique of the Colonial Economy?

(A) D.R. Bhandarkar

(B) Dadabhai Naoroji

(C) R.C. Dutt

(D) Sachidanand Sinha

Answer: D.R. Bhandarkar

 

 

 

 

13. Who presided over the Congress Session in 1905 which supported the Swadeshi and Boycott Movement for Bengal?

(A) B.G. Tilak

(B) Lajpat Rai

(C) C.R. Das

(D) G.K. Gokhale

Answer: G.K. Gokhale

 

 

 

 

14. What name was given to the head quarters of Ghadr paper in the U.S.A.?

(A) Deshantar Ashram

(B) Yugantar Ashram

(C) Ghadr Ashram

(D) Bharat Ashram

Answer: Yugantar Ashram

 

 

 

 

15. When was the first walk-out organized in the Legislative Council during the colonial period?

(A) 1901

(B) 1902

(C) 1904

(D) 1905

Answer: 1901

 

 

 

 

16. Curzon-Wylie was killed in London by:

(A) Rash Behari Bose

(B) Ajit Singh

(C) Makan Lal Dhingra

(D) Khudi Ram Bose

Answer: Makan Lal Dhingra

 

 

 

17. Of the following, who was not the member of the Interim Government in 1946?

(A) Sardar V.B. Patel

(B) Jagjivan Ram

(C) Baldev Singh

(D) B.R. Ambedkar

Answer: B.R. Ambedkar

 

 

 

 

18. The Rehnumai Mazdeyasan Sabha represented the spirit of Reform among:

(A) The Anglo- Indians

(B) the Parsees

(C) The Muslims

(D) The Hindus

Answer: The Parsees

 

 

 

 

19. Of the following persons, who is not matched correctly with his newspaper?

(A) Dadabhai Naoroji – Indian Mirror

(B) B.G. Tilak – Kesari

(C) Sisir Kumar Ghosh – Amrit Bazar Patrika

(D) G.K. Kumar – Sudharak

Answer: Dadabhai Naoroji – Indian Mirror

 

 

 

 

20. Form which Art Abanindranath Tagore did not seek inspiration?

(A) Mughal

(B) Ajanta

(C) Rajput

(D) New Zealand

Answer: New Zealand

 

 

 

 

21. Who founded several Vedants societies in the West?

(A) Har Dayal

(B) Gopal Hari Deshmukh

(C) Vivekananda

(D) Raja Ram Mohan Roy

Answer: Vivekananda

 

 

 

 

22. The Deoband Programme of study was reduced to:

(A) 9 years

(B) 6 years

(C) 8 years

(D) 5 years

Answer: 6 years

 

 

 

 

23. The first Director-General of the Archaeological Survey of India was:

(A) A. Cunningham

(B) M. Wheeler

(C) Sir John Marshal

(D) Daya Ram Sahni

Answer: A. Cunningham

 

 

 

 

24. Which of the following, opened a co-education school in Moga (Punjab) in 1899 for improving the position of women?

(A) The Arya Samaj

(B) The Prarthana Samaj

(C) Singh Sabha

(D) The Dev Samaj

Answer: The Dev Samaj

 

 

 

 

25. The first book written by mahatma Gandhi, was:

(A) The Collected Works of Mahatma Gandhi

(B) The Story of my Experiments with Truth

(C) Hind Swaraj

(D) The Harijan

Answer: Hind Swaraj

 

 

 

26. Which of the following Social Reforms was not considered essential by Gandhi for the transformation of society?

(A) Hindu-Muslim unity

(B) Abolition of Varna system

(C) Swadeshi

(D) Abolition of Untouchability

Answer: Removal of Untouchability

 

 

 

 

27. The Dandi March was started by Gandhi on:

(A) March 10, 1930

(B) March 15, 1930

(C) March 21, 1930

(D) March 12, 1930

Answer: March 21, 1930

 

 

 

 

 

28. In which, special session of the Congress, Gandhi presented for approval his idea of Satyagraha against the government?

(A) Bombay, 1918

(B) Ahmedabad, 1921

(C) Calcutta, 1920

(D) Amritsar, 1919

Answer: Caluctta,1920

 

 

 

 

29. When did Gandhi realize that his struggle in India was not based on the Non – violence of the brave?

(A) 1947

(B) 1948

(C) 1942

(D) 1940

Answer: 1942

 

 

 

 

30. Which is not the feature of Gandhi theory of Trusteeship?

(A) Change of capitalist society into and equalitarian one

(B) Fixation of upper and lower limits of incomes

(C) character of production to be determined by social necessity

(D) Government should be made the owner of the lives of people

Answer: Change of capitalist society into and equalitarian one

 

 

 

 

31. Which of the following rates is not determined by RBI?

(A) Bank rate

(B) SLR

(C) PLR

(D) CRR

Answer: CRR

 

 

 

 

32. Who is known as the father of “white Revolution’ in India?

(A) M.S. Swaminathan

(B) K.N. Bahl

(C) B.P. Pal

(D) V. Kurien

Answer: V. Kurien

 

 

 

 

33. When did the Kisan Credit Card Scheme for the formers start in India?

(A) 1995-96

(B) 1998-99

(C) 2005-06

(D) 2006-08

Answer: 1998-99

 

 

 

 

34. The concept of small Scale Industries (SSI) was brought to force by the:

(A) Industrial Policy Resolution, 1948

(B) Industrial Policy Resolution, 1956

(C) Industrial Policy Statement, 1977

(D) None of the above

Answer: Industrial Policy Resolution, 1956

 

 

 

35. Who recommends the MSP and issue prices?

(A) Ministry of Agriculture

(B) Commission for Agricultural Costs and Prices

(C) NITI Aayog

(D) NABARD

Answer: Commission for Agricultural Costs and Prices

 

 

 

36. When has the Population Policy been implemented?

(A) 15th February, 2000

(B) 15th February, 2001

(C) 15th February, 2002

(D) 14th February, 2000

Answer: 15th February, 2002

 

 

 

 

38. What is the basic objective of Public Distribution System in India?

(A) Ti control market price

(B) To ensure food security for poor

(C) To control black marketing

(D) To encourage export

Answer: To ensure food security for poor

 

 

 

 

39. The second green revolution is focused on:

(A) Agriculture stability

(B) Environment issues

(C) Reducing rural imbalances

(D) All of the above

Answer: All of the above

 

 

 

 

40. Which sector of Indian economy has disguised unemployment?

(A) Agriculture

(B) Industry

(C) Services

(D) Manufacturing

Answer: Agriculture

 

 

 

 

41. One horsepower of electric power equal to:

(A) 746 Watts

(B) 1000 Watts

(C) 373 Watts

(D) 220 Watts

Answer: 746 Watts

 

 

 

 

42. When a bar magnet suspended freely with a thread, it will always rests along:

(A) South-North direction

(B) North-South direction

(C) East-West direction

(D) West-East direction

Answer: North-South direction

 

 

 

 

43. The main constituent of the compressed natural gas (CNG) is:

(A) Butane

(B) Methane

(C) Ethane

(D) Propane

Answer: Methane

 

 

 

 

45. The short sightedness (myopia) defect in human eyes can be corrected by using:

(A) Plan- concave lens

(B) Plano- convex lens

(C) Concave lens

(D) Convex lens

Answer: Concace lens

 

 

 

 

45. Which one is responsible for souring of milk?

(A) Citric Acid

(B) Lactic Acid

(C) Acetic Acid

(D) Formic Acid

Answer: Lactic Acid

 

 

 

 

46. Which of the following is the most abundant metal in Earth’s crust?

(A) Iron

(B) Aluminum

(C) Calcium

(D) Sodium

Answer: Aluminium

 

 

 

 

47. Atoms of different elements with different atomic numbers, which have same mass number are known as:

(A) Isomers

(B) Isotopes

(C) Isochors

(D) Isobars

Answer: Isobars

 

 

 

 

48. Which of the following pollutants is the major cause of respiratory diseases?

(A) Nitrogen oxide

(B) Carbon monoxide

(C) Suspended fine particles

(D) Volatile organic compounds

Answer: Suspended fine particles

 

 

 

 

49. Who discovered the nucleus in the cell?

(A) Robert Hooke

(B) Robert Brown

(C) Purkinje

(D) Leeuwenhoek

Answer: Roberts Brown

 

 

 

 

50. Bats search their prey and fly in dark night by emitting and detecting reflections of:

(A) Infrasonic waves

(B) Ultrasonic waves

(C) Ultraviolet waves

(D) Infrared waves

Answer: Ultrasonic waves

 

 

 

 

51. Trisul Peak lies in the state of:

(A) Himachal Pradesh

(B) Odisha

(C) Uttarakhand

(D) Uttar Pradesh

Answer: Uttarakhand

 

 

 

 

52. Which one of the following is not a biosphere reserve?

(A) Manas

(B) Nokrek

(C) Pachmarhi

(D) Ranthambore

Answer: Ranthambore

 

 

 

 

53. Ramsar Convention was held in:

(A) Afghanistan

(B) Iraq

(C) Iran

(D) Turkey

Answer: Iran

 

 

 

 

54. Karewa soil is found in the state of:

(A) Arunachal Pradesh

(B) Himachal Pradesh

(C) Jammu & Kashmir

(D) Uttarakhand

Answer: Himachal Pradesh

 

 

 

 

55. Which one of the following is not a deciduous tree?

(A) Arjun

(B) Gurjan

(C) Palas

(D) Sal

Answer: Gurjan

 

 

 

 

56. Which of the following rivers flows from east to west ?

(A) Dibang

(B) Lohit

(C) Manas

(D) Subansiri

Answer: Lohit

 

 

 

 

57. Which one of the following separates the Andaman from Nicobar Islands ?

(A) 8 ͦ Channel

(B) 9 ͦ Channel

(C) 10 ͦ Channel

(D) 11 ͦ Channel

Answer: 10 ͦ Channel

 

 

 

 

58. Which one of the following is not correctly matched ?

    Dam                                 River

(A) Dulhasti                 –           Chenab

(B) Rihand Dam           –           Ken

(C) Pachet Dam            –           Damodar

(D) Tehri Dam              –           Bhagirathi

Answer: Rihand Dam –           Ken

 

 

 

59. Asian Disaster Preparedness Centre is at :

(A) Bangkok

(B) Kerala

(C) Surat

(D) None of the above

Answer: Bangkok

 

 

 

 

60. How much of India’s coastline is vulnerable to Disasters ?

(A) 5340 km

(B) 5400 km

(C) 6200 km

(D) 5700 km

Answer: 5700 km

 

 

 

 

61. Which raja of Nurpur princely state built the Taragarh fort in the territory of Chamba princely state around 1625-30 AD ?

(A) Basu

(B) Jagat Singh

(C) Jai Singh

(D) Rajrup Singh

Answer: Jagat Singh

 

 

 

 

62. What is the name of Yogi who guided raja Sahil Varman of Chamba princely state regarding the city of new capital of his state ?

(A) Gorakhnath

(B) Bholanath

(C) Charpatnath

(D) Balaknath

Answer: Charpatnath

 

 

 

 

63. Which Mughal emperor got a mosque built inside the Kangra Fort ?

(A) Humanyu

(B) Akbar

(C) Jahangir

(D) Aurangzeb

Answer: Jahangir

 

 

 

 

64. Which European traveller travelled from Nahan to Jammu via Nurpur around 1783 AD ?

(A) Harcourt

(B) Forster

(C) Vigne

(D) Bernier

Answer: Forster

 

 

 

 

65. Which raja of Kullu was taken prisoner by the Suket princely state around 850-900 AD ?

(A) Sidh Pal

(B) Bahadur singh

(C) Bhup Pal

(D) Bidhi Singh

Answer: Bhup Pal

 

 

 

 

66. Around which century was a treaty signed between Raja Kehri Sigh of Bushahr and Tibet ?

(A) Jaitak Hills

(B) Haripur Dhar

(C) Sain Dhar

(D) Dharthi Dhar

Answer: Dharthi Dhar

 

 

 

 

67. Who founded the ruling dynasty of Hindur princely state ?

(A) Bir Chand

(B) Ajit Chand

(C) Kahal Chand

(D) Bik Chand

Answer: Bir Chand

 

 

 

 

69. Which two Thakurais were made subordinate to Jubbal princely state in 1896 AD ?

(A) Rawingarh and Ratesh

`(B) Rawingarh and Sangri

(C) Rawingarh and Khaneti

(D) Rawingarh and Dhadi

Answer: Rawingarh and Dhadi

 

 

 

 

70. Which raja of Bushahr acted with hostility towards the British during 1857 mutiny ?

(A) Shamsher Singh

(B) Mahinder Singh

(C) Ugra Singh

(D) Rudra Singh

Answer: Shamsher Singh

 

 

 

71. Which one of the following was sentenced to death in Lahore conspiracy case, which was later on reduced to life imprisonment ?

(A) Hirday Ram

(B) Hardev

(C) Mathra Das

(D) Mian Jawahar Singh

Answer: Hirday Ram

 

 

 

 

72. When did Narendra Mandal (Chamber of Princes) come into existence ?

(A) 1911 AD

(B) 1915 AD

(C) 1921 AD

(D) 1927 AD

Answer: 1921 AD

 

 

 

 

73. According to 2011 census which district of H.P. has the lowest percentage of S.C. population ?

(A) Kullu

(B) Bilaspur

(C) Lahaul-Spiti

(D) Hamirpur

Answer: Lahaul-Spiti

 

 

 

 

74. Which mountain pass is located at the highest altitude ?

(A) Kangla

(B) Parangla

(C) Kumjam

(D) Darati

Answer: Parangla

 

 

 

 

75. Which lake is located between Dodra-Kawar and Sangla (Kinnaur) ?

(A) Karali

(B) Kareri

(C) Ghadasaru

(D) Bradonsar

Answer: Bradonsar

 

 

 

 

76. Given below are the names of some rivers and their tributaries. Find the mis-match.

(A) Yamuna – Jalal

(B) Satluj – Andhra

(C) Beas – Spin

(D) Chenab – Miyar

Answer: Satluj – Andhra

 

 

 

 

77. Which glacier feeds the Pabbar river ?

(A) Kulti

(B) Shilli

(C) Chandra – Nahan

(D) Pacha

Answer: Chandra – Nahan

 

 

 

 

78. Near which town of Mandi District of H.P. is Shikari Devi sanctuary ?

(A) Jogindernager

(B) Sarkaghat

(C) Pandoh

(D) Sunder Nager

Answer: Sunder Nager

 

 

 

 

79. With which region of H.P. is Phulesh festival mainly associated ?

(A) Bharmaur

(B) Kinnaur

(C) Sirmaur

(D) Saproon

Answer: Kinnaur

 

 

 

 

80. When does the Minjar fair begin in Chamba ?

(A) First Monday of Sawan month

(B) Second Sunday of Sawan month

(C) First Monday of Bhadon month

(D) Second Sunday of Bhadon month

Answer: Second Sunday of Sawan month

 

 

 

 

81. Which among the following schools of painting deals with Nayak-Nayika theme of Rasikpriya of Keshavdas ?

(A) Chamba

(B) Basholi

(C) Arki

(D) Bilaspur

Answer: Arki

 

 

 

 

82. Which one of the following temples is in Pagoda style ?

(A) Hidimba (Manali)

(B) Lakshna Devi (Bharmaur)

(C) Shikari Devi (Chhitrari)

(D) Hateshwari Devi (Hatkoti)

Answer: Hidimba (Manali)

 

 

 

 

83. Approximately how many services are covered in H.P. under Public service Guarantee Act ?

(A) 127

(B) 147

(C) 167

(D) 187

Answer: 187

 

 

 

 

84. At which place in Chamba District of H.P. there is a sheep-breeding farm ?

(A) Bathree

(B) Sarol

(C) Mahla

(D) Banikhet

Answer: Sarol

 

 

 

 

85. In which District of H.P. is Suketi Fossil Park ?

(A) Mandi

(B) Shimla

(C) sirmaur

(D) Solan

Answer: Sirmaur

 

 

 

86. Which princely state owned the Bantony building of Shimla town and used it as summer palace ?

(A) Jubbal

(B) Keonthal

(C) Patiala

(D) Sirmaur

Answer: Sirmaur

 

 

 

 

87. Who founded the Shri Dhami Prem Pracharni Sabha in July 1939 AD ?

(A) Pandit Sita Ram

(B) Bhagmal Sautha

(C) Satyadev Bushahri

(D) Dina Nath Andhi

Answer: Pandit Sita Ram

 

 

 

 

88. What is the approximate percentage of marginal holdings in H.P. ?

(A) 59.78

(B) 63.26

(C) 66.73

(D) 69.78

Answer: 69.78

 

 

 

 

89. In which district of H.P. is Berra Dol where a 5 MW solar project is proposed ?

(A) Mandi

(B) Hamirpur

(C) Una

(D) Bilaspur

Answer: Bilaspur

 

 

 

 

90. When was Beti Hai Anmol Yojana introduced in H.P. ?

(A) March 2009

(B) July 2010

(C) August 2011

(D) September 2012

Answer: July 2010

 

 

 

 

91. Which President of India wrote the book ‘The Turbulent Years, 1980-1996’ ?

(A) Pranab Mukharjee

(B) A.P.J. Abdul Kalam

(C) K.R. Narayanan

(D) Ram Nath Kovind

Answer: Pranab Mukharjee

 

 

 

 

92. Who was first President of B.J.P. when it was established on 6th April 1980 ?

(A) Atal Behari Vajpayee

(B) Shyma Prasad Mukherji

(C) L.K. Advani

(C) Murli Manohar Joshi

Answer: Atal Behari Vajpayee

 

 

 

 

93. Among the following who has been the Commanders-in-Chief of India Army after independence?

(A) General Sir Rob Lockhart

(B) General Sir Roy Bucher

(C) General (Later Field Marshal) K.M. Cariappa

(D) All of the above

Answer: All of the above

 

 

 

 

94. In the Commonwealth Games at Gold Coast 2018 in which sport all the participants of India got Medals.

(A) Shooting

(B) Wrestling

(C) Badminton

(D) Weight-lifting

Answer: Wrestling

 

 

 

95. Who won the “Khel Ratna Award” in 2017 ?

(A) Devendra Jhajharia

(B) Sardar Sigh

(C) Devendra Jhajharia & Sardar Singh both

(D) Dipa Karmakar

Answer: Devendra Jhaiharia & Sardar Singh both

 

 

 

96. Who was the Chief Guest in the 68th Republic Day parade on 26th January 2017 ?

(A) Prince of Abu Dhabi

(B) President of Iran

(C) President of Russia

(D) President of the USA

Answer: Prince of Abu dhabi

 

 

 

97. Who has been recently appointed as Head of BCCI by the Hon’ble Supreme Court ?

(A) Anurag Thakur

(B) Sharad Pawar

(C) Vinod Rai

(D) Rajiv Shukla

Answer: Vinod Rai

 

 

 

 

98. Which opposition candidate contested Presidential election against ruling party’s candidate Ram Nath Kovind ?

(A) Meire Kumar

(B) Meira Nair

(C) Rajmohan Gandhi

(D) Renuka Chaudhary

Answer: Mejre Kumar

 

 

 

 

99. Which Indian city has been declared as World’s Heritage City by UNEACO in 2017 ?

(A) Jaipur

(B) Varanasi

(C) Ahmedabad

(D) Lucknow

Answer: Ahmedabad

 

 

 

 

 

100. Who is appointed as chief of Film Censor Board in India in 2017 ?

(A) Prasoon Joshi

(B) Anupam kher

(C) Sharmila Tagore

(D) Babul Supriyo

Answer: Prasoon Joshi

 

 

 

 

101. Who has been awarded ‘Dada Saheb Phalke Award for 2017 ?

(A) K. Vishwanath

(B) Dalip Kumar

(C) Manoj Kumar

(D) Vinod Khanna

Answer:  Vinod Khanna

 

 

 

 

102. Recently which longest road tunnel between Srinagar and Jammu was opened by the Prime Minister ?

(A) Chenani-Nashri

(B) Dhola-Sadiya

(C) Zojila Tunnel

(D) Sandvin road tunnel

Answer: Chenani-Nashri

 

 

 

 

103. Which South Asian Satellite has been launched by ISRO in May 2017 ?

(A) GSAT-17

(B) GSAT-12

(C) GSAT-09

(D) GSAT-07

Answer: GSAT-09

 

 

 

 

104. Which has been thrust of “Paryatan Parv” organized by Ministry of Tourism from 5-25 October 2017 ?

(A) Ek Bharat Shrestha Bharat

(B) Ek Bharat Swatcha Bharat

(C) EK Bharat Ek Sanskriti

(D) Ek Bharat Ek Vishwa

Answer: Ek Bharat Shrestha Bharat

 

 

 

 

105. Among the following who was/were conferred ‘Padma Vibhushan Awards’ in 2017 ?

(A) Sharad Pawar

(B) Murli Manohar Joshi

(C) P.A. Sangma

(D) All of the above

Answer: All of the above

 

 

 

 

106. Which date is being celebrated as International Day of Yoga ?

(A) 21st June

(B) 5th March

(C) 24th October

(D) 25th December

Answer: 21st June

 

 

 

 

107. Who was given Bhupen Hazarika National Award, 2017 ?

(A) Haraprasad Das

(B) Yeshe Dorjee Thongshi

(C) Manu S. Pillai

(D) Paro Anand

Answer: Yeshe Dorjee Thongshi

 

 

 

 

108. Who is the chief Commissioner of India ?

(A) Om prakash Rawat

(B) Achal Kumar Joti

(C) Navia Chawla

(D) N. Gopalswami

Answer: Om Prakash Rawat

 

 

 

 

109. For the first time in October 2017 Ferry service in Gujarat has been started between which

Places ?

(A) Ghogha – Dahej

(B) Bharuch – Kevadiya

(C) Ernakulum – Kalamassery

(D) Kanniyankumari – Aloor Port

Answer: Ghogha – Dahej

 

 

 

 

110. Who has been chosen for Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development for 2017?

(A) Pranab Mukharjee

(B) Manmohan Singh

© Kapil Sibbal

(D) P. Chidambaram

Answer: Manmohan Singh

 

 

 

 

111. Which person of Indian origin got Australia’s highest civilian honour for his contribution in the field ?

(A) Purshottam Sawrikar

(B) Makhan Singh Khangure

(C) Vijay Kumar

(D) All of the Above

Answer: All of the above

 

 

 

 

112. Who has been conferred with France’s highest civilian honour – Legion d’Honneur in 2017 ?

(A) Sachin Tendulkar

(B) Saumitra Chatterjee

(C) Amitabh Bachchan

(C) Satyajit Ray

Answer: Saumitra Chatterjee

 

 

 

 

113. Among the following which Indian Judge has been elected to International Court of Justice ?

(A) Nagendra Sigh

(B) Jagdish Bhagwati

(C) Deepak Mishra

(C) Dalveer Bhandari

Answer: Dalveer Bhandari

 

 

 

 

114. “Paradise Papers” recently leaked are related to which matter ?

(A) Secret Documents of RAW

(B) Secret Documents of KGB

(C) Secret Documents of CIA

(D) Investments in Secret Tax Heavens

Answer: Investments in Secret Tax Heavens

 

 

 

 

115. Which countries have declared their intentions to leave UNESCO ?

(A) USA and Israel

(B) Syria and Iran

(C) China and Pakistan

(D) Korea and Japan

Answer: USA and Israel

 

 

 

 

116. Which organization won the Nobel Peace Prize in 2017 ?

(A) UNESCO

(B) WHO

(C) ICAN

(D) ILO

Answer: ICAN

 

 

 

 

117. Ninth summit of BRICS in 2017 was held in which country ?

(A) Russia

(B) China

(C) India

(D) South Africa

Answer: China

 

 

 

 

118. How many countries are members of SAARC ?

(A) 8

(B) 7

(C) 6

(D) 5

Answer: 8

 

 

 

119. Who is Secretary General of UN ?

(A) Kofi Annan

(B) Antonio Guterres

(C) Ban-ki-Moon

(D) Perez de Cuellar

Answer: Antonio Guterres

 

 

 

120. At present who is prime Minister of Pakistan ?

(A) Shahib Khaqan Abbasi

(B) Nawaz Sharif

(C) Benezir Bhutto

(D) Asif Ali Zardari