1. The lowest rainfall in the world is recorded in the desert of:

(A) Atacama

(B) Kalahari

(C) Nubian

(D) Sahara

Answer: Atacama

 

 

 

 

2. The lowest temperature in India is recorded at:

(A) Dras

(B) Kargil

(C) Kyelang

(D) Leh

Answer: Dras

 

 

 

 

3. The highest annual ranges of temperature is recorded at:

(A) Yakutsk

(B) Ulan Bator

(C) Tashkent

(D) Moscow

Answer: Yakutsk

 

 

 

 

4. Hail generally forms within the:

(A) Cirrus clouds

(B) Cumulnimbus clouds

(C) Nimbus clouds

(D) Stratus clouds

Answer: Cumulnimbus clouds

 

 

 

 

5. Which of the following are not mammals?

(A) Lion-fish and whales

(B) Mackerel and tunny

(C) Cowfish and dolphins

(D) Dolphins and whales

Answer: Mackerel and tunny

 

 

 

 

6. The widest continental shelf is found in the:

(A) Arctic Ocean

(B) Atlantic Ocean

(C) Indian Ocean

(D) Pacific Ocean

Answer: Arctic Ocean

 

 

 

 

7. The highest salinity is found in which of the following lakes?

(A) Balkash

(B) Dead Sea

(C) Lake Van

(D) Sambhar Lake

Answer: Lake Van

 

 

 

 

8. The highest tides in the world occur in the:

(A) Gulf of Funday

(B) Gulf of Fuinea

(C) Gulf of Mexico

(D) Gulf of Carpentaria

Answer: Gulf of Funday

 

 

 

 

9. The Gulf of Papua lies in the:

(A) North Pacific Ocean

(B) South Pacific Ocean

(C) North Atlantic Ocean

(D) South Atlantic Ocean

Answer: South Pacific Ocean

 

 

 

 

10. Which one of the following is not a carnivore?

(A) Sea-dragon

(B) Seal

(C) Sea-lion

(D) Walrus

Answer: Sea-dragon              

 

 

 

 

11. International Tsunami Information Centre is in:

(A) Honolulu

(B) Haryana

(C) Jakarta

(D) Goa

Answer: Honolulu

 

 

 

 

12. Area of Indian coastline which is vulnerable to storm surges, cyclones and Tsunamis is:

(A) 5700 km

(B) 4700 km

(C) 3700 km

(D) 2700 km

Answer: 5700 km       

 

 

 

 

13. The Chairman of the National Disaster Management Authority is:

(A) Human Resource Development

(B) Prime Minister

(C) Home Minister

(D) Vice President

Answer: Prime Minister

 

 

 

 

14. The term “Cyclone” is derived from:

(A) Latin Word

(B) French Word

(C) Greek Word

(D) Chinese Word

Answer: Greek Word

 

 

 

 

15. In which month in India, floods are likely to occur?

(A) April-June

(B) May-October

(C) June-September

(D) June-December

Answer: June-September

 

 

 

 

16. Tsunamis can occur only during:

(A) Evening

(B) Afternoon

(C) Any time in day or night

(D) Morning

Answer: Any time in day or night

 

 

 

 

17. United Nations Disaster Management Team is responsible for solving problem resulting from disaster in:

(A) Asia

(B) Australia

(C) Africa

(D) in all continents

Answer: Africa

 

 

 

 

18. How many of 35 Indian States and Union Territories are disaster prone?

(A) 23

(B) 25

(C) 12

(D) 27

Answer: 27

 

 

 

 

19. Number of human live lost during 1980-2010 due to natural and induced hazards in India:

(A) 1, 42,265

(B) 1, 56,897

(C) 1, 43,039

(D) 1, 23.987

Answer: 1, 43,039

 

 

 

 

20. 11-3-2012 marked one year since an earthquake and Tsunami killed thousands of people in:

(A) Japan

(B) Germany

(C) London

(D) Nepal

Answer: Japan

 

 

 

 

21. Human eye is most sensitive to visible light of wavelength:

(A) 6050 A

(B) 5500 A

(C) 4500 A

(D) 7500 A

Answer: 5500 A

 

 

 

 

22. Velocity of light is maximum in:

(A) Diamond

(B) Water

(C) Vacuum

(D) Hydrogen

Answer: Vaccum

 

 

 

 

23. A light year is:

(A) The amount of light given off by the sun in one year

(B) The distance travelled by light in one year in vacuum

(C) The year in which February is of 28 days

(D) Time taken by light to reach the earth from sun

Answer: The distance travelled by light in one year in vacuum

 

 

 

 

24. A laser is a source of:

(A) Electric current

(B) Sound

(C) Light

(D) Heat

Answer: Light

 

 

 

 

25. A rear-view mirror of a car is:

(A) Plane

(B) Convex

(C) Concave

(D) None of the above

Answer: Convex

 

 

 

 

26. An air bubble in water behaves as:

(A) Divergent lens

(B) Convergent lens

(C) Plane mirror

(D) Plane glass plate

Answer: Divergent lens

 

 

 

 

27. Rainbow is seen due to:

(A) Interference of thin films

(B) Scattering of sun light

(C) Dispersion of sun light

(D) Diffraction of sun light

Answer: Dispersion of sun light         

 

 

 

 

28. A convex lens is used to correct:

(A) Short-sight defect

(B) Long-sight defect

(C) Astigmatism

(D) Blindness

Answer: Long-sight defect

 

 

 

 

29. Objects are visible in light due to:

(A) Scattering

(B) Refraction

(C) Absorption

(D) Fluorescence

Answer: Scattering

 

 

 

 

30. Fingerprints on paper are identified by sprinkling fluorescent powder on it and observing it under:

(A) Sun Light

(B) Infrared light

(C) Ultraviolet light

(D) Mercury light

Answer: Ultraviolet light

 

 

 

 

31. Lighting rods are made of:

(A) Metal

(B) Porcelain

(C) Plastic

(D) Bakelite

Answer: Metal

 

 

 

 

32. In an ordinary dry cell, the electrolyte is:

(A) Zinc

(B) Sulphuric acid

(C) Ammonium chloride

(D) Manganese dioxide

Answer: Ammonium chloride

 

 

 

 

33. Power is transmitted from a powerhouse on high voltage a.c. because:

(A) The rate of transmission is faster at high voltage\

(B) It is more economical due to less power wastage

(C) The life of the current carrying wire is prolonged\

(D) A precaution against the theft of transmission line

Answer: The rate of transmission is faster at high voltage

 

 

 

 

34. Best material for permanent magnet is:

(A) Steel

(B) Alnico

(C) Iron

(D) Brass

Answer: Alnico

 

 

 

 

35. Frequency of ac mains in India is:

(A) 30 Hz

(B) 60 Hz

(C) 50 Hz

(D) 120 Hz

Answer: 30 Hz

 

 

 

 

36. Medium frequency band stands for:

(A) 0-300 kHz

(B) 3-30 MHz

(C) 300-3000 kHz

(D) 300-3000 MHz

Answer:

 

 

 

 

37. Approximate height of ozone layer above the ground is:

(A) 60-70 km

(B) 59-80 km

(C) 70-100 km

(D) 100-200 km

Answer:

 

 

 

 

38. Waves used for telecommunication are:

(A) Visible light

(B) Infrared

(C) Ultraviolet

(D) Microwaves

Answer: Microwaves

 

 

 

 

39. The size of an atom is of the order of:

(A) 1 A

(B) 1 fm

(C) 1 nm

D) 1 micron

Answer: 1 A   

 

 

 

 

40. The process of superimposing signal frequency on the carrier wave is known as:

(A) Transmission

(B) Modulation

(C) Detection

(D) Reception

Answer: Modulation  

 

 

 

 

41. Which of the following has the maximum time of revolution around the sun?

(A) Earth

(B) Venus

(C) Neptune

(D) Pluto

Answer: Pluto

 

 

 

 

42. The galaxy in which we live is:

(A) Spiral galaxy

(B) Ratio galaxy

(C) Irregular galaxy

(D) Regular galaxy\

Answer: Spiral galaxy

 

 

 

 

43. The name black hole is given because:

(A) It is part of space which has no matter

(B) It is completely made up of carbon

(C) Its gravity is so high that it prevents even light to radiate into space

(D) It is star which does not emit visible radiations

Answer: Its gravity is so high that it prevents even light to radiate into space

 

 

 

 

44. The wavelength of X-rays is of the order of:

(A) 1 cm

(B) 1 micron

(C) 1 m

(D) 1 A

Answer:

 

 

 

 

45. The energy of a photon of wavelength is:

(A) hc

(B) hc/ λ

(C) λ /hc

(D) h λ /c

Answer: hc/ λ

 

 

 

 

46. One cannot see through fog because:

(A) Fog absorbs light

(B) Light is scattered by the droplets in fog

(C) Light suffers total reflection at the droplets in fog

(D) The refractive index of fog is infinity

Answer: Light is scattered by the droplets in fog

 

 

 

 

47. Energy in a current carrying coil is stored in the form of:

(A) Electric field

(B) Heat

(C) Magnetic field

(D) Dielectric strength

Answer: Magnetic field          

 

 

 

 

48. The twinkling of stars is due to:

(A) The fact that stars do not emit light continuously

(B) Frequent absorption of stars light by their own atmosphere

(C) Intermittent absorption of stars light by earth’s atmosphere

(D) The fact that refractive index of the earth’s atmosphere fluctuates

Answer: The fact that refractive index of the earth’s atmosphere fluctuates

 

 

 

 

49. Up to which temperature, the mercury thermometer is used for measurement?

(A) 100 C

(B) 212 C

(C) 360 C

(D) 500 C

Answer: 360 C

 

 

 

 

50. Iron needle floats on the surface of water. Its reason is:

(A) Up thrust of liquid

(B) Viscosity

(C) Surface tension

(D) Gravitational force

Answer: Surface tension

 

 

 

 

51. Who edited the Vanasvali of the Raja of Kullu princely state?

(a) Captain Harcourt

(b) Alexander Cunningham

(c) William Finch

(d) William Moorcroft

Answer: Captain Harcourt

 

 

 

 

52. To which category do the Pathyar and Kanhiyara inscriptions of Kangra District of H.P. Containing epigraphically records, belong?

(A) Wood inscriptions

(B) Brass Inscriptions

(C) Rock inscriptions

(D) Cropper inscriptions

Answer: Rock inscriptions

 

 

 

 

53. Around which Century did the Thakurs and Ranas of lahul come under the control of Chamba princely state?

(A)  Fifth or Sixth

(B) Sixth or Seventh

(C) Eight or Ninth

(D) Tenth or Eleventh

Answer: Tenth or Eleventh

 

 

 

 

54. Which one of the Shimla Hill State is of Shoot of Sirmanur princely state?

(A)  Bhajji

(B) Balsan

(C) Dhami

(D)  Keonthal

Answer: Balsan

 

 

 

 

55. Which Raja of Suket made Pangna the capital of his state?

(A)  Bikram Sen

(B) Madan Sen

(C) Bir Sen

(D) Mahan Sen

Answer: Bir Sen

 

 

 

 

56. In which year did Lahul and Kullu become British territory?

(A) 1840 AD

(B) 1846 AD

(C) 1853 AD

(D) 1857 AD

Answer: 1846 AD

 

 

 

 

57. Which of the following Shimla Hill States helped the British Campaign against the Gurukhas around 1814-15 AD?

(A) Bushahr

(B)  Kehlur

(C) Hindur

(D) All of the above.

Answer: All of the above

 

 

 

 

58. Who helped Raja Ghamand Chand of Kangra to take over the Kangra fort from Jiwan Khan son of Muslim Governor Nawab Saif Ali Khan around 1775 AD?

(A)  Jassa Singh Ramgarhia

(B) Jai Singh Kanahiya

(C)  Maharaja Ranjit Singh

(D) Dhian Singh

Answer: Jai Singh Kanahiya

 

 

 

 

59. Which Mughal ruler conferred the title of Chhatrapati upon Raja Kehri Singh of Bushahr?

(A)  Akbar

(B) Jahangir

(C)  Shah Jahan

(D) Aurangzeb

Answer: Aurangzeb

 

 

 

 

60. Which Raja of Sirmaur princely state shifted the capital of his state from Rajban of Kalsi?

(A) Mahe Parkash

(B) Udit Parkash

(C)  Suraj Parkash

(D) Veer Parkash

Answer: Udit Parkash 

 

 

 

 

61. Around which year was consultative body of princes known as Narendra Mandal (Chamber of Princes) set up?

(A)  1858 AD

(B) 1871 AD

(C) 1905 (AD

(D)  1921 AD

Answer: 1921 AD

 

 

 

 

62. Which raja of Kangra princely state was presumed dead and his funeral rites performed even though he was alive?

(A)  Karam Chand

(B)  Dharam Chand

(C)   Rup Chand

(D) Hari Chand

Answer: Hari Chand

 

 

 

 

63. To which ancient sage do the Audumbaras trace their orign?

(A)  Gautam

(B)  Vashishtha

(C) Vishvamitra

(D) Bhrigu

Answer: Vishvamitra 

 

 

 

 

64. What are the Khampas people called in Chamba region of H.P.?

(A)  Neondi Khampas

(B) Gharja Khampas

(C) Thava Khampas

(D) Nekhor Khampas

Answer: Thava Khampas

 

 

 

 

65. In the arrangement evolved by the English after the Anglo Gurukha was which Thakurais were conferred on bushahr State?

(A) Balsan and Sangri

(B)  Koti and Madhan

(C)  Theog and Ratesh

(D)  Khaneti and Delath

Answer: Khaneti and Delath

 

 

 

 

66. What term is used in the upper Kinnaru region for the narration which is whispered in the ears of the dead body by the Lama ?

(A)  Phoa

(B) Dursa

(C)  Kafra

(D) Kunyal

Answer: Phoa

 

 

 

 

67. Who is the author of kinner Pradesh ?

(A)  Bansi Ram Sharma

(B)  Lal Chand Prarthi

(C) Rahul Sankrityayan

(D) MS Randhawa

Answer: Rahul Sankrityayan

 

 

 

 

68. Which lake is the source of Parbati river ?

(A)  Sarvalsar

(B) Sukhsar

(C) Mantilai

(D) Mahakali

Answer: Mantilai

 

 

 

 

69. What is the total area of Himachal Pradesh ?

(A)  37655 sq. km

(B) 55673 sq. km

(C) 65753 sq. km

(D) 76535 sq. km

Answer: 55673 sq. km 

 

 

 

 

70. Approximately what percentage of toatal area of H.P. falls in Lahul-Spiti District ?

(A) 10 percent

(B) 15 percent

(C) 20 percent

(D) 25 percent

Answer: 25 percent

 

 

 

 

71. At which place does the Satluj river enter Himachal Pradesh ?

(A) Shipki

(B) Spiti

(C) Rampur

(D) kalpa

Answer: Shipki

 

 

 

 

72. In which district of H.p. is Kasol hot water spring ?

(A) Chamba

(B) Mandi

(C) Kullu

(D) Shimla

Answer: Kullu

 

 

 

 

73. Which stream/river is fed by Chandra Nahan Glacier ?

(A) Yamuna

(B) Baspa

(C) Pabbar

(D) Tons

Answer: Pabbar

 

 

 

 

74. Which mountain range was known as Manank Prabat in ancient times ?

(A) Dhauladhar

(B) Zanskar

(C) Pir panjal

(D) Shivalik

Answer: Shivalik

 

 

 

 

75. Among the following which mountain pass joins Kangra and Chamba ?

(A) Telang

(B) Kalicho

(C) Chabia

(D) Chobu

Answer: Kalicho 

 

 

 

 

76. In which District of H.P. is Narsingh Tibba peak ?

(A) Bilaspur

(B) Kullu

(C) Chamba

(D) Kinnaur

Answer: Chamba

 

 

 

 

77. Near which town of Mandi District of H.P. is Nabai Temple ?

(A) Karsog

(B) sarkaghat

(C) Jogindernagar

(D) Sundernagar

Answer:

 

 

 

 

78. According to 2011 census what is the Sex-Ratio in Himachal Pradesh ?

(A) 918

(B) 942

(C) 972

(D) 976

Answer: 972 

 

 

 

 

79. Which was the first Thakurai among the Shimla Hill states to set up responsible Government on August 15, 1947 ?

(A) Madhan

(B) Theog

(C) Koti

(D) Ratesh

Answer: Theog 

 

 

 

 

80. Around which year did the H.P. University Shimla come into existence ?

(A) 1996

(B) 1970

(C) 1976

(D) 1978

Answer: 1970 

 

 

 

 

81. Near which town of H.P. is Daranghati sanctuarty ?

(A) Darlaghat

(B) Arki

(C) Nahan

(D) Rampur Bushahr

Answer: Rampur Bushahr

 

 

 

 

82. Which building in shimla was the resisdence of A.O. Hume, who conceived the idea of founding Congress ?

(A) Gorten Castle

(B) Rothney Castle

(C) Richmond Villa

(D) Del villa

Answer: Rothney Castle 

 

 

 

 

83. Around which day does Renuka Fair in Sirmaur District of H.P. begin ?

(A) Ten days before Dushehra

(B) Ten days after Dushehra

(C) Ten days before Diwali

(D) Ten days after Diwali

Answer: Ten days after Diwali

 

 

 

 

84. Which Buddhist monastery is also known as ‘The Ajanta of Himalayas’ ?

(A) Sherlang

(B) Duang

(C) Domlang

(D) Tabo

Answer: Tabo

 

 

 

 

85. Which programme of H.P. Government was renamed as ‘Vikas Mein jan Sahyog’ ?

(A) Gaon Bhi Apna Vikas Bhi Apna

(B) Apna Kam Apna Gram

(C) Gaon Bhi Apna Kam Bhi Apna

(D) Apna Gaon Apna Vikas

Answer: Gaon Bhi Apna Kam Bhi Apna

 

 

 

 

86. With which princerly court was Nikka Painter assoiciated ?

(A) Chamba

(B) Kangra

(C) Guler

(D) Bilaspur

Answer: Chamba

 

 

 

 

87. Which of the following temple is built in Pagoda style ?

(A) Hateshwari (Shimla)

(B) Hidimba Devi (kullu)

© Jawalamukhi (kangra)

(D) Shakti Devi (Chhatrari,Chamba)

Answer: Hidimba Devi (Kullu)

 

 

 

 

88. Which dialect is spoken in Rampur Bushahr and Kotgarh area of H.P. ?

(A) Kiran

(B) Brari

(C) Kirni

(D) Kochi

Answer: Brari

 

 

 

 

89. Who was the Deputy Speaker of H.P. Vidhan Sabha in 1952 ?

(A) Thakur Karan Singh

(B) Krishan Chander

(C) Jaiwant Ram

(D) Gauri Prasad

Answer: Thakur Karan Singh 

 

 

 

 

90. In which year was H.P. Territorial Council Converted into Legislative Assembly ?

(A) 1956

(B) 1961

(C) 1963

(D) 1966

Answer: 1963

 

 

 

 

91. Who heads the Himalayan Plant Provisional Government with headquarters at Shimla in 1945 ?

(A) Shiva Nand Ramaul

(B) Raja Durga Singh

(C) Pt. Padam Dev

(D) Bhag Mal Sautha

Answer: Shiva Nand Ramaul

 

 

 

 

92. What is the theme of folk-song ‘Har’ of Siramaur region and ‘Jhera’ of Bilaspur, Mandi and kangra region ?

(A) Romance

(B) Valour

(C) Intrigue

(D) Devotion

Answer: Valour

 

 

 

 

93. With which region of H.P. is Kayang dance associated ?

(A) Chamba

(B) Kinnaur

(C) Sirmaur

(D) Una

Answer: Kinnaur

 

 

 

 

94. Where is the office of Chief Information Commissioner of Himachal Pradesh at Shimla ?

(A) Wield Flower Hall

(B) Armsdale Building

(C) Retreat

(D) Red Roof

Answer: Armsdale Building 

 

 

 

 

95. At which place in Una District of H.P. a state of Art Industrial area is being devoted ?

(A) Amb

(B) Nehrian

(C) Pandoga

(D) Chawkidhar

Answer: Pandoga

 

 

 

 

96. On which river is Shongton Karchan Hydropower Project ?

(A) Pabbar

(B) Tons

(C) Satluj

(D) Yamuna

Answer: Satluj

 

 

 

 

97. When was Community Development Programme Launched in H.P. ?

(A) 1952

(B) 1956

(C) 1963

(D) 1967

Answer: 1952

 

 

 

 

98. Who founded the Nurpur Princely state ?

(A) Jhet Pal

(B) Nag Pal

(C) Bhil Pal

(D) Kailash Pal

Answer: Jhet Pal

 

 

 

 

99. With which area are ‘Gangi’ and “Mohna’ folk-songs associated ?

(A) Chamba

(B) Siramaur

(C) Bilaspur

(D) kullu

Answer: Bilaspur

 

 

 

 

100. Which of the following is famous for Trout Fish ?

(A) Deoli (Bilaspur)

(B) Rohru (Shimla)

(C) Dada Siba (Kangra)

(D) renuka (SIrmaur0

Answer: Rohru (Shimla)

 

 

 

 

101. At which place near Shimla is golf course ?

(A) Durgapur

(B) Naladera

(C) Kufri

(D) Mashobra

Answer: Naladera

 

 

 

 

102. Which place in Bilaspur District of H.P. is known for Herbal Garden ?

(A) Jhandutta

(B) Jungle Jhalera

(C) Padyalag

(D) Badhaghat

Answer: Jungle Jhalera

 

 

 

 

103. Which bank has sponsored Himachal Pradesh Gramin Bank ?

(A) SBI

(B) UCO

(C) PNB

(D) ICICI

Answer: PNB

 

 

 

 

 

104. Among the following, at which place in Mandi District of H.P. mining lease has been granted for setting up a cement plant?

(A) Nerchawk

(B) Kangoo

(C) Alsindi

(D) Chauntra

Answer: Alsindi

 

 

 

 

105. Which place in SHimla District is known for siking ?

(A) Narakanda

(B) Kotgarh

(C) Fagu

(D) Kufri

Answer: Fagu

 

 

 

 

106. On Which issue did Kinkri Devi file a PIL in the H.P. High court in 1987 ?

(A) Illegal quarrying

(B) Deforestation

(C) Displacement of people due to hydel power projects

(D) Environment pollution

Answer: Illegal quarrying

 

 

 

 

107. Who among the following was given H.P. state level first prize for literature in 1982 for hs work Pahari Chitrakala ?

(A) O.C. Handa

(B) Kishori Lal Vaidya

(C) Piyush Guleri

(D) Shabad Lalit

Answer: Kishori Lal Vaidya

 

 

 

 

108. What was the number of nominated members in the H.P. Vidhan Sabha constituted in 1967 ?

(A) Nil

(B) One

(C) Two

(D) Three

Answer: Three

 

 

 

 

109. In which Vidhan Sabha Election in H.P. did the BSP win a seat ?

(A) Never

(B) 1998

(C) 2003

(D) 2007

Answer: 2007

 

 

 

 

110. Who recorded the highest victory margin in the 2017 H.P. Vidhan Sabha Election ?

(A) Inger Singh Gandhi (Balh)

(B) Mulak Raj (Baijnath)

(C) Vipin Singh Parmar (Sullah)

(D) Vinod Kumar (Nachan)

Answer: Vinod Kumar (Nachan)

 

 

 

 

111. Who is appointed as new Chiarman of Indian Space Research Organisation (ISRO) ?

(A) K. Sivan

(B) K. Madhavan Nair

(C) K. Kasturirangan

(D) Roddam Narshimhan

Answer: K. Sivan

 

 

 

 

112. Who is the first woman advocate whose name has been recomendes by the collegiums to become the judge of the Supreme Court of India ?

(A) R. Bhanumati

(B) Abhilasha Kumari

(C) Indu Malhotra

(D) Indra Jaisingh

Answer: Indu Malhotra

 

 

 

 

113. Among the following who has not been awarded Padam Vibhushan in 2017 ?

(A) Sharad Pawar

(B) L.K. Advani

(C) K.J. Yesudas

(D) P.A. Sangma

Answer: L.K. Advani

 

 

 

 

114. In April 2017 on which route a train between India and Bangladesh was flag off for tial ?

(A) Agartla-Dhaka

(B) Kolkata-Dhaka

(C) Dhaka-Howrah

(D) Khulna-kolkata

Answer: Khulna-kolkata

 

 

 

 

115. Who was awarded dada Saheb Phalka award at the 64th National Film Awards Function ?

(A) Anupam Kher

(B) Rishi Kapoor

(C) K. Vishwanath

(D) Shatrugan Sinha

Answer: K. Vishwanath

 

 

 

 

116. Among the following which woman have served as judge of Supreme Court of India ?

(A) M. Fathima Beevi

(B) Sujata V. Manohar

(C) Gyan Sudha Mishra

(D) All of the above

Answer: All of the above

 

 

 

 

117. In the May 2017, on which route Chemical Metro became operational ?

(A) Thirumanglam-Nehru Park

(B) Thiruvottiyur-Saidapet

(C) Thirumanglam-St. Thomas Mount

(D) Saidapet-Airport

Answer: Thirumanglam-Nehru Park 

 

 

 

 

118. Before elected as President of India, Shri Ramnath Kovind was Governer of which state ?

(A) Odisha

(B) Bihar

(C) West Bengal

(D) Jharkhand

Answer: Bihar

 

 

 

 

119. Who is Chief Election Commissioner of India ?

(A) Achal Kumar Joti

(B) T.R. Zeiliang

(C) Om Prakash Rawat

(D) Sunil Arora

Answer: Om Prakash Rawat

 

 

 

 

120. Where is memorial of APJ Abdul Kalam established ?

(A) Ramanathapuram

(B) Pei Karumbu

(C) Thiruvananathpuram

(D) Mandapam

Answer: Pei Karumbu

 

 

 

 

 

121. Who became the first woman defence minister of India ?

(A) Indira Gandhi

(B) Ambika Soni

(C) Nirmala Sitharaman

(D) Sushma Swaraj

Answer: Nirmala Sitharaman

 

 

 

 

122. Who received the 2017 Jnanpith Award ?

(A) Raghuveer Chaudhari

(B) Bhalchandra Namade

(C) O.N.V. Kurup

(D) Krishna Sobti

Answer: Krishna Sobti

 

 

 

 

123. Among the following who has been the Marshal of Indian Air force ?

(A) Subroto Mukerjee

(B) Aspy Engineer

(C) Arjun Singh

(D) P.C. Lal

Answer: Arjun Singh

 

 

 

 

124. Who is regarded as ‘Father of DNA’ in India ?

(A) P.M. Bhargava

(B) Lalji Singh

(C) Hargobind Khorana

(D) Satyajit Mayor

Answer: Lalji Singh

 

 

 

 

125. Name the famous scientist who has passed in 2017 ?

(A) Yash Pal

(B) U.R. Rao

(C) P.M. Bhargava

(D) All of the above

Answer: All of the above

 

 

 

 

126. Representative of which country is elected as Secretary General of SAARC in March 2017 ?

(A) India

(B) Bhutan

(C) Pakistan

(D) Bangladesh

Answer: Pakistan

 

 

 

 

127. Which Indian woman is elected as judge of International Tribunal for Laws of the Sea (ITLOS) in 2017 ?

(A) Sujata V. Manohar

(B) M. Fathima Beevi

(C) R. Bhanumati

(D) Neeru Chaddha

Answer: Neeru Chaddha

 

 

 

 

128. Who won the ‘Man Booker Prize for Fiction’ of 2017 ?

(A) George Saunders

(B) Paul Auster

(C) Emily Fridlund

(D) Mohsin Hamid

Answer: George Saunders

 

 

 

 

 

129. Who is the Prime Minister of Pakistan today ?

(A) Nawaz Sharif

(B) Imran Khan

(C) Mamnoon Hussain

(D) Asif Ali Zardari

Answer: Imran Khan

 

 

 

 

130. Who is Secretary General of UN ?

(A) Antonio Guterres

(B) Kofi Annan

(C) Parez de Cular

(D) Ban-ki-Moon

Answer: Antonio Guterres

 

 

 

 

131. How many countries are member of SAARC ?

(A) 5

(B) 6

(C) 7

(D) 8

Answer: 8

 

 

 

 

132. In which country was 9th BRICS Summit held in 2017?

(A) China

(B) India

(C) Russia

(D) Brazil

Answer: China

 

 

 

133. Who won the Nobel Peace Prize in 2017 ?

(A) Kazuo Ishiguro

(B) International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN)

(C) Michael Rosbash

(D) Richard H. Thaler

Answer: International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) 

 

 

 

 

134. Recently which countries have announced their withdrawal from UNESCO ?

(A) Pakistan and China

(B) Russia and Iran

(C) USA and Israel

(D) North Korea and South Korea

Answer: Russia and Iran

 

 

 

 

135. Recently leaked, “paradise papers” are related to :

(A) Investments in secret tax heavens

(B) CIA Secret documents

(C) Documents of KGB

(D) Secret documents of RAW

Answer: Investments in secret tax heavens 

 

 

 

 

136. Which Indian judge has been elected to International Court of Justice (ICJ) ?

(A) Dalveer Bhandari

(B) R.S. Pathak

(C) Sir Benegal Rau

(D) Nagendra Singh

Answer: Dalveer Bhandari

 

 

 

 

137. Name of famous film personalities who passed away in 2017 ?

(A) Om Puri

(B) Vinod Khanna

(C) Shashi Kapoor

(D) All of the above

Answer: All of the above

 

 

 

 

138. Which of the following statements is correct about sports activities in 2017 ?

(A) Sania Nehwal won Malaysian Masters Grand Prix Gold

(B) Heena Sidhu and Jithu Rai won Gold in air pistol in Shooting World Cup

(C) P.V. Sindhu won Korean Open Super Series

(D) All of the above

Answer: All of the above

 

 

 

 

139. Which Indian women team regained Asia Cup after 13 years in 2017 ?

(A) Hockey

(B) Cricket

(C) Badminton

(D) Table Tennis

Answer: Hockey

 

 

 

 

140. How many medals India won in Rio de Janeiro Olympics, 2016 ?

(A) 3

(B) 2

(C) 4

(D) 5

Answer: 2   

 

 

 

 

141. What does article 21A of the Indian Constitution deal with ?

(A) Free and compulsory education to all children aged 6-14 years

(B) Equal pay for equal work

(C) To facilitate Swach Bharat Campaign

(D) Freedom from exploitation

Answer: Free and compulsory education to all children aged 6-14 years

 

 

 

 

142. Among various types of questions asked during Questions Hours in Parliament, ‘Starred Question’ is related to what ?

(A) They are to be answered in writing

(B) These questions are to be answered orally

(C) They are to be answered after one week

(D) None of the above

Answer: They are to be answered in writing

 

 

 

 

 

143. Who is sole authority to decide, whether a bill is money bill or not ?

(A) Speaker Lok Sabha

(B) Chairman Rajya Sabha

(C) Finance Minister

(D) Prime Minister

Answer: Speaker Lok Sabha

 

 

 

 

144. Who is known as First Law Officer of the Government of India?

(A) Chief Justice of Supreme Court

(B) Law Minister

(C) Solicitor General

(D) Attroney General

Answer: Attroney General

 

 

 

 

145. What exclusive power does article 312 of The Constitution of India bestowed upon Rajya Sahba?

(A) To introduce a bill for the creation of new All India Services

(B) To change the boundaries of State

(C) To elect Chief Justice of Supreme Court

(D) None of the above.

Answer: To introduce a bill for the creation of new All India Services

 

 

 

 

146. Chapter –IV A of the Constitution deals with:

(A)  Fundamental Rights

(B) Fundamental Duties

(C) Directive Principles of State Policy.

(D) Amendment Process.

Answer: Fundamental Duties

 

 

 

 

147. When was world Trade Organization established ?

(A) 1991

(B) 1993

(C) 1995

(D) 1998

Answer: 1995

 

 

 

 

148. Who was first Governor General of Independent India.

(A) C.Rajgopalachari

(B) S. Radhakrishnan

(C) Rajendra Prasad

(D) Lord Mountbatten

Answer: Lord Mountbatten

 

 

 

 

149Who was the Speaker of First Lok Sabha?

(A) G.V. Mavalankar

(B) Sardar Hukam Singh

(C) Anant Shyaman Ayyangar

(D) Balaram Jakhar

Answer: G.V. Mavalankar

 

 

 

150. Who elect Vice President of India?

(A) President and Prime Minister

(B) Member Lok Sabha

(C) Member Rajya Sabha

(D)  Members of Parliament in Joint Sitting.

Answer: President and Prime Minister 

 

 

 

 

151. Which one of the following pairs is correctly matched?

Center of :  leader Revolt in 1857

(A) Lucknow                :           Maulvi  Ahmadullah Shah

(B) Delhi                      :           Kunwar Singh

(C) Arrah                     :           Nana Saheb

(D) Kanpur                  :           Khan Bahadur Khan

Answer: Lucknow       :           Maulvi  Ahmadullah Shah

 

 

 

 

152. During the tenure of which of the following Viceroys did the IIbert Bill controversy occur?

(A) Lord Dalhousie

(B)  Lord Lytton

(C) Lord Ripon

(D) Lord Dufferin

Answer: Lord Ripon

 

 

 

 

153. Which of the following nationalist leaders wrote the book poverty and Un British Rule in India?

(A) Surenderanath Banerjee

(B) Dadabhai Naoroji

(C)  Balgandadhar Tilak

(D) Lala Lajpat Rai.

Answer: Dadabhai Naoroji

 

 

 

 

154. Who was the founder of Satya Shodhak Samaj?

(A) Mahatma Jyotirao Phule

(B) Mahadev Govind Ranade

(C) Raja Ram Mohan Roy

(D) Swami Dayanand Saraswati

Answer: Mahatma Jyotirao Phule 

 

 

 

 

155. Who was the leader of the Ghadar Movement?

(A) S.A. Dange

(B) Bhagat Singh

(C) Bipin Chandra Pal

(D) Lala Hardayal

Answer: Lala Hardaval

 

 

 

 

156. Which of the following movements was the first to take place?

(A) Quit India Movement

(B) Civil Disobedience Movement

(C) Swadeshi and Boycott Movement

(D) Non-Cooperation Movement

Answer: Swadeshi and Boycott Movement

 

 

 

 

157. Which of the following events marks the beginning of the Civil Disobedience Movement?

(A) Jallianwala Bagh Massacre

(B) Dandi March

(C) Chauri-Chaura Incident

(D) Gandhi-Irwin   Pact

Answer: Dandi March

 

 

 

 

158. Who was the General Secretary of the first session of Indian National Congress?

(A) A.O. Hume

(B) Dadabhai Naoroji

(C) M.G. Ranade

(D) W.C. Bonnerjee

Answer: A.O. Hume

 

 

 

 

159. What is the Indian Council Act, 1909 also known as?

(A)  Morley-Mento reforms

(B) Montague-Chelmsford reforms

(C) Regulating Act

(D) Pitts India Act

Answer: Morley-Mento reforms 

 

 

 

 

 

160. In which year did the Jallianwala Bagh massacre take place?

(A) 1917

(B) 1918

(C) 1919

(D) 1920

Answer: 1919

 

 

 

 

161. In which year did Mahatma Gandhi establish Sabarmati Ashram in Ahmedabad?

(A) 1914

(B) 1915

(C) 1916

(D) 1917

Answer: 1916

 

 

 

 

162. What was the name of the journal started by Gandhiji in 1933?

(A) Harijan

(B) Kesari

(C) India

(D) Nav Bharat

Answer: Harijan

 

 

 

 

163. Where did Mahatma Gandhi launch his first Satyagrah in India?

(A) Khera

(B) Ahmedabad

(C) Amritsar

(D) Champaran

Answer: Champaran

 

 

 

 

164. Who said that : “I do believe that, where there is only a choice between cowardice and violence, I would advise violence?

(A) Adolf Hitler

(B) Mahatma Gandhi

(C) Mao Tse Tung

(D) Subhash Chandra Bose

Answer: Mahatma Gandhi

 

 

 

 

165. Who was the political guru of Mahatma Gandhi?

(A) Motilal Nehru

(B) Lala Lajpat Rai

(C) Gopal Krishna Gokhale

(D) Dadabhai Naoroji

Answer: Gopal Krishna Gokhale

 

 

 

 

166. Which of the following was harshly criticized by Mahatma Gandhi in Hind Swaraj?

(A) Revolutionary Nationalism

(B) Parliamentary form of Government

(C) Marxism

(D) Caste System

Answer: Parliamentary form of Government 

 

 

 

 

167. According to Mahatma Gandhi the relationship between capital and labour is that of :

(A) Conflict

(B) Interdependence

(C) Neutrality

(D) Mutual exclusion

Answer: Conflict

 

 

 

 

168. Whose writings made a deep influence in shaping the ideas of Mahatma Gandhi?

(A) Karl Marx

(B) Leo Tolstoy

(C) Albert Einstein

(D) Bertrand Russell

Answer: Leo Tolstoy

 

 

 

 

169. What was the most important element of Satyagraha?

(A) Knowledge

(B) Non-violence

(C) Fasting

(D) Meditation

Answer: Non-violence

 

 

 

 

170. When did the Indian National Congress adopt the resolution for removal of untouchability from Hinduism?

(A) 1885

(B) 1890

(C) 1910

(D) 1920

Answer: 1920

 

 

 

 

171. Who wrote historical work Rajtarangini which deals with political history of Kashmir?

(A) kulashekhara

(B) Kalhana

(C) Bilhana

(D) Banabhatta

Answer: Kalhana

 

 

 

 

172. Which one of the following sites of Indus Valley Civilization is located in India?

(A) Alamgirpur

(B) Harappa

(C) Mohenjo Daro

(D) Chanhu Daro

Answer: Alamgirpur

 

 

 

173. Which one of the following statements is true about Buddha?

(A) He did not allow admission of women to sangha.

(B) He recognized existence of soul.

(C) He allowed admission to sangha without any consideration of caste.

(D) He passed away at

Answer: He allowed admission to sangha without any consideration of caste. 

 

 

 

 

174. What is the Charvaka school of philosophy also known as?

(A) Lokayata

(B) Vedantism

(C) Anekantavada

(D) Shunyavada

Answer: Lokayata

 

 

 

 

175. In which country in the famous temple of Angkor Wat situated?

(A) Thailand

(B) Indonesia

(C) Singapore

(D) Cambodia

Answer: Cambodia

 

 

 

 

176. Who wrote the text Amarkosha during the Gupta age?

(A) Kalidas

(B) Amarasimha

(C) Shudraka

(D) Aryabhatta

Answer: Amarasimha

 

 

 

 

177. Who came to India from China during the reign of Harshavardhaba (A.D. 606-647)?

(A) Fa Hsien

(B) I-Tsing

(C) Ibn Batutah

(D) Hsuan Tsang

Answer: Hsuan Tsang

 

 

 

 

178. Where is Mughal Emperor Akbar’s tomb situated?

(A) Delhi

(B) Sikandra

(C) Aurangabad

(D) Lahore

Answer: Sikandra

 

 

 

 

179. Under which Sikh Guru was the Adi Granth finally compiled?

(A) Arjan

(B) Gobind Singh

(C) Tegh Bahadur

(D) Har Govind

Answer: Arjan

 

 

 

 

180. Which one of the following Chola rulers got Brihadeshwara temple of Tanjore built?

(A) Rajaraja I

(B) Rajendra I

(C) Vijayalaya

(D) Parantaka

Answer: Rajaraja – I

 

 

 

 

181. World Population day falls every on

(A) 7th July

(B) 11th July

(c)  6th August

(D) 11th  August 29

Answer:  11th July  

 

 

 

 

182. Forest Research in India is under the jurisdiction of:

(A)  ICAR

(B)  ICFRE

(C) ICMR

(D)  CSIR

Answer: ICFRE 

 

 

 

 

183. Cauvery River Water disputes is between :-

(A) India and Pakistan

(B)  Punjab and Haryana

(C) Uttar Pradesh and Madhya  Pradesh

(D) Karnataka Tamil Nadu

Answer: Karnataka Tamil Nadu

 

 

 

 

184. The conservation project for which of the following species being run at  Kedarnath  forest of UP ?

(A) Tiger

(B) Musk deer

(C) Alligator

(D) Red Panda

Answer: Musk deer

 

 

 

 

185. What re the three Rs for a clean environment ?

(A) Recycle, Reuse, Redo

(B) Remember, recycle , recreate

(C) Recycle, reuse, reduce

(D)  Refer, recreate , redo

Answer: Recycle, reuse, reduce

 

 

 

 

186. Which energy development agency has launched an ambitious  programme to mobilize children as Urja Rakshak ?

(A) Gujarat State Energy

(B) Development Agency

(C)  Gujarat Electricity Board

(D) Gujarat Energy Development Agency and Gujarat Electricity Board Delhi Transco  power .

Answer: Development Agency

 

 

 

 

187. The best material for absorption of noise is

(A) Wood

(B) Cotton

(C) Glass Wool

(D) Brick work.

Answer: Glass Wool 

 

 

 

 

188. The female fertility in India is targeted to a limit of

(A) 5

(B) 4

(C) 3

(D) 2

Answer: 2

 

 

 

 

189. Which of these represent the source and sink of river Ganga ?

(A)  Gangotri—Haridwar

(B)  Gangotri – Varanasi

(C) Gangotri- Gangasagar

(D) Gangotri – Garhwal

Answer: Gangotri- Gangasagar

 

 

 

 

190. The famous book The Ascent of Man is written by;

(A) J. Bronowski

(B) Charles Darwin

(C) Rachel Carlson

(D) Robin Cook

Answer: J. Bronowski